Orxata de xufles

Tria el mètode d'elaboració

uns 700 g d'orxata

Ingredients

  • 600 g (o 400 g d'aigua molt freda i 200 g de glaçons)  aigua molt freda
  • 1-2 cm (o  canyella en pols) canonet de canyella
  • 1 unitat, la ratlladura de la pell llimona
  • 250 g  xufles
  • Categories

  • Postres
  • Plats freds
  • Chufamix (consultat el 2017)
    El Comidista (consultat el 2017)
    Gastronomía & Cía (consultat el 2017)

    Mètode preferible, tradicional (batedora elèctrica) o thermomix?

    • És més còmode treballar amb thermomix però també es pot fer amb batedora elèctrica. D'altra banda, la thermomix ens permet, si volem, substituir una part de l'aigua per glaçons per obtenir l'orxata més freda, mentre que la batedora no ens ho permet.

     

    Material convenient

    • Va bé que disposeu d'una bossa per a begudes vegetals. Si no en disposeu, podeu fer servit un colador de malla tupida i un tros de tela de niló o de fil.

     

    Temperatura de servei

    • L'orxata se serveix ben freda.

     

    Antelació necessària

    • Heu de posar les xufles en remull (procés 1), com a mínim 24 h abans d'elaborar l'orxata (si les deixeu 2 o 3 dies en remull no passa res).
    • Heu de fer l'orxata amb prou antelació perquè es pugui refredar a la nevera. 

     

    Indicació per al moment de servir l'orxata

    • Si fa una estona que heu fet l'orxata, segurament s'haurà format un pòsit a la base de la gerra que la conté i caldrà remenar-la novament per homogeneïtzar-la
      • amb batedora elèctrica, uns s, a velocitat baixa o mitjana (si ho fem a velocitat alta, sortirà escuma); 
      • o amb la thermomix, uns s, a v=5.

    (Manualment, amb una espàtula, es fa molt difícil de remoure el pòsit.)

     

    Aquesta orxata no té sucre?

    • Habitualment l'orxata es fa amb una proporció més alta d'aigua que la d'aquesta recepta (1 L d'aigua per 250 g de xufles en comptes de 600 g d'aigua per 250 g de xufles), i s'hi afegeix sucre. A Receptes Cartesianes hem preferit una orxata amb més concentració de xufla (menys proporció d'aigua); així obtenim un sabor intens de xufla, i la dolçor pròpia d'aquesta fruita seca fa innecessària l'addició de sucre a la beguda.

     

    Conservació

    • L'orxata es conserva 2 o 3 dies a la nevera.

    Remull de les xufles

    250 g de xufles

    Renteu les xufles: poseu-les en una escorredora i aneu-les remenant una estona amb la mà a sota del raig de l'aigua de l'aixeta.

    aigua

    Poseu les xufles en un tàper i aboqueu-hi aigua de l'aixeta de manera que l'aigua  cobreixi unes dues vegades l'altura que assoleixen.​ Deixeu les xufles en remull: tapades, a la nevera, com a mínim 24 h (si les hi deixeu 2 o 3 dies, no passa res).

    Preparació de les xufles hidratades 

    Escorreu les xufles (ara pesaran uns 350 g). Descarteu l'aigua del remull.

    Torneu a rentar les xufles: poseu-les a l'escorredora i aneu-les remenant una altra vegada una estona amb la mà a sota del raig de l'aigua de l'aixeta.

    Deixeu-les escórrer.

    Trituració les xufles 

    Aboqueu les XUFLES hidratades en el got de la thermomix.

    1 llimona, la ratlladura de la pell

     

    1 trosset d'1-2 cm de canonet de canyella (o una mica de canyella en pols)

    Afegiu-ho al got.

    Per triturar-ho tot, programeu: 45 s, v=5- 10.  

    Aboqueu les XUFLES hidratades en un recipient alt, que vagi bé per passar-hi la batedora elèctrica (després hi han de cabre 600 g d'aigua).

    llimona, la ratlladura de la pell

     

    1 trosset de 0,5- 1 cm de canonet de canyella (o una mica de canyella en pols)

    Afegiu-ho al recipient.

    Tritureu-ho tot al màxim amb la batedora elèctrica a velocitat màxima.

    100 g d'aigua freda 

    Aboqueu l'aigua al recipient i acabeu de triturar les xufles a velocitat màxima. 

    Trituració de les xufles amb aigua

    600 g d'aigua freda 

     

    o bé

    500 g d'aigua freda i

    100 g de glaçons

     

    (tingueu en compte, que en triturar a v=5-10, el contingut del got s'escalfarà).

    Afegiu l'aigua (o la barreja d'aigua i glaçons) al got. 

    Per barrejar-ho tot i acabar-ho de triturar, programeu: 1 min 30 s, v=5- 10; si veieu que en un moment donat les ganivetes no giren perquè s'ha format una bossa d'aire, pareu la màquina, remeneu amb una espàtula de silicona i torneu-la a engegar.

    500 g d'aigua freda 

    Aboqueu l'aigua al recipient. 

    Per barrejar-ho tot i acabar de triturar les xufles, torneu a engegar la batedora a velocitat màxima, com a mínim durant 1 min.

    Filtratge de l'orxata: separació orxata- polpa de xufla

    Per començar a filtrar l'orxata:

    Introduïu la bossa en un bol i mantingueu-la oberta doblegant les vores de la bossa sobre la vora del bol. Aboqueu la barreja de xufles i aigua dins de la bossa.

     

    1r filtratge:​

    Coleu el contingut del got amb un colador de malla tupida: aneu remenant amb una cullera el contingut del colador per ajudar el líquid a baixar.

    Per acabar de filtrar l'orxata:

    Tanqueu la bossa de manera que formi un farcell que conté la polpa de xufla (cargoleu bé la punta del farcell perquè no se n'escapi gens). Aneu "munyint" el farcell a fi de poder extreure tot el líquid que té la polpa, que anirà caient en el bol.

     

    2n filtratge​:

    Aboqueu en un mocador o un drap de fil o de cotó  tota la polpa que heu reservat. Ajunteu les puntes del mocador per formar un farcell que contingui la polpa de xufla. Cargoleu bé la punta del farcell perquè no se n'escapi gens.    Aneu "munyint" el farcell a fi de poder extreure tot el líquid que té la polpa: aneu abocant aquest líquid en el mateix recipient on teniu l'orxata obtinguda en el 1r filtratge.

     

    Obtindreu uns 700 g d'orxata i uns 270 g de polpa de xufla.

    Homogeneïtzació de l'orxata

    Per homogeneïtzar l'orxata (per barrejar la part líquida amb el pòsit que s'ha format a la base del bol on l'heu colada), feu el següent:

     

    • Bateu-la amb la batedora elèctrica a velocitat mitjana-fluixa (això és el més pràctic si podeu fer servir la batedora en el bol on teniu l'orxata).

    O bé

    • Esbandiu bé el got de la thermomix, la tapa i el gotet, de manera que no hi quedi cap resta de polpa. Aboqueu l'orxata al got (aboqueu-hi també el pòsit que ha quedat en el bol on l'heu filtrada, que podreu recollir amb una espàtula de silicona) i programeu: uns s, v=2 .

    [Si batéssiu a velocitat alta obtindríeu escuma.]

    Per homogeneïtzar l'orxata (per barrejar la part líquida amb el pòsit que s'ha format a la base del bol on l'heu colada), feu el següent:

     

    • Si podeu fer servir la batedora elèctrica en el bol on teniu l'orxata,

    esbandiu bé la batedora, de manera que no hi quedi cap resta de polpa, i bateu l'orxata amb la batedora elèctrica a velocitat mitjana-baixa en el bol mateix  on la teniu l'orxata.

    .

    • Si no podeu fer servir la batedora elèctrica en el bol on teniu l'orxata,

    esbandiu bé la batedora i el recipient on abans l'heu heu feta servir, de manera que no hi quedi cap resta de polpa; aboqueu l'orxata al recipient (aboqueu-hi també el pòsit que ha quedat en el bol on l'heu filtrada, que podreu recollir amb una espàtula de silicona) i bateu-la a velocitat mitjana-baixa.

     

    [Si batéssiu a velocitat alta obtindríeu escuma.]

    Tasteu l'orxata. Si ho creieu necessari, afegiu-hi més aigua freda o glaçons.

    Presentació

    Serviu l'orxata ben freda.

    (Manualment, amb una espàtula, es fa molt difícil remoure el pòsit.)

    • Si l'orxata us ha quedat ben freda, podeu servir-la de seguida.
    • Si no us ha quedat prou freda o encara no la voleu servir, guardeu-la a la nevera. Quan la vulgueu servir, segurament s'haurà format un pòsit a la base de la gerra que la conté i l'haureu de tornar a homogeneïtar.
      • amb batedora elèctrica, uns s, a velocitat mitjana-baixa
      • o amb la thermomix, uns s, a v=2.

    Comentaris

    • Mariona Rius 29 de Setembre de 2017 07:36

      És boníssima!!!!