Albergínies farcides de xampinyons 

Dscn4052

4 persones

Ingredients

  • 4 unitats (aproximadament 1 kg) albergínia
  • 1 unitat (uns 300 g) ceba
  • 3 cullerades ben plena (45 g) farina
  • 75 g (ratllat) formatge emmental
  • 250 g (1 got)+ 1 cullerada llet
  • oli d'oliva verge extra
  • 1 unitat ous (63-73 g)
  • sal
  • 300 g xampinyons
  • ORTEGA, Simone: "1080 recetas de cocina" (n. 287), Alianza Editorial, Madrid, 1985

    Les albergínies farcides de xampinyons es poden congelar dins d'un tàper (un cop estiguin congelades, si voleu podeu guardar-les en una bossa de congelació o embolicades en film transparent). Per fer-les servir, les deixeu descongelar a la nevera i, un cop descongelades, o quasi, les poseu una estoneta al forn.

    Escalfament del forn

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Escalfeu el forn a 200º (només amb l'escalfor de baix).

    Preparació de les barques d'albergínia

    Dscn3986

    Unteu una safata de forn (on posareu les barques) amb una mica d'oli o forreu-la amb paper de forn.

    4 albergínies (aproximadament 1 kg)

     

    Dscn3985

    Renteu-les, eixugueu-les, talleu-los la cua i talleu-les al llarg. 

    Amb l’ajut d’un ganivet, traieu la polpa de les albergínies vigilant que la pell no es trenqui (primer de tot resseguiu amb la punta del ganivet tot el perímetre de la semi-albergínia; després, aneu baixant cada vegada més des de la vora cap al fons; quan pugueu, retireu la polpa amb la mà; a continuació, mireu de polir una mica més la feina (no cal que escureu totalment la pell perquè de tota manera ens ho podrem menjar tot).

    Disposeu les barques de pell d’albergínia a la safata de forn que heu preparat i reserveu-ne la polpa.

    sal

    oli d'oliva verge extra

    Dscn3992

    Saleu l'interior de les barques, afegiu un rajolí d'oli a cada barca i esteneu-lo amb l'ajut d'un pinzell de silicona.

    Quan el forn sigui calent, poseu-hi la safata: uns 15 o 20 min (fins que la polpa que ha quedat enganxada a la pell estigui cuita i una mica torrada.

    Cocció dels xampinyons 

    300 g de xampinyons

    Dscn3994

    Talleu la part del penduncle que està molt bruta de terra i descarteu-la; renteu els xampinyons ràpidament amb aigua (no els deixeu en remull perquè perdrien gust), separeu el peduncle del barret i escorreu-los bé.  Talleu els barrets a làmines i els peduncles a rodanxes i reserveu-ho.

    1 rajolí d’oli d'oliva verge extra

    Dscn3997

    Poseu l'oli en una cassola i, quan sigui calent, afegiu-hi els xampinyons i: a foc lentuns 10 min (fins que estiguin cuits).

    sal

    Afegiu-hi sal, remeneu i reserveu.

    Preparació de la polpa d'albergínia

    sal

    Dscn4014

    Feu a daus la polpa que heu reservat, saleu-la i torneu-la a reservar.

    Elaboració del farciment

    1 cullerada d’oli d'oliva verge

    1 ceba gran (uns 300 g), a trossets

    Dscn4015

    Poseu l'oli en una cassola (on després hi posarem tot el farciment) de fons gruixut (si pot ser, antiadherent), escalfeu-lo i afegiu-hi la ceba. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant perquè la ceba no es cremi, fins que quedi una mica daurada: uns 10 min (si cal perquè queda molt sec i la ceba encara no està, afegiu-hi alguna cullerada d'aigua i remeneu)

    Afegiu la polpa d'albergínia a la cassola i remeneu: uns 5 min (ha de quedar cuita).

    Afegiu els xampinyons a la cassola (amb l'aigua que hagin pogut deixar anar), remeneu i ja podeu fer el pas següent.

    3 cullerades de farina (45 g)

    Dscn4022

    Espolseu la farina a la cassola, remeneu i feu de seguida el pas següent.

    250 g de llet (1 got)

    Dscn4025
    Afegiu-hi els xampinyons , espolseu-hi la farina i afegiu-hi poc a poc la llet freda per formar una beixamel. Ho deixeu coure: a foc lent, uns 10 min (si cal, hi afegiu més llet).
     

     Afegiu-hi  la llet  per formar una beixamel. Ho deixeu coure remenant contínuament: a foc lent, uns 8 min (si queda massa espès, hi afegiu una mica més de llet).

    Rectifiqueu-ho de sal.

    1 ou

    1 cullerada de llet

    sal

    Dscn4026

    En un plat, saleu l'ou, bateu-lo, afegiu-li la cullerada de llet i bateu-ho (afegim la llet a l'ou per dificultar que qualli quan l'afefgim a la cassola). 

    Aboqueu l'ou amb llet a la cassola i barregeu-ho tot (ràpid perquè l'ou no coaguli): 2 min.

    Farciment de les barques

    Farciu les albergínies amb el contingut de la cassola.

    Gratinat de les barques farcides

    75 g de formatge emmental ratllat

    Dscn4030

    Espolseu-lo al damunt de les albergínies.

    Poseu la safata al forn a gratinar: uns 10 min.

    Comentaris

    • Helena 03 de Novembre de 2013 21:59

      Jo les faig de tonyina i amb el "Lekué" Segur que amb xampinyons estaran boníssimes.

    • Pury 09 de Novembre de 2013 19:07

      Las fotos que has incorporado a las recetas me encantan ha sido una idea buenisima.