Mutabal

Tria el mètode d'elaboració

4 persones (uns 450 g)

Ingredients

  • 2- 3 unitats (o 400 g de carn d'albergínia escalivada) albergínia
  • 1/2 gra (2 g) all
  • 1 culleradeta de les de cafè comí
  • Opcional: unes quantes fulles julivert fresc
  • 20 g de suc (1 cullerada no plena) llimona
  • 27 g (2 cullerades) oli d'oliva verge extra
  • pebre blanc
  • Opcional: 4 pessics pebre vermell dolç
  • 3 g (1 culleradeta de cafè no plena) sal
  • 50 g tahina
  • Què és el mutabal?

    • És un paté, o puré o pasta d'albergínia, propi de la cuina del Pròxim Orient. A Occident sovint es confon el mutabal amb el baba ganoush, però, tot i que tant l'un com l'altre són patés o purés d'albergínia, difereixen en algun ingredient.

     

    Aperitiu, primer plat, segon plat o postres?

    • El mutabal pot constituir un primer plat. El podeu acompanyar
      • amb vegetals frescos per sucar tallats en bastonets  (bastonets de pastanaga, de cogombre, de poma…), 
      • amb vegetals frescos per untar tallats a làmines ( làmines de bulb de fonoll cru, de bulb de remolatxa crua, de poma…),
      • amb fulles d'endiva per untar,
      • amb bastonets de pa o bastonets de farina de cigró per sucar,
      • amb pa per sucar o untar (torradetes, pa de pita…),
    • També es pot servir com a acompanyament d'una amanida verda, d'un plat de cereals, d'un plat de carn a la brasa…
    • Es pot servir com a aperitiu o com a tapa.
      • El podeu servir en un bol comú on els comensals suquin bastonets vegetals o de pa, o torradetes;
      • o bé el podeu servir com a paté vegetal, untat sobre una rodanxa de poma o una torradeta fina.
    • També es pot servir com a paté vegetal per esmorzar o per berenar, untat sobre unes llesques de pa o sobre rodanxes de poma.

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?                                                                              

    • S'aconsegueix un paté molt més fi amb thermomix. Però si us agrada que no sigui tan fi, la batedora elèctrica va molt bé.   

     

    Temperatura de servei

    • Se sol menjar a temperatura ambient però també es pot menjar fred. 

     

    Antelació recomanable

    • Convé que escaliveu les albergínies (procés 1) amb prou antelació perquè les pugueu pelar sense cremar-vos i perquè el paté  pugui estar a temperatura ambient o fred, segons ens agradi. 

     

    Antelació optativa

    • Tota la recepta es pot preparar amb antelació.

    Escalivat de les albergínies

    Podeu saltar-vos aquest procés si disposeu de 400 g de carn d'albergínia escalivada.

    2 o 3 albergínies (necessitarem 400 g de carn d'albergínia escalivada)

     

    (Val la pena que, ja que enceneu el forn, l'ompliu i escaliveu més albergínies o algun pebrot, patates, cebes, tomàquets o alls.)

    Escaliveu-les i peleu-les. 

    Elaboració del paté

    Poseu la carn de les albergínies escalivades en el got de la thermomix. 

    Poseu la carn de les albergínies escalivades en el got de la batedora elèctrica.. 

    1/2 gra d'all pelat (2 g)

     

    50 g de tahina

     

    20 g (1 cullerada no plena) de suc de llimona

     

    1 culleradeta de les de cafè de comí 

     

    27 g d'oli d'oliva verge extra (2 cullerades)

     

    pebre blanc

     

    3 g de sal (1 culleradeta de cafè no plena)

    Afegiu-ho al got.

    Afegiu-ho al got.

    Per triturar-ho bé, programeu: 1 min, v=5-10.

    Tritureu-ho fins que quedi un paté ben fi.

    Rectifiqueu del condiment que us interessi.

    Rectifiqueu del condiment que us interessi.

    Presentació del plat

    Opcional:

    4 pessics de pebre vermell dolç (1 per plat)

     

    unes fulles de julivert fresc

    • Podeu servir el paté d'albergínia en plats o bols (si voleu, espolseu 1 pessic de pebre vermell dolç al damunt de cada plat i unes fulles de julivert picades) i acompanyar-lo amb uns bastonets de pastanaga per sucar, uns bastonets de poma, o uns bastonets de pa. 
    • Podeu servir-lo com a complement d'un plat de cereals, verdura , peix o carn.
    • També podeu servir-lo untat al damunt d'una llesca de pa, d'una torrada, d'una rodanxa de poma pelada; o bé com a farciment d'un tomàquet buidat (podeu reservar l'interior del tomàquet per amanir-lo amb oli i sal…), o d'un ou dur (podeu reservar el rovell per …).

    Comentaris