Rap allagostat (o llagosta de pobre)

Dscn3631

4 persones

Ingredients

  • 2 unitats (uns 350 g) ceba
  • 1 culleradeta de cafè farigola
  • 1 fulla llorer
  • oli d'oliva verge extra
  • unes 3 culleradetes (uns 9 g) pebre vermell dolç
  • 1 kg de cua rap
  • sal
  • 1 cullerada (uns 15 g) vinagre de Mòdena
  • INSTITUT CATALÀ DE LA CUINA: "Corpus de la Cuina Catalana" (p. 363), Columna Edicions, Barcelona, 2006
    LLADONOSA, Josep: "El Gran Llibre de la Cuina Catalana" (p. 306), Empúries, Barcelona, 1997
    ORTEGA, Simone: "1080 recetas de cocina" (n. 615), Alianza Editorial, Madrid, 1985
    SANTAMARIA, Santi; i d'altres: "La nostra cuina. Peixos" (p. 36),  La Vanguardia-Edicions 62, Barcelona, 2005

     Aquest plat se sol menjar tebi o fred però també és bo calent.


    Antelació obligatòria:

    • Si es vol menjar el plat tebi o fred, la cocció del rap i la ceba (processos 1 a 4) s'ha de fer amb prou antelació perquè hi hagi temps que el rap es temperi o es refredi.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 200º.

    Preparació del tall rodó de rap allagostat

    1 kg de cua de rap, treta l’espina i separats els dos lloms (reserveu l'espina per fer la recepta Caldo de peix)

    Img_20140829_181603

    Retireu els tels negres del rap, si en té.

    Eixugueu el rap amb paper de cuina.

    Lligueu els dos lloms junts amb cordill alimentari o amb cordons de silicona de manera que quedi com si fos un tall rodó.

    sal

    oli d'oliva verge extra

    unes 3 culleradetes de pebre vermell (uns 9 g)

    Img_20140829_182319

    Saleu el rap, unteu-lo amb oli (va bé fer servir un pinzell de silicona) i arrebosseu-lo amb pebre vermell de manera que quedi tot cobert de vermell.

    Preparació de la cassola que anirà al forn

    2 cebes (uns 350 g), a làmines fines

    Img_20150425_084233

    Cobriu la base d’una cassola d’anar al forn que tingui tapadora amb la ceba.

    1 culleradeta de cafè de farigola en pols

     

    1 fulla de llorer 

    un raig d'oli d'oliva verge extra

    Img_20140829_184624

    Espolseu la farigola per sobre de la ceba, poseu el llorer i ruixeu-ho tot  amb una mica d’oli.

    Img_20140829_184432

    Poseu el rap a sobre de la capa de ceba.

    Cocció del rap i la ceba

    Img_20140829_190829

    Tapeu la cassola i poseu-la al forn calent: amb l'escalfor de dalt i de baix, uns 20 min.

    Deixeu-ho refredar.

    Elaboració de la vinagreta d'acompanyament

    1 cullerada de vinagre de Mòdena (uns 15 g)

     

    sal

     

    3 cullerades d’oli d'oliva verge extra (30 g)

    Img_20140829_185137

    En un gotet barregeu la sal amb el vinagre amb un batedor de llet o amb una forquilla. Afegiu l'oli en el got i seguiu batent.

    Opcional: 

    mostassa

    o ceba mot picada

    o julivert picat

    o tàperes picades

    o ou dur molt picat

    Ho podeu afegir a la vinagreta.

    Presentació del plat

    Dscn3626

    Quan el rap sigui tebi o fred, traieu el cordill o els cordons de silicona i talleu el rap a rodanxes.

    Dscn3631

    Poseu dues rodanxes a cada plat i per sobre una cullerada de ceba i una mica del suc de cocció. Ruixeu el conjunt amb dues culleradetes de vinagreta (o deixeu que cada comensal se la posi al seu gust).

    Comentaris