Salmó amb pomes i salsa d'ametlles

Img_20190303_145806_1

Material obligatori

Microones

4 persones

Ingredients

  • 2 cullerades (30 g) crema d'ametlles
  • un rajolí oli d'oliva verge extra
  • 3 unitats (600 g) pomes Golden
  • sal
  • 4 supremes (100 g/una) salmó
  • 100 g vi ranci
  • Cuina x solters (consultat el 2013)

    Què és la crema d'ametlles, que fem servir per elaborar la salsa d'ametlles (procés 5)?  

    • La crema o pasta o mantega d'ametlles és la crema que s'obté en triturar ametlles torrades fins que treguin el seu oli.
      • La podeu fer seguint aquesta recepta 
      • o bé la podeu comprar feta, però si la compreu, vigileu que l´únic ingredient sigui l'ametlla i que no tingui sucre afegit. 

    Antelació possible

    • Podeu precoure les pomes al microones amb antelació (procés 1) i reservar les pomes a l'estoig mateix i, el suc que han deixat anar, en un tàper; poseu-ho tot a la nevera.
    • Tot i que no sigui el millor, podeu fer tota la recepta amb antelació. Abans de servir el plat, per escalfar-ho tot, haureu de posar la cassola o els plats individuals una estoneta al forn escalfat i apagat.

    Precocció de les pomes al microones

    pomes golden (600 g), netes, sense pelar, a rodanxes de 0,5-1 cm de gruix, tret el cor de cada rodanxa

     

     

    Img_20190303_115046

    Poseu les rodanxes de poma a l'estoig de silicona (o en un altre recipient apte per a microones, amb tapa apta també per a microones), sense afegir-hi res. 

    Img_20190303_123703

    Poseu-ho al microones: potència màxima, 4 min (les pomes no estaran fetes del tot, però penseu que després les marcarem a la planxa). Reserveu el suc que han deixat anar.

     

    • [Si feu la recepta per a 2 persones, és a dir que esteu treballant amb 1 poma (200 g),

    poseu-ho al microones: potència màxima, 2,5 min.]

    Marcada de les pomes

    un raig d'oli d'oliva verge extra

    Img_20190303_142355

    Escalfeu l'oli en una planxa, cassola o paella antiadherent de cul gruixut, a poder ser de base prou ampla perquè us hi càpiguen totes les rodanxes de poma sense superposar-se (si no, les haureu d'anar marcant per tandes). 

    Img_20190128_120312

    Marqueu les rodanxes de poma, primer d'una banda, després de l'altra (al començament, les feu lliscar fins que hagueu escampat l'oli per tota la cassola).

    Reserveu el suc que ha deixat anar la poma quan l'heu cuit al microones.

    Img_20190303_143819
    • Si penseu portar la cassola a taula per servir allà els plats, 

    reserveu la poma en un bol o una safata.

     

    • Si penseu portar els plats ja servits a taula,

    repartiu la poma en els plats individuals on servireu el plat.

    Cocció del salmó 

    4 supremes de salmó d'uns 100 g cadascuna, eixugades

    Img_20190303_144313

    Poseu el salmó al foc en una cassola antiadherent de fons gruixut (pot ser la cassola on heu marcat la poma sempre que retireu amb una llengua de silicona o amb paper de cuina totes les petites restes de poma, per evitar que es cremin, però possiblement us serà més pràctic fer servir una cassola més petita), sense posar-hi oli perquè el salmó ja traurà greix, amb la pell cap amunt, i el feu, primer per una banda (uns 3 min)… 

    Img_20190303_144438

    … després per l'altra (uns 2- 3 min). 

    Img_20190303_145356_2
    • Si penseu portar la cassola a taula per servir allà els plats, 

    reserveu el salmó en el bol on teniu la poma.

     

    • Si penseu portar els plats ja servits a taula,

    poseu un tall de salmó a cada plat individual, al damunt de les pomes, amb la pell cap avall.

    sal

    Si voleu, saleu el salmó (tot i que a nosaltres no ens cal, perquè un cop elaborat tot el plat, queda molt gustós).

    Opcional: Escalfament del forn

    Si penseu que en el moment de servir els plats la poma i el salmó s'hauran refredat,  escalfeu una miqueta el forn per poder-los  temperar en un moment abans de servir.

    Elaboració de la salsa d'ametlles

    100 g de vi ranci o de conyac 

    Img_20190128_121431

    Aboqueu-lo a la cassola on heu fet el salmó (sense netejar-la) i deixeu que redueixi fins que s'evapori l'alcohol: 1 min.

    2 cullerades (30 g) de crema d'ametlles sense sucre (també se'n diu "pasta d'ametlles" o "mantega d'ametlles") 

    [Si no en teniu, podeu fer servir llet d'ametlles sense sucre, però en aquest cas no hi haureu d'afegir gens d'aigua o quasi gens.] 

     

    sal

    Img_20190128_122335

    Afegiu-ho a la paella juntament amb el SUC que ha deixat anar la poma quan l'heu cuit al microones, i remeneu per lligar la salsa; quan vegeu que s'espesseix una mica, afegiu-hi aigua, i seguiu remenant; si veieu que torna a espessir massa,  repetiu el procés; fins que obtingueu una textura de salsa.

    Presentació del salmó amb pomes i salsa d'ametlles

    Img_20190303_145806_1
    • Si penseu portar la cassola a taula per servir allà els plats, 

    poseu-hi la poma i el salmó  i repartiu la salsa pel damunt. 

     

    • Si penseu portar els plats ja servits a taula,

    repartiu la salsa a cada plat per damunt del salmó i de la poma.

    Si la poma i el salmó s'han refredat una mica, tempereu-los: poseu la cassola o els plats individuals al forn calent però apagat, 1 min.

    Comentaris