Fricandó

Dscn2807

 6 persones

CARBÓ, Mireia: "La cuina que no amoina" (p. 72), Viena Edicions, Barcelona, 2004
 LLADONOSA, Josep: "El Gran Llibre de la Cuina Catalana" (p. 678), Empúries, Barcelona, 1997
MARCH, Lourdes: "La cocina mediterránea" (p. 260), Alianza Editorial, Madrid 2002
 MIRALPEIX, Assumpta; CLAPÉS, Jaume: "Colesterol y dieta" (p. 236), Random House Mondadori, Barcelona, 1998 
​• MIRALPEIX, Assumpta: "Cuina i menús d’ara" (p. 353), Eumo Editorial, Vic, 2003
MIRALPEIX, Assumpta: "Prepara tus menús para toda la semana" (p. 232), Ediciones de Bolsillo, Barcelona, 2002

Antelació preferible:
Aquest plat millora si es fa amb antelació;  aleshores es deixen 10 min de cocció que es fan quan es reescalfa.

El remull dels moixernons

moixernons (o camasecs), 40 g

Img_20140329_171450

O bé

  • poseu-los en remull un mínim  de 25 min

o bé

  • poseu-los a coure en aigua freda fins que arrenqui el bull.

Escorreu els moixernons: filtreu l’aigua del remull (feu servir un paper de filtre d’oli o de cafè posat a sobre d’un colador) i reserveu-la.

Fregida volta i volta de la carn

1 kg de carn de vedella  tallada en filets (demaneu a la carniserria carn per a fricandó, que sigui ben tendra)

 

farina

3 cullerades d'oli d'oliva verge

Img_20140329_170202

Saleu els filets, enfarineu-los i passeu-los lleugerament, pràcticament volta i volta, per una paella o per la   cassola antiadherent i de cul gruixut on ho fareu tot.

Aneu reservant els filets en un recipient (després els abocareu a la cassola).

El sofregit

cebes, picades

oli d'oliva, un raig

Img_20140329_175317

Sofregiu la ceba a la cassola  on fareu el fricandó (si heu fet la carn en aquesta cassola, simplement eixugueu-la amb paper de cuina i ja la podeu tornar a fer servir): fins que tingui un to una mica daurat: uns 10 min

tomàquets, ratllats

 

1 fulla de llorer

farigola

orenga

Img_20140329_180648

Afegiu el tomàquet i les herbes aromàtiques a la cassola: a foc lent, uns 10 min.

Img_20140329_180803

Afegiu-hi els moixernons escorreguts.

Cocció de la carn

Img_20140329_181131

Incorporeu la carn a la cassola del sofregit  i deixeu-la suar: 1 min.

1 copa de conyac (o xerès, o vi negre, o vi blanc o vi ranci)

Img_20140329_181221

Afegiu-ho  a la cassola i deixeu reduir l’alcohol.

part del líquid de remull dels moixernons

 

aigua (o brou)

Img_20140329_182002

Afegiu-hi els líquids de manera que cobreixin la carn i rectifiqueu-ho de sal.

Dscn2727

Tapeu-ho i deixeu-ho coure a foc molt lent  (si redueix, haurem d’afegir-hi aigua)

·      si no hi poseu picada: 30 – 40 min

·      si hi poseu picada: 20 – 30 min

(el suc s’ha de reduir a la meitat)

Opcional: Elaboració de la picada

El fricandó es pot fer amb picada, però també és molt bo sense.

2 o 3 grans d’all

julivert

20 ametlles torrades

una mica del brou de cocció

Feu una picada amb el morter o amb l'accessori picador de la batedora elèctrica.

Afegiu la picada a la cassola i deixeu-ho acabar de coure a foc lent: 10 min.

Comentaris

  • Pilar 21 de Gener de 2017 16:12

    Gràcies, m'ha sortit molt bo!