Gelat ràpid de plàtan  i cafè

Img_20171003_142910

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 40 g (o atmetlles, o nous, o anacards…) avellanes torrades
  • 2 càpsules (o el necessari per fer 2 cafès), descafeïnat cafè
  • Opcional canyella en pols
  • Opcional: una punteta de culleradeta de (o les llavors d´1/4 beina de vainilla) pasta concentrada de vainilla
  • 4 unitats, molt madurs plàtan
  • Categories

  • Postres
  • Plats freds
  • Kids inspired food_Juan Llorca (consultat el 2017)

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • L'elaboració del gelat (procés 4) és molt més ràpida i més senzilla de fer amb thermomix, però també es pot fer amb batedora elèctrica vigilant que no quedin trossets de glaçó de cafè sense triturar.

     

    Antelació necessària

    • Heu de posar els plàtans al congelador (procés 1) amb prou antelació perquè tinguin temps de congelar-se. El més pràctic és anar congelant aquells plàtans que es posen tan madurs que ja no us ve de gust menjar-los i així quan us vingui de gust fer el gelat, disposareu de l'ingredient a la nevera. 
    • Heu de fer el cafè i posar-lo en glaçoneres al congelador (procés 2) amb prou antelació perquè tinguin temps de fer-se els glaçons.
    • Si voleu fer gelats de pal, heu de fer tota la recepta, tret de l'últim procés –presentació del gelat (procés 6)– amb prou antelació perquè es puguin desemmotllar.

     

    Antelació convenient

    • Si penseu servir el gelat acabat de fer, convé que poseu a la nevera o al congelador amb antelació les copes o bols on el servireu (procés 3), perquè el gelat trigui més a desfer-se.  

     

    Antelació opcional

    • Si voleu servir el gelat en bols o copes, quasibé que el més pràctic és fer-lo al moment i així assegureu la textura adequada. Però, si voleu, podeu congelar el plàtan, elaborar el gelat, distribuir les porcions en els recipients (processos 1 a 5) i congelar-les amb antelació; en aquest cas, haureu de treure el gelat del congelador uns 15 min abans de servir-lo.

     

    Oi que hi ha uns altre gelats cartesians ràpids que són molt semblants a aquest?

    Congelació del plàtan

    4 plàtans molt madurs 

    (Perquè el gelat quedi bo, els plàtans han de ser molt i molt madurs; van molt bé els que han madurat tant que són molt tous i marronosos, i que ja estaríem disposats a llençar perquè per menjar no ens agraden.)

    Img_20170614_170435

    Peleu-los, emboliqueu cada plàtan en film transparent (o bé poseu-los de manera que no es toquin en un tàper) i poseu-los al congelador ( si els heu posat en un tàper, quan estiguin congelats els podeu posar en una bossa de plàstic de congelació). 

    Congelació del cafè 

    2 càpsules de cafè descafeïnat

    o bé el cafè necessari per a fer 2 cafès

     

    Img_20170919_093756

    Feu 2 cafès curts (uns 25 g cadascun; uns 50 g en total).

    Img_20171003_142103_1

    Distribuïu els cafès en una glaçonera i poseu-la al congelador.

    Img_20171004_220003

    Distribuïu els cafès en una glaçonera (feu els glaçons petits i així després us costarà menys triturar-los) i poseu-la al congelador.

     Refredament dels bols o copes on servireu el gelat ​

    Us podeu saltar aquest procés si no penseu servir el gelat acabat de fer.

    Si penseu servir el gelat acabat de fer, aquest procés no és imprescindible, però va bé perquè el gelat trigui més a desfer-se.

    Img_20171004_172545

    Poseu a la nevera o al congelador els bols o copes on servireu el gelat en acabat de fer-lo.

    Elaboració del gelat

    Img_20171003_142213

    Aboqueu els glaçons de CAFÈ al got de la thermomix.

    ​[És important que poseu els glaçons de cafè abans que el plàtan i la fruita seca, de manera que quedin a la part de baix del got; si els poséssiu a sobre, com que programarem la v progressiva 5-10 durant molt poc de temps, podrien no quedat triturats del tot i, en menjar el gelat, notaríem petits cristalls de gel]. 

    40 g d'avellanes torrades o crues

    o d´ametlles torrades o crues 

    o de nous

    o d'anacards

    Img_20171003_142322

    Afegiu-hi la fruita seca.

    Trenqueu els PLÀTANS congelats amb un ganivet o amb les mans en 3 o 4 trossos i afegiu-los al got.

    Img_20171003_142429

    Per triturar-ho tot,  programeu:  15 s,  v progressiva= 5-10 (si la thermomix no ho agafa, espereu uns segons, que el plàtan no estigui tan fred). 

    Opcional:

    canyella en pols

     

     

    una punteta de culleradeta de pasta concentrada de vainilla 

    o bé

    les llavors d'1/4 beina de vainilla

    Img_20171003_142635

    Si voleu, afegiu la canyella i la vainilla al got.

    Programeu: 1 min, v=5.  

    Mireu si el gelat té la textura ben cremosa; si no, baixeu les restes de la paret del got amb una espàtula de silicona i programeu: v=5 uns segons més. 

    40 g d'avellanes torrades o crues

    o d´ametlles torrades o crues 

    o de nous

    o d'anacards

    Img_20171004_213339

    Aboqueu els glaçons de CAFÈ al got de la batedora elèctrica. 

    Afegiu-hi la fruita seca.

    A sobre d'una taula de tallar, talleu els PLÀTANS congelats en rodanxes com més primes millor (o en rodanxes més gruixudes que partireu per la meitat, si us és més pràctic) i afegiu-les al got. 

    Img_20171004_213908

    Tritureu-ho tot amb la batedora elèctrica (si la batedora no ho agafa, espereu 5 min): al principi costarà molt i us haureu d'ajudar d'una cullera o d'una espàtula per anar separant els trossos de plàtan que han quedat travats a les ganivetes i per anar remenant el contingut del got; quan hagueu aconseguit triturar-ho força, feu el pas següent. 

     

    [Si teniu problemes per triturar el plàtan i els glaçons amb la vostra batedora, afegiu-hi una miqueta de llet.]

    Opcional:

    canyella en pols

     

     

    una punteta de culleradeta de pasta concentrada de vainilla 

    o bé

    les llavors de 1/4 beina de vainilla

    Img_20171004_214426

    Si voleu, afegiui la canyella i la vainilla al got. Seguiu fent anar la batedora fins que aquests ingredients quedin ben integrats i obtingueu una textura del gelat cremosa uniforme (vigileu que no us quedin trossets de glaçó de cafè sense triturar). 

    Distribució de les porcions de gelat

    Img_20171003_142910
    • Si voleu servir el gelat acabat de fer (la millor opció si el voleu servir dins d'un recipient)

    Repartiu-lo en bols o en copes (és millor si abans heu posat aquests recipients una estona a la nevera o al congelador perquè estiguin freds).

     

    • Si encara no voleu servir el gelat

    - Distribuïu-lo en bols o en copes o bé poseu-lo en un tàper i reserveu-ho al congelador. 

    • Si el deixeu  poca estona al congelador (fins a 30 min), el podreu servir de seguida que el tragueu;​
    • si l'hi deixeu més estona, l'haureu de treure uns 15 min abans de servir-lo perquè recuperi la textura adequada.

    o bé

     

    - Repartiu-lo en motlles de silicona de gelat de pal.

    • Abans de servir els gelats de pal, haureu de deixar-los prou estona al congelador per poder-los desemmotllar. Un cop desemmotllats, quan els tragueu del congelador, espereu uns 5 min a servir-los.

    Presentació del gelat

    Img_20171003_142910

    Podeu servir-lo

    • en bols o copes,
    • o bé en forma de gelats de pal.

    Comentaris