Coca de iogurt

6 persones

Ingredients

  • 1/4 d'envàs de iogurt anís (licor)
  • (3 envasos de iogurt plens)+ 1 cullerada farina
  • 1 unitat (125 g) iogurt
  • 10 g (una mica més de 1/2 sobret) llevat químic
  • (1/2 envàs de iogurt)+ unes gotes oli d'oliva verge extra
  • 3 unitats ous (63-73 g)
  • 3 o 4 unitats (uns 600 g) pomes Golden
  • 1 envàs de iogurt ple sucre
  • Categories

  • Postres
  • Coques
  • MARQUÈS, Quim; FOLCH, Montse: ¡Qué comemos hoy?” (p. 165), Belacqua/ Carroggio, Barcelona, 2002
    ORTEGA, Simone: "Nuevas recetas de cocina" (n. 336), Alianza Editorial, Madrid, 1984
    ROCHE, Antonio: “El libro de los postres” (p. 48), Alianza Editorial, Madrid, 1990

    Antelació optativa:

    • Podeu elaborar la massa (procés 1), amb fins a 24 h d'antelació.


    Conservació de la coca

    • Un cop feta la coca, si us en sobra, podeu congelar-la en una bossa de congelació ben tancada. 

    Elaboració de la massa 

    ous

    iogurt (125 g)

    1 envàs de iogurt ple de sucre 

     

    1/2 envàs de iogurt d'oli d'oliva verge extra 

     

    1/4 d'envàs de iogurt de licor d'anís

     

    Opcional:

    ratlladura de pell de llimona (o de taronja)

    Poseu-ho tot en un pot i bateu-ho tot (si voleu, amb la batedora elèctrica; millor si ho feu amb l'accessori batedor de clares).

    3 envasos de iogurt plens de farina 

     

    10 g de llevat químic, per exemple Royal (una mica més de 1/2 sobret)

    Barregeu una mica la farina i el llevat en un tamisador (o en un bol). 

    Tamiseu-ho dins del pot que conté la barreja d'ous, iogurt… (o aboqueu-ho del bol al pot directament); mentre va caient la barreja de farina i llevat, aneu remenant la massa del pot (si voleu, amb la batedora elèctrica; millor si ho feu amb l'accessori batedor de clares).  

    Heu d'aconseguir una massa homogènia. 

     

    (Val més remenar a mà o amb la batedora elèctrica?

    A gust del consumidor; però si es fa a mà, s'ha de tenir cura que no quedin grumolls.)

     

    (Val la pena tamisar la farina?

    En tamisar la farina fem que s'airegi i, en principi, això ha de fer que la coca surti més esponjosa.)

     

    (Val la pena anar remenant a mesura que aboquem la barreja de farina i llevat? No es pot abocar primer la barreja i després remenar?

    • Si remenem amb la batedora elèctrica: si aboquem tota la farina i després batem, és fàcil que se'ns produeixi una polseguera de farina; si anem abocant la farina a mesura que remenem, evitem la polseguera.

    • Si remenem a mà: si aboquem tota la farina i després batem, ens serà més difícil desfer els grumolls que si anem abocant la farina a mesura que remenem.)

    Si encara no voleu fer el procés següent, poseu el pot amb la massa, tapat, a la nevera (podeu deixar-li fins a 24 hores).

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a  180º.

    Addició de les pomes a la massa

    3 o 4 pomes Golden (uns 600 g)

     

    (Podeu posar-n'hi menys, i fins i tot suprimir-les, però així queda un pa de pessic més amorosit.)

    Peleu-les, talleu-les a quarts, traieu-los el cor i talleu-les a daus petits.

    Aboqueu la poma en el pot de la massa i barregeu-ho tot bé.

    ​Preparació del motlle de la coca

    unes gotes d'oli d'oliva verge extra

    1 o 1,5 cullerades de farina

    Amb l'ajut d'un pinzell de silicona, pinteu amb l'oli un motllo apte per al forn (per exemple rodó d'uns 24 cm de diàmetre).

    Espolseu-lo amb farina (aneu sacsejant el motllo perquè la farina es vagi escampant per tot el fons i aneu-lo girant verticalment perquè la farina també s'escampi per les parets; espolseu la farina sobrant girant el motllo cap per avall). 

    Cocció al forn de la coca

    Ompliu  el motlle enfarinat amb la "massa amb pomes" i sacsegeu-lo una mica perquè la massa s'acabi de col·locar bé. 

    Poseu la safata al forn calent a 180º: amb l'escalfor de dalt i de baix, entre 30 i 45 min; comproveu la cocció: punxeu la coca amb una forquilla i comproveu que surti neta; si surt mullada, deixeu el motlle una estona més al forn (no obriu el forn abans que hagin passat 20 min de cocció perquè la coca baixaria).

    Desemmotllament de la coca

    Quan la coca ja s'hagi temperat una mica, desemmotlleu-la i deixeu-la refredar a sobre d'una reixeta (la posem a sobre d'una reixeta perquè no es condensi la humitat de la base). 

    Per desemmotllar-la: agafeu el motlle i deixeu-lo caure dret,  sobre una superfície plana, des d'una altura d'uns 30 cm; tot seguit, podreu treure la coca del motlle molt fàcilment.

    Comentaris

    • Celia 08 de Desembre de 2013 13:00

      També queda molt bé si hi afegeixes platan tallat a trossos a la poma! I amb trossets de xocolata també és molt bo.

    • Receptes Cartesianes 08 de Desembre de 2013 18:34

      Ho provarem. I si ens agrada, ho afegirem a la recepta, sens dubte. Gràcies pel suggeriment.

    • Mercè 27 de Març de 2024 18:39

      Hola! Tinc un dupte el forn a 180° d’ acord però Possar el foc de dalt i el de baix , jo només he posat el forn de baix, perquè el de dalt no pot fer qu’ el Pastís no pogui pujar tant? El meu forn es un Balay. Gràcies!

    • Receptes Cartesianes 27 de Març de 2024 21:51

      Mercè, el manual del meu forn recomana escalfor de dalt i de baix per al pa de pessic. I no crec que això canviï d'un forn a un altre.