Amanida de cigrons amb salsa de tahina

4 persones

Ingredients

  • 1/2 gra (2 g) all
  • 1/2 unitat (uns 50 g) ceba tendra
  • 160 g (o 400 g de cuits i 90-120 g del caldo de cocció) cigrons secs
  • 2 unitats (uns 600 g) cogombre
  • 1 culleradeta (2 g) comí
  • el suc de 1/2 unitat (30 g) llimona
  • 1 grapat gran menta fresca
  • 3 cullerades (41 g) oli d'oliva verge extra
  • pebre blanc
  • sal
  • 5 cullerades (90 g) tahina
  • 3-4 unitats (500-600 g) tomàquet madur
  • El Comidista (consultat el 2018)

    Què és, la tahina?

    • La tahina és una pasta que s'obté en moldre les llavors de sèsam. Quan es trituren, se'n desprèn l'oli i es forma la pasta. 

     

    Temperatura de servei

    • Aquest plat se serveix a temperatura ambient o fred.

     

    Antelació obligatòria

    • El remull dels cigrons (procés 1) s'ha de fer com a mínim 10 hores abans de coure'ls (procés 2).
    • Els cigrons s'han de coure (procés 2) amb prou antelació perquè quan prepareu l'amanida estiguin a temperatura ambient o freds.

     

    Antelació recomanable

    • Va bé coure els cigrons amb antelació (processos 1 i 2). Podeu guardar els cigrons cuits juntament amb el caldo de cocció en un tàper al congelador; també podeu congelar els cigrons cuits i el caldo per separat.

     

    Estalvi de temps en el remull i cocció dels cigrons (processos 1 i 2):

    • Tot i que per a aquesta recepta només us calen 400 g de cigrons cuits (160 g de secs), potser us surt a compte coure'n més quantitat i reservar els que us sobrin per a una altra recepta, a la nevera o al congelador; no us ocuparà més temps i així podreu estalviar temps la propera vegada.
    • Us podeu estalviar el remull i la cocció dels cigrons si disposeu de 400 g de cigrons cuits i de 90-120 g del caldo de cocció a la nevera o al congelador.
    • Us podeu estalviar el remull i la cocció dels cigrons si compreu directament 400 g de cigrons cuits; penseu que en aquest cas, però, no disposareu de caldo de cocció i l'haureu de substituir per un altre caldo vegetal que tingueu o per aigua.

    Remull dels cigrons

    160 g de cigrons secs

    (l'equivalent a 400 g de cigrons cuits)

     

    aigua

    Poseu el llegum en un recipient i aboqueu-hi aigua freda (pot ser de l'aixeta) de manera que l'aigua  cobreixi unes dues vegades l'altura que assoleix el llegum.

    1 culleradeta (uns 5 g) de bicarbonat (si l'aigua és molt dura, com passa amb l'aigua de l'aixeta de Barcelona)

    Si l'aigua és molt dura (és a dir si té molta calç, com passa amb l'aigua de l'aixeta de Barcelona), afegiu-hi el bicarbonat (si l'aigua és dura, costa que els cigrons s'estovin i el bicarbonat ajuda); si no, no cal.

    Deixeu el llegum en remull: 10 h com a mínim.

    Cocció dels cigrons

    Escorreu els cigrons i renteu-los a sota de l'aixeta.

    aigua

    Poseu el llegum sec remullat a l'olla de pressió súper-ràpida amb aigua que el cobreixi 2 dits per sobre.

    Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió, poseu-la al foc i espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 20 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Preparació de la salsa de tahina

    1/2 gra d'all (2 g), pelat

     

    1 grapat gran de fulles de menta fresca 

     

    6 cullerades de tahina (90 g)

     

    1 culleradeta de comí (2 g)

     

    el suc de 1/2 llimona (30 g)

     

    6-8 cullerades del caldo de cocció dels cigrons (90-120 g), que ha d'estar a temperatura ambient o fred

    [Si no teniu caldo de cocció dels cigrons, poseu-hi caldo vegetal o aigua.]

     

    3 cullerades d'oli d'oliva verge extra (41 g)

     

    sal 

    pebre blanc

    Aboqueu-ho tot al got de la batedora elèctrica i tritureu-ho. Si obteniu una salsa amb la consistència massa líquida, afegiu-hi tahina; si és massa espessa, afegiu-hi caldo. Reserveu-ho.

    Preparació de les hortalisses de l'amanida

    3-4 tomàquets madurs (500-600 g), rentats i retirat el peduncle

    Talleu-los a a dauets regulars. Reserveu-lo en un bol petit mentre prepareu les altres hortalisses.

    2 cogombres (uns 600 g), rentats, sense pelar o pelats o mig pelats i escapçades les puntes

    Talleu longitudinalment els carbassons.  Reviseu les llavors que tenen:  només si en tenen moltes i grans, retireu-les amb un ganivet. Talleu els carbassons a dauets regulars. Aboqueu-los a la safata on servireu l'amanida.

    1/2 ceba tendra (uns 50 g), rentada

    Talleu-la a dauets regulars. Aboqueu-la a la safata.

    Aboqueu el tomàquet a la safata de l'amanida mirant de no abocar-hi el líquid que ha deixat anar.

    Reserveu aquest líquid

    • o bé per afegir-lo després a la salsa de tahina,
    • o bé per beure'l quan us vingui de gust.

    Barreja dels cigrons i les hortalisses de l'amanida

    Aboqueu 400 g de CIGRONS CUITS escorreguts (han d'estar a temperatura ambient o freds) a la safata de l'amanida i barregeu-ho tot.

    Amaniment de la barreja

    Opcional:

    Si voleu, si la salsa de tahina no ha quedat massa clara, podeu afegir-hi el líquid que ha deixat anar el tomàquet i tornar a batre-ho tot amb la batedora elèctrica,

    Aboqueu la salsa de tahina a la safata i barregeu-ho tot. 

    Comentaris