Mató (fet amb llet i llimona)

Img_20140115_234540

Tria el mètode d'elaboració

 uns 200 g de mató ( per a 4 persones)

Ingredients

  • 1 L llet sencera
  • 30 g de suc = 2 cullerades de suc (aproximadament 1/2 unitat) llimona
  • Categories

  • Postres
  • Mètode preferible, tradicional o microones?

    • L'únic avantatge de fer servir el microones és que, un cop hem fet el mató una vegada amb el nostre aparell, ja sabem quanta estona l'hem de programar, que serà uns 14 min, i no hem d'estar pendents que la llet no vessi.

     

    D'on és propi, el mató?

    • El mató és un formatge fresc típic de la gastronomia catalana.

     

    Com es menja el mató?

     

    Conservació del mató

    • Compte! El mató es conserva a la nevera uns 3 dies com a màxim. 
    • El podeu congelar.

     

    Una altra manera de fer mató

    Procés de tallar la llet

    1 L de llet sencera (millor si és llet fresca)

    Img_20160330_235033_2

    Poseu la llet en un cassó.

    Img_20160213_112028

    Poseu la llet en un bol apte per a microones (sense tapa).

    Img_20140113_130431

    Escalfeu la llet  fins que estigui a punt de bullir (ha d'arribar a una temperatura mínima de 90º): a foc mitjà tardarà uns 12 min.

    Img_20160407_132049_2

    Poseu la llet al microones i programeu: potència màxima (800 W), 14 min (ha d'arribar a una temperatura mínima de 90º). Observareu que la llet sembla que estigui a punt de vessar però no vessa (si no passa això, augmenteu el temps en 1 min o 1,5 min. De seguida, sense esperar que es refredi, feu el pas següent.

     

    [Si la primera vegada que feu aquesta recepta veieu que la llet us vessa, la propera vegada reduïu el temps en 1 min o 1,5 min. Cada microones és diferent. ]

    S'hi s'ha fet una capa de tel al damunt, barregeu-ho tot en un moment en el cassó mateix amb la batedora elèctrica a velocitat baixa (per no esquitxar-vos).

    S'hi s'ha fet una capa de tel al damunt, barregeu-ho tot un moment en el bol mateix amb la batedora elèctrica a velocitat baixa (per no esquitxar-vos).

    30 g de suc de llimona (2 cullerades; aproximadament 1/2 llimona)

    Img_20170816_164156

    Retireu el cassó del foc. De seguida, sense esperar que la llet es refredi,  afegiu-hi el suc de llimona i remeneu un moment amb una cullera. Observareu que la llet es talla.

    i la llet no es talla, segurament és que no havia arribat a la temperatura adequada. Poseu el cassó uns segons més al foc i se us tallarà.]

    Img_20160427_202354

    De seguida, sense esperar que la llet es refredi,  afegiu-hi el suc de llimona i remeneu un moment amb una cullera. Observareu que la llet es talla.

    i la llet no es talla, segurament és que no havia arribat a la temperatura adequada. Poseu el recipient uns segons més al microones i la llet se us tallarà.]

    Deixeu-ho refredar a temperatura ambient durant aproximadament 30 min (fins a 45º- 50º).

    Separació del mató i el xerigot

    Img_20140113_141756

    Poseu un colador amb la malla de forat ben petit a sobre d'un recipient ( si no teniu cap colador de malla fina, poseu un mocador de fil a sobre del colador que tingueu). Coleu la llet tallada: el xerigot (part líquida) passarà al recipient i el mató (part sòlida) quedarà en el colador.  

    Img_20160124_202519

    Deixeu que el mató es vagi escorrent  a la nevera i que es refredi: com a mínim 1 h

     

    (Si us agrada el mató més sec, premeu-lo en el colador amb una cullera perquè deixi anar més aigua; si us agrada més líquid, deixeu-lo menys estona escorrent-se a la nevera.)

    Presentació del mató

    Img_20140113_143130

    Desemmotlleu el mató i serviu-lo o guardeu-lo en un tàper a la nevera.

    Serviu-lo fred amb mel o amb sucre; el podeu acompanyar amb fruita seca.

    També el podeu servir a daus dins d'una amanida; o a sobre d'una llesca de pa, sol o amb una mica de melmelada per sobre.

    També el podeu fer servir com a ingredient en algunes receptes: amanida d'espinacs amb maduixots i meló, lasanya d'albergínies, pastís-bombó de mató, xocolata i nous, pizza falsa de carbassa amb carbassó

    Comentaris

    • Helena 16 de Gener de 2014 11:33

      Que fàcil! Suposo que em llet de cabra es deu fer igual. O no?

    • Receptes Cartesianes 16 de Gener de 2014 12:02

      Sí, sí, també es pot fer amb llet de cabra.

    • Laura 23 de Gener de 2014 13:41

      Aquest divendres tinc convidats i ho provsré. Gràcies!

    • Laura 23 de Gener de 2014 19:04

      On ho deixes refredar, a la nevera o a fora?

    • Receptes Cartesianes 23 de Gener de 2014 19:18

      Laura, la llet tallada es deixa refredar a temperatura ambient (està calenta). El mató es deixa refredar a la nevera. Ja em diràs què!

    • Oriol 01 de Abril de 2017 08:24

      Ho vaig probar fa molt temps i em va agradar molt. Em vaig passar amb la llimona, però li va deixar un gust molt allimonat que tampoc hi anava malament. Gràcies per fer-me'n recordar, ho provaré un altre cop. Una pregunteta, el xerigot té algún ús?

    • Receptes Cartesianes 05 de Abril de 2017 08:49

      Estem treballant sobre els usos possibles del xerigot. He llegit que hi ha qui el fa servir com a substitut de l'aigua per fer pa o pans de pessic o per coure pasta, i qui diu que va bé per regar les plantes. - Jo he regat plantes amb el xerigot: han seguit vives però no et sé dir si la seva "salut" ha millorat. - He provat de fer servir el xerigot per substituir l'aigua per fer pa, per fer pa de pessic i per coure pasta i, de moment, el resultat no ha acabat de ser satisfactori pel meu gust. - El que sí que puc assegurar que m'ha estat útil el xerigot és per fer una mena de crema de mató (barreja de mató amb xerigot passada per la batedora elèctrica), ja sigui sola, ja sigui barrejant-hi cacau, plàtan… De moment, seguim en període de proves. Quan ho tinguem més clar, mirarem de publicar una recepta. Gràcies, Oriol, pel teu comentari.

    • Oriol 12 de Juny de 2017 14:52

      Gràcies per la teva resposta, he tornat a fer el mató i queda deliciós. En quant al xerigot et faré cas i no probaré res més fins que em diguis que has trobat algo satisfactori hehe. Moltes gràcies