Salmó amb pomes i salsa d'ametlles

Dscn2417

4 persones

Ingredients

  • 2 cullerades (32 g) crema d'ametlles
  • un rajolí oli d'oliva verge extra
  • 2 unitats pomes Golden
  • sal
  • 4 supremes (100 g/una) salmó
  • 100 g vi ranci
  • Cuina x solters (consultat el 2013)

    Què és la pasta d'ametlles, que fem servir per elaborar la salsa d'ametlles (procés 5)?  

    • La pasta o crema o mantega d'ametlles és la pasta que s'obté en triturar ametlles torrades fins que treguin el seu oli.
      • La podeu fer seguint aquesta recepta 
      • o bé la podeu comprar feta, però si la compreu, vigileu que l´únic ingredient sigui l'ametlla i que no tingui sucre afegit. 

    Precocció de les pomes al microones

    pomes golden (400 g), netes, sense pelar, a rodanxes de 0,5-1 cm de gruix, tret el cor de cada rodanxa

     

     

    Img_20190128_115049

    Poseu les rodanxes de poma a l'estoig de silicona (o en un altre recipient apte per a microones, amb tapa apta també per a microones), sense afegir-hi res. 

    Img_20190128_115506

    Poseu-ho al microones: potència màxima, 3 min (les pomes no estaran fetes del tot, però penseu que després les marcarem a la planxa).

     

    • [Si feu la recepta per a 2 persones, és a dir que esteu treballant amb 1 poma (200 g),

    poseu-ho al microones: potència màxima, 2,5 min.]

    Marcada de les pomes

    un rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Escalfeu l'oli en una cassola o paella antiadherent de cul gruixut, a poder ser de base prou ampla perquè us hi càpiguen totes les rodanxes de poma sense superposar-se (si no, les haureu d'anar marcant per tandes). 

    Img_20190128_120312

    Marqueu les rodanxes de poma, primer d'una banda, després de l'altra (al començament, les feu lliscar fins que hagueu escampat l'oli per tota la cassola).

    Reserveu el suc que ha deixat anar la poma quan l'heu cuit al microones.

    Img_20190128_120522
    • Si penseu portar la cassola a taula per servir allà els plats, 

    reserveu la poma en una safata o plat.

     

    • Si penseu portar els plats ja servits a taula,

    repartiu la poma en els plats individuals on servireu el plat.

    Cocció del salmó 

    4 supremes de salmó d'uns 100 g cadascuna, eixugades

    Img_20190128_121235

    Poseu el salmó al foc a la cassola on heu marcat la poma (no hi posem oli perquè el salmó ja traurà greix), amb la pell cap amunt, i el feu, primer per una banda (uns 3 min), després per l'altra (uns 2- 3 min). 

    Img_20190128_121322_1
    • Si penseu portar la cassola a taula per servir allà els plats, 

    reserveu el salmó en un safata o plat (pot ser la safata on heu reservat la poma).

     

    • Si penseu portar els plats ja servits a taula,

    poseu un tall de salmó a cada plat individual, al damunt de les pomes, amb la pell cap avall.

    sal

    Img_20190128_121322_1

    Saleu el salmó.

    Escalfament del forn

    Escalfeu una miqueta el forn (per tal de poder temperar el salmó i la poma que potser s'hauran refredat una miqueta).

    Elaboració de la salsa d'ametlles

    100 g de vi ranci o de conyac 

    Img_20190128_121431

    Aboqueu-lo a la cassola on heu fet la poma i el salmó (sense netejar-la) i deixeu que redueixi fins que s'evapori l'alcohol: 1 min.

    2 cullerades (32 g) de pasta d'ametlles sense sucre (també se'n diu "crema d'ametlles" o "mantega d'ametlles") 

    [Si no en teniu, podeu fer servir llet d'ametlles sense sucre, però en aquest cas no hi haureu d'afegir gens d'aigua o quasi gens.] 

     

    sal

    Img_20190128_122335

    Ho afegiu a la paella juntament amb el SUC que ha deixat anar la poma quan l'heu cuit al microones, i remeneu per lligar la salsa; si veieu que s'espesseix massa, afegiu-hi aigua, i seguiu remenant; si veieu que torna a espessir massa,  repetiu el procés; fins que obtingueu una textura de salsa.

    Presentació del salmó amb pomes i salsa d'ametlles

    Img_20190128_122444
    • Si penseu portar la cassola a taula per servir allà els plats, 

    poseu-hi la poma i el salmó a la cassola i repartiu la salsa pel damunt. 

     

    • Si penseu portar els plats ja servits a taula,

    repartiu la salsa a cada plat per damunt del salmó i de la poma.

    Tempereu el salmó i les pomes: poseu la cassola o els plats individuals al forn calent però apagat, 1 min.

    Comentaris