Bescuit gelat (de vainilla) 

Dscn3941

Material obligatori

Thermomix

8 persones

 • GALIANO, Cristina: "Mis mejores recetas con Thermomix 31" (p. 362), Espasa, Barcelona, 2012
THERMOMIX: "Imprescindible Thermomix TM 31" (p. 246), Thermomix, 2006

Antelació obligatòria:
. Heu de fer els processos 1, 2, 3 i 4 amb antelació perquè la crema tingui temps de refredar-se.
. Heu de fer el procés 6 ("Congelació de la barreja de nata i crema") com a mínim 2 hores abans de servir el gelat. 

Antelació optativa:
. Podeu fer la recepta (tret del procés 7, "Elaboració de la salsa de xocolata calenta") amb molts dies d'antelació.

Al moment:
. El procés 7 ("Elaboració de la salsa de xocolata calenta"), que és opcional, s'ha de fer en el moment de servir el gelat (va bé deixar abans la xocolata i l'aigua mesurades en el recipient que posareu al microones).
. Heu de treure el gelat del congelador i deixar-lo a temperatura ambient uns 5 min abans de servir-lo (podeu treure'l quan poseu la xocolata al microones).

Conservació del bescuit:
. Podeu conservar el bescuit tapat al congelador (si el guardeu en un túper tapeu-lo amb la tapa; si no, el podeu tapar amb film transparent).

Elaboració de la nata muntada 

Controleu que el  got dela thermomix estigui eixut i a temperatura ambient o fred (si abans s’hi ha cuinat i està calent, refredeu-lo triturant-hi glaçons –v=5, uns segons–, buideu-lo i eixugueu-lo bé).

500 g de nata líquida per  muntar amb un mínm de 35,1% de matèria grassa, molt freda (poseu-la en el lloc més fred de la nevera, no a la porta)

 

(La quantitat mínima de nata que es pot muntar és 200 g; la quantitat màxima, 1 kg.)

Img_20140731_205438

Poseu la papallona en el got de la thermomix.

 

Agiteu bé l’envàs de la nata perquè si no la part sòlida tendeix a quedar-se al fons.

 

Aboqueu la nata en el got. Un cop abocada la nata, obriu completament l'envàs i escureu-ne bé les parets on s'hi pot haver acumulat nata espessa. 

 

Programeu, amb el gotet cap per avall: v=4, fins que estigui muntada (menys d'1 min). (Quan la nata està muntada del tot, la màquina fa un soroll especial; el temps pot variar; vigileu que si ho deixeu massa estona es farà mantega).

 

(Si voleu muntar més de 500 g de nata, traieu la papallona i programeu: v=5.)

Img_20140731_210157

Retireu la nata del got i reserveu-la a la nevera.

Elaboració d'un almívar calent

Traieu la papallona (que no es pot posar a velocitat superior a 4) i esbandiu el got de la thermomix simplement amb aigua i velocitat alta; no cal que l'eixugueu.

70 g de sucre

100 g d’aigua

 

Opcional:

1 beina de vainilla oberta per la meitat en sentit longitudinal i extretes les llavors (o 1 culleradeta de sucre vainillat)

Img_20140731_213531

Aboqueu al got el sucre, l'aigua i les llavors de la vainilla.

Programeu: 10 min,  temperatura varoma,  v=2 (tant li fa si poseu la papallona com si no la poseu).

Elaboració de la crema del bescuit 

6 rovells d’ou (ous de 63-73 g; les clares, que no es fan servir, podeu guardar-les en un tàper a la nevera)

1 cullerada d’aigua freda

Img_20140731_213113

Poseu els rovells i l'aigua en un bol i bateu-ho, simplement perquè quedi barrejat.

Img_20140731_234415

Poseu la papallona en el got de la thermomix on teniu l'almívar calent (si no l'hi teníeu posada).

Programeu 4 min, 90º, v=4 i, amb la màquina en marxa, aboqueu el contingut del bol a través del bocal de la tapa (és important que quan ho aboqueu no ho feu de cop –tot i que ho fareu en segons– i tingueu velocitat per tal que l'ou no qualli).

Heu d'obtenir una crema de consistència mitjana. 

  • Si és massa clara, deixeu-la 1 o 2 min més (vigileu que s'espesseix tot d'un plegat).
  • Si us ha quedat massa espessa, afegiu-hi 2 o 3 cullerades d'aigua freda i torneu a programar, ara sense temperatura, v=4, uns segons.

​Refredament de la crema 

Deixeu refredar la crema en el got de la thermomix mateix i quan estigui a temperatura ambient poseu-la a la nevera fins que sigui ben freda (si voleu anar més de pressa, quan acabeu de fer la crema, podeu posar el got de la thermomix en un bany maria fred –és a dir, en un recipient amb aigua, glaçons i una mica de sal, que farà baixar la temperatura de l'aigua).

Incorporació de la nata a la crema 

Quan la crema sigui ben freda, incorporeu-hi la nata muntada. Programeu: 2 o 3 s, v=3. Heu d'obtenir una crema uniforme; si cal, acabeu de remenar  amb l’espàtula amb compte perquè la nata no baixi.

Congelació de la barreja de nata i crema

Aboqueu la barreja de la crema amb la nata en un motlle o en uns quants motlles –van molt bé els de silicona, desmontables o no–  i introduïu-la en el congelador, un mínim de dues hores.

Opcional: Elaboració de la salsa de xocolata calenta

Aquest procés és opcional. S'ha de fer en el moment de servit el gelat.

150 g xocolata amb un mínim de 70% de cacau

 

75 g d'aigua

Poseu-ho en un recipient apte per al microones (va bé que sigui el mateix on ho servireu), que no cal que tapeu. 

Poseu-ho al microones: potència màxima, 2 min.

Remeneu. Si la xocolata encara no queda ben desfeta, poseu-ho uns segons més  al microones i torneu a remenar.

Ha de quedar una crema una mica líquida: si la que obteniu és massa líquida, afegiu-hi una mica de xocolata i remeneu (no cal tornar-ho al posar al microones); si és massa espessa, afegiu-hi una mica d'aigua i remeneu (no cal tornar-ho al posar al microones).

​Presentació del bescuit gelat 

Heu de treure el gelat del congelador i deixar-lo a temperatura ambient uns 5 min abans de servir-lo.

Dscn3941

Desemmotlleu el gelat (un cop congelat, podeu desemmmotllar-lo quan vulgueu i guardar-lo al congelador desemmotllat).

Podeu servir-lo amb la xocolata calenta en una salsera.

Comentaris