Gelat ràpid de plàtan 

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 4 unitats, molt madurs plàtan
  • Categories

  • Postres
  • Plats freds
  • kitchn (consultat el 2017)
    ¿Qué cocino hoy con mi thermomix? (consultat el 2017)

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • L'elaboració del gelat (procés 3) és més ràpida i més senzilla de fer amb thermomix, però també es pot fer amb batedora elèctrica.

     

    Antelació necessària

    • Heu de posar els plàtans al congelador (procés 1) amb prou antelació perquè tinguin temps de congelar-se. El més pràctic és anar congelant aquells plàtans que es posen tan madurs que ja no us ve de gust menjar-los i així quan us vingui de gust fer el gelat, disposareu de l'ingredient a la nevera. 
    • Si voleu fer gelats de pal, heu de fer tota la recepta, tret de l'últim procés –presentació del gelat (procés 5)– amb prou antelació perquè es puguin desemmotllar.

     

    Antelació convenient

    • Si penseu servir el gelat acabat de fer, convé que poseu a la nevera o al congelador amb antelació les copes o bols on el servireu (procés 2), perquè el gelat trigui més a desfer-se.  

     

    Antelació opcional

    • Si voleu servir el gelat en bols o copes, quasibé que el més pràctic és fer-lo al moment i així n'assegureu la textura adequada. Però, si voleu, podeu congelar el plàtan, elaborar el gelat, distribuir les porcions en els recipients (processos 1, 3 i 4) i congelar-les amb antelació; en aquest cas, haureu de treure el gelat del congelador uns 15 min abans de servir-lo.

     

    Oi que hi ha un altre gelat cartesià ràpid que és molt semblant a aquest?

     

    Recepta d'aprofitament de plàtans massa madurs per menjar

    • La recepta de gelat ràpid de plàtan ens permet aprofitar plàtans molt madurs que ja no ens ve de gust menjar.

     

    Oi que hi ha d'altres receptes cartesianes d'aprofitament de plàtans molt madurs?

    Congelació del plàtan

    4 plàtans molt madurs 

    (Perquè el gelat quedi bo, els plàtans han de ser molt i molt madurs; van molt bé els que han madurat tant que són molt tous i marronosos, i que ja estaríem disposats a llençar perquè per menjar no ens agraden.)

    Peleu-los, emboliqueu cada plàtan en film transparent i poseu-los al congelador. 

    ​Refredament dels bols o copes on servireu el gelat 

    Us podeu saltar aquest procés si no penseu servir el gelat acabat de fer.

    Si penseu servir el gelat acabat de fer, aquest procés no és imprescindible, però va bé perquè el gelat trigui més a desfer-se.

    Poseu a la nevera o al congelador els bols o copes on servireu el gelat en acabat de fer-lo.

    Elaboració del gelat

    Trenqueu els plàtans congelats amb les mans en 4 trossos, poseu-los en el got de la thermomix i programeu: 15 s,  v progressiva= 5-10 (si la thermomix no ho agafa, espereu uns segons, que el plàtan no estigui tan fred).

    A sobre d'una taula de tallar, talleu els plàtans congelats en rodanxes com més primes millor (o en rodanxes més gruixudes que partireu per la meitat, si us és més pràctic). Aboqueu les rodanxes al got de la batedora elèctrica.

    Programeu: 1 min, v=5.  

    Mireu si té la textura ben cremosa; si no, si no, baixeu les restes de la paret del got amb una espàtula de silicona i programeu: uns segons més, v=5. 

    Tritureu el plàtan amb la batedora elèctrica (si la batedora no l'agafa, espereu 5 min): al principi costarà molt i us haureu d'ajudar d'una cullera o d'una espàtula per anar separant els trossos de plàtan que han quedat travats a les ganivetes i per anar remenant el contingut del got; quan hagueu aconseguit triturar tot el plàtan, seguiu fent anar la batedora fins que obtingueu una textura cremosa uniforme.

     

    [Si teniu problemes per triturar el plàtan amb la vostra batedora, afegiu-hi una miqueta de llet o d'aigua.]

    Distribució de les porcions de gelat

    • Si voleu servir el gelat acabat de fer (la millor opció si el voleu servir dins d'un recipient)

    Repartiu-lo en bols o en copes (és millor si abans heu posat aquests recipients una estona a la nevera o al congelador perquè estiguin freds).

     

    • Si encara no voleu servir el gelat

    - Distribuïu-lo en bols o en copes o bé poseu-lo en un tàper, i reserveu-ho al congelador. 

    • Si el deixeu  poca estona al congelador (fins a 30 min), el podreu servir de seguida que el tragueu;​
    • si l'hi deixeu més estona, l'haureu de treure uns 15 min abans de servir-lo perquè recuperi la textura adequada.

    o bé

     

    - Repartiu-lo en motlles de silicona de gelat de pal.

    • Abans de servir els gelats de pal, haureu de deixar-los prou estona al congelador per poder-los desemmotllar. Un cop desemmotllats, quan els tragueu del congelador, espereu uns 5 min a servir-los.

    Presentació del gelat

    Podeu servir-lo

    • en bols o copes,
    • o bé en forma de gelats de pal.

    Opcional:

    70 g de xocolata amb 70% o més de cacau, a trossos

    35 g d'aigua

     

    Opcional:

    fruita seca (avellanes torrades, ametlles torrades, nous,cacauets…), picada grollerament

    • Si serviu el gelat en bols o copes,
      • si voleu, podeu ruixar-lo amb xocolata calenta (*), i servir-lo immediatament; 
      • si voleu, podeu empolvorar-lo amb fruita seca picada. 

     

    • Si serviu el gelat amb pal, 
      • si voleu, un cop desemmotllat, podeu sucar-lo en un got amb xocolata calenta (*), deixar escórrer una mica la xocolata sobrant i

    ​​- o bé servir-lo immediatament,

     

    - o bé deixar-lo a sobre del paper vegetal amb què prèviament haureu cobert una safata (o un tàper) i guardar-lo al congelador (quan la xocolata està endurida, ja podeu posar tots els gelats de pal en una bossa de congelació)

     

       (*)

     [Podeu revisar com es fa la preparació del bany de xocolata en el procés 2 de la recepta broquetes de fruita amb xocolata calenta.]

    Comentaris