Coca de forner

Dscn2603

Material obligatori

Màquina de pa

2 coques de 36 cm  x 33 cm

Ingredients

  • sec anís (licor)
  • 500 g + quantitat necessària per espolsar a les mans i a la superfície de treball farina
  • 20 g llevat de forner fresc
  • 25 g + quantitat necessària per untar la massa estirada oli d'oliva verge extra
  • pinyons
  • 10 g sal
  •  10 g + quantitat necessària per espolsar al damunt de la coca sucre
  • Categories

  • Postres
  • Coques
  • D'on és pròpia, aquesta recepta?

     

     

    Quantes coques podem fer amb les quantitats d'aquesta recepta?

    • Aquesta recepta és per a 2 coques d'uns 36 cm x 33 cm; òbviament, us servirà per a un nombre més gran de coques si les feu més petites. 

     

    On es pot comprar el llevat de forner fresc?

    • Podeu comprar-lo al Mercadona, a la zona de refrigerats, en forma de daus; s'ha de guardar a la nevera i té data de caducitat. Però si feu pa gaire sovint, us sortirà mes a compte comprar-ne un paquet de 1/2 kg en un forn dels que fan ells el pa , fer-ne paquetets de la quantitat que necessiteu i guardar-los al congelador.

     

    Antelació necessària

    • ​Penseu que heu de deixar llevar la massa estirada durant uns 30 min.

     

    Conservació de la massa

    • Si un cop feta la massa us interessa reservar-ne la meitat per fer una de les coques l'endemà (o al cap d'uns dies), reserveu-la a la nevera (o al congelador) d'una de les formes següents: 
      • li doneu forma de bola i l'emboliqueu amb film, 
      • o bé l'esteneu  a la safata untada amb oli i enfarinada on fareu la coca, i tapeu la safata amb film. 


    Conservació de la coca

    • Un cop cuita la coca, quan ja no estigui calenta, la podeu congelar embolicada amb film transparent. Mentre la descongeleu a temperatura ambient, no li tragueu l'embolcall; queda bé si la poseu una estoneta al forn. 

    Elaboració de la massa

    500 g de farina blanca panificable

     

    10 g de sucre

    10 g de sal

    25 g d’oli d’oliva verge

     

    20 g de llevat de forner fresc (si el teníeu en el congelador, no cal que el descongeleu)

     

    250 g d’aigua

    Img_20160105_161231_2

    Poseu-ho a la cubeta de la màquina de pa de la manera habitual: primer la farina, en una cantonada el sucre, en una altra cantonada la sal i en una altra l'oli; el llevat, al centre, enfonsat dins de la farina (important: la sal no ha d’entrar en contacte amb el llevat ni amb l’oli); l'aigua, que no contacti amb el llevat.

    Img_20170105_210826

    Poseu el programa "Bàsic massa" (dura aproximadament 1 h 30 min).

    Poseu el programa "Bàsic massa" (dura unes 2 h).

    Preparació de les safates de forn

    un rajolí d'oli d'oliva verge extra

    una miqueta de farina

    Img_20160623_095151
    • Unteu amb una mica d’oli (va bé fer servir un pinzell de silicona) dues safates grans de forn (van bé les que van dins del forn quan el comprem, que tenen el llarg i l'ample màxims per cabre-hi) i espolseu-les amb farina.

    o bé

    • folreu-les amb paper de forn.

    Llevat de la massa estirada

    Img_20160105_180045

    Amb les mans, formeu una bola amb la massa (espolseu-vos farina a les mans i també a sobre de la superfície de treball per evitar que la massa se us hi enganxi)..

    Img_20180623_154909

    Amb una rasqueta o un ganivet, dividiu la bola de massa (que fa aproximadament 800 g)  en 2 parts iguals  (cadascuna d'uns 400 g), que donaran lloc a les 2 coques d'uns 36 cm x 33 cm que ara procedirem a estirar, primer una i després l'altra (o més de dues si les feu més petites). Doneu forma de bola a la massa que estirareu en segon lloc, tapeu-la amb un drap o amb film transparent i reserveu-la mentre estireu la primera.

    Img_20160105_180632

    Esteneu cadascun dels dos trossos de massa en una safata (aneu-vos espolsant farina a les mans de tant en tant per evitar que la massa se us hi enganxi). Si la massa s'arronsa quan l'estireu, deixeu-la reposar i torneu a provar d'estirar-la al cap d'una estona.

    Img_20160623_111435

    Deixeu llevar la massa estirada (a poder ser en un lloc càlid: al costat del forn calent, al costat d’un radiador, al sol…)½ h aproximadament.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 250º (quan hi poseu la massa, el baixareu a 200º).

    Cocció al forn

    oli d'oliva verge extra

    Img_20180623_164240

    Unteu la massa estirada amb força oli (ajudeu-vos del pinzell de silicona). 

    Img_20160623_112749

    Amb el dit índex, marqueu  a la massa estirada solcs paral·lels cada 5 cm, en la direcció de l'amplada. 

    pinyons

    sucre

    Img_20160623_112120

    Poseu els pinyons en un bol, cobriu-los amb aigua i escorreu-los de seguida (els mullem perquè així tindran una mica d'humitat i evitarem que es cremin). Escampeu els pinyons al damunt de la coca.

    Espolseu sucre per damunt, que podeu anar distribuint amb un colador. 

    Img_20170106_101738

    Baixeu el forn a 200º. Poseu hi una safata a mitja altura: amb l'escalfor de dalt i de baix, uns 10 o 12 min.

    Aromatització de la coca amb anís

    anís sec (licor), posat en un recipient pulveritzador

    Img_20160805_105605

    Quan la coca surti del forn, polveritzeu-la amb anís i immediatament feu el pas següent. 

    Dscn2599

    Torneu a posar la coca al forn: uns 10 segons.

    Comentaris

    • Roser 05 de Maig de 2013 20:16

      Molt bona! Més d'un cop hem comentat amb en Josep Mª que ja no es trobava la coca de forner (també en deiem "coca de pa") que menjàvem de petits.... i ves per on l'hem recuperada!!! Moltes gràcies! Nosaltres en lloc de farina blanca, hem posat farina semi-integral d'espelta i també ha sortit molt bona! Ho repetirem.