Flam de pinya

Dscn2779

Material obligatori

Microones

8 persones

Ingredients

  • 50 g farina
  • 1 cullerada kirsch
  • 1 unitat llimona
  • 5 unitats ous (63-73 g)
  • 3 pots de 500 g pinya de pot al natural
  • 160 g sucre
  • Categories

  • Postres
  • MIRALPEIX, Assumpta: "Cuina i menús d’ara" (p. 396), Eumo Editorial, Vic, 2003

    Antelació obligatòria
    Aquesta recepta s'ha d'elaborar amb antelació perquè el flam sigui ben fred (com a mínim amb 6 h d'antelació; si pot ser, la vigília).

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn: 175º.

    Caramel·lització de la flamera

    3 cullerades de sucre

    2 cullerades d’aigua

    Poseu-ho a en el motlle on fareu el flam (de plum-cake o rodó de 24 cm de diàmetre), apte per al microones i per al forn.

    Poseu el motlle al microones, a potència màxima: uns 4 min.

    Moveu la flamera de manera que sucre i aigua es distribueixin per tota la base i per les parets, i torneu-la a posar al microones 1 o 2 min. Aneu repetint aquesta operació fins a aconseguir que la base i les parets de la flamera estiguin caramel·litzades (quan tinguin un color de caramel daurat).

    Deixeu refredar del tot el sucre cremat.

    Preparació de la pinya

    2 pots de pinya al natural de 500 g

    (si voleu guarnir el voltant del flam amb pinya, en necessitareu un altre)

    Escorreu les rodanxes d'un pot, talleu-les a trossos petits i  reserveu-ho en un plat.

    Escorreu les rodanxes del segon pot, poseu-les en un cassó i feu-les puré amb la batedora elèctrica.

    100 g de sucre

    Aboqueu el sucre en el cassó del puré de pinya i poseu-ho a coure. Ha de bullir: 5 min.

    Afegiu la pinya trossejada al pot i deixeu-ho coure: 5 min.

    Elaboració de la crema base que donarà lloc al flam

    5 ous 

    50 g de farina

    1 llimona, el suc

    1 cullerada de Kirsch

    En un altre recipient (diferent de la flamera i del cassó de la pinya), bateu aquests ingredients amb la batedora elèctrica.

    Preparació del motlle amb la crema base amb pinya 

    Aboqueu la crema base en el pot del puré de pinya amb trossets de pinya i barregeu-ho tot.

    Aboqueu la barreja en el motlle caramelitzat.

    Cocció de la crema amb pinya per obtenir el flam

    Poseu lel motlle al forn al bany maria, és a dir, dins una safata amb aigua (de manera que quan el motlle sigui dins de la safata, l'aigua arribi aproximadament a les tres quartes de l'altura del flam ): 50 min aproximadament; si veieu que el flam  s'enrosseix de la part de sobre, tapeu-ho amb una tapa apta per al forn.

    Comproveu la cocció: punxeu el flam amb un ganivet prim o una forquilla i comproveu que surti net; si surt mullat, deixeu al flam una estona més al forn.

    Presentació del flam

    Deixeu refredar el flam a temperatura ambient.

    Quan ja no estigui calent poseu-lo a la nevera (un mínim de 6 h).

    Abans de servir-lo, desemmotlleu-lo (passeu un ganivet per la paret de la flamera per desenganxar-lo) i poseu-lo en una safata. 

    1 pot de pinya al natural de 500 g

    Escorreu les rodanxes de pinya i guarniu el voltant del flam.

    Comentaris