Sardines al forn amb panses i pinyons

Img_20160830_145811

4 persones

Ingredients

  • 1 unitat ceba
  • julivert fresc
  • 1/2 unitat  llimona
  • 1 pessic (en pols) llorer
  • 137 g oli d'oliva verge extra
  • 150 g (molla) pa
  • 2 cullerades (45 g) panses
  • 2 cullerades (30 g) pinyons
  • sal
  • 600 g sardines
  • 2 culleradetes sucre
  • 1 unitat  taronges
  • 50 g vinagre
  • MARCH, Lourdes; RÍOS, Alicia: "La cocina del aceite de oliva" ( p. 216), Alianza Editorial- Biblioteca espiral, Madrid, 2003

    Antelació opcional

    • Podeu preparar les sardines (procés 1) amb tanta antelació com vulgueu i congelar-les (d'aquesta manera, en el moment de fer la recepta, us podreu saltar la part més feixuga de l'elaboració del plat). Quan les vulgueu fer servir, haureu de preveure de treure-les del congelador i posar-les a la nevera entre 12 i 24 h abans. 

     

    Consell

    Preparació de les sardines

    600 g de sardines mitjanes o grans

    (un cop netes i tretes les espines, obtindreu uns 370 g de sardina)

    Img_20160715_101456

    Elimineu el cap i les vísceres de les sardines (ajudeu-vos amb unes tisores per tallar el cap i estireu les vísceres) . 

    Img_20160715_103339

    Renteu les sardines a sota del raig d'aigua de l'aixeta i elimineu les escates fregant-les en direcció contrària al punt d'inserció (de vegades en tenen moltes i de vegades quasi no en tenen); amb el dit, acabeu de netejar les vísceres. Aneu posant les sardines a sobre d'una reixeta perquè s'escorrin.

    Img_20160715_113350

    Feu servir les tisores per obrir una mica la sardina. Feu pressió a sobre de l'espina central de manera que la sardina s'obri del tot. Agafeu l'espina, per l'extrem del cap, i estireu per treure-la.

     

    Si amb l'espina central no us heu endut la cua, elimineu-la amb les tisores.

     

    Amb les tisores, talleu la part de la vora de cadacuna dels dos filets de cada sardina, que té espines petites.

     

    Amb la sardina oberta, acabeu d'eliminar les espines que queden (la millor manera de trobar les més petites és pel tacte amb la mà).

     

    Només si no penseu fer el pas següent –congelació de les sardines: 

    Tanqueu la sardina, estireu les espines que hi ha en el centre de la línia que uneix els dos filets (l'aleta dorsal) i elimineu-les amb unes tisores; de vegades, en fer aquest pas, se separen els dos filets ( si congeleu les sardines, és més fàcil eliminar l'espina dorsal quan descongeleu la sardina: quan està quasi descongelada però no del tot).

     

    Aneu estenent les sardines obertes a sobre d'un full paper absorbent de cuina, tapeu-les amb un altre full i pressioneu una mica, per tal d'eliminar la mica d'aigua residual.

     

    Reserveu les espines per fer la recepta "Espines de sardina cruixents".

    Img_20160715_115236

    Pas opcional:

    Si encara no voleu fer servir les sardines, podeu congelar-les.

     

    Quan les vulgueu fer servir, haureu de preveure de treure-les del congelador i posar-les a la nevera entre 12 i 24 h abans. 

    Si heu congelat les sardines i no n'heu eliminat l'espina dorsal, un cop descongelades o quasi, tanqueu-les, estireu les espines que hi ha en el centre de la línia que uneix els dos filets (l'aleta dorsal) i elimineu-les amb unes tisores (de vegades, en fer aquest pas, se separen els dos filets). 

    Maceració de les sardines

    50 g de vinagre (50 cm3)

    sal

    Dscn4639

    Aboqueu-ho en un bol i bateu-ho (podeu fer-ho amb una forquilla, però va més bé fer-ho amb un batedor per escumar la llet.

    138 g d’oli d’oliva verge extra (150 cm3)

     

    el suc de 1/2  llimona (30 g)

    Dscn4641

    Afegiu-ho al  bol i bateu-ho (amb la forquilla o el batedor de la llet).

    Img_20160830_094829

    Poseu les SARDINES  en  un tàper (aneu fent capes)  i aboqueu-hi el contingut del bol. Tapeu-lo i deixeu-lo macerar a la nevera mentre aneu preparant la resta del plat.

    Elaboració del sofregit de ceba per al recobriment

    ceba, picada

    un rajolí d'oli d'oliva verge

    Dscn4653

    En una cassola petita (a poder ser antiadherent i de cul gruixut), daureu la ceba: 10- 20 min.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 200º.

    Hidratació de les panses

    2 cullerades de panses (45 g)

    Img_20151014_135549

    Poseu-les en un bol i cobriu-les amb aigua (2 dits per sobre). 

    Img_20151014_140614

    Poseu el bol al microones i programeu: 1 min, potència màxima. Deixeu-ho reposar un moment. Si encara no estan toves, programeu: uns segons més, potència màxima.

    [Habitualment les panses es rehidraten a temperatura ambient en 1 o 2 hores; com que és molt fàcil que no pensem a rehidratar-les amb antelació, per això proposem el mètode del microones].

    Img_20151024_142637-2

    Escorreu les panses.

    Elaboració del recobriment 

    150 g de molla de pa (blanc o integral o integral amb panses…; tendre o sec; si hi ha una mica de crosta també va bé)

    Img_20160830_110152

    Poseu-ho al bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica i  piqueu-ho grollerament.

    ratlladura de la pell i suc d'1 taronja

     

    1 punta de culleradeta de llorer, en pols

    (Podeu obtenir llorer en pols molent unes quantes fulles de llorer en un molinet de cafè.) 

     

    1 grapat de fulles de julivertpicades

    sal

    Img_20170225_132211

    Afegiu-ho al bol i barregeu-ho tot amb dos o tres cops de la picadora.

    2 cullerades de panses (45 g)

    2 cullerades de pinyons (30 g)

     

     

     

     

    Img_20160830_111346

    Si el SOFREGIT de CEBA s'havia refredat, escalfeu-lo. Apagueu el foc i aboqueu a la cassola amb el sofregit, la MOLLA de PA del bol de la picadora, les panses i els pinyons. Remeneu-ho tot.

    Preparació de la safata de forn 

    Img_20160830_140412

    Traieu les sardines de l’adob, poseu-les planes, una al costat de l’altra,  en una safata de forn  amb la part de dins cap amunt. Descarteu l'adob.

    Img_20160830_141216

    Escampeu  el RECOBRIMENT, que teniu a la paella, a sobre de les sardines.

    un rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Img_20160830_143327

    Esploseu el llorer amb pols a la safata i ruixeu-ho tot amb oli, a poser ser amb un esprai.

    ​Cocció al forn de les sardines amb panses i pinyons

    Img_20160830_145454

    Poseu-ho al forn calent:10 min.

    Comentaris