Sopa freda de romesco amb seitons

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 1/2 cabeça all
  • 25 g (20 unitats) ametlles torrades
  • 30 g (25 unitats) avellanes torrades
  • 1 unitat ceba tendra
  • unes quantes fulles enciam
  • 3 unitats nyora
  • 50 g + 1 raig + 1 rajolí + 1 rajolí oli d'oliva verge extra
  • 4 llesques pa
  • pebre blanc
  • sal
  • 16- 20 unitats seitons
  • 300 g + 1 unitat tomàquet madur
  • 15 g (1 cullerada) vinagre de Xerès
  • PRADOS, Isma: “Cuina sana en 10 minuts” (p. 48), Amat editorial, Barcelona, 2015

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • S'aconsegueix una crema més fina amb thermomix.  

     

    Temperatura de servei

    • Aquest plat se serveix fred.

     

    Antelació necessària

    • Si no disposeu de glaçons, heu de fer la sopa (processos 1, 2, 3, 4, 7 i 8) amb prou antelació perquè tingui temps de refredar-se a la nevera.
    • Heu de coure els seitons (processos 5 i 6) amb prou antelació com perquè tinguin temps de temperar-se o refredar-se, de manera que no escalfin la sopa quan els posem dins.


    Antelació opcional

    • Podeu preparar tota la recepta amb antelació i deixar només per al moment la presentació del plat. 

     

    Variacions en la presentació del plat (procés 8)

    • Podeu servir la sopa sola sense seitons, ni fulles verdes ni pa torrat; o bé només amb 1 o 2 d'aquests ingredients.

     

    Primer plat, segon plat o plat únic?

    • Podeu servir la sopa freda amb seitons com a plat únic amb un entrant lleuger, o com a segon plat amb un primer de mida petita.
    • Si prescindiu dels seitons,podeu servir la sopa freda com a primer plat.

    Hidratació de les nyores

    nyores (o pebrots de romesco)

    Traieu-los la pols sota del raig de l'aixeta i eixugueu-les una mica. 

    Obriu les nyores i traieu-los les llavors i el peduncle. 

    Poseu les nyores en un recipient petit, cobriu-les amb aigua tèbia i deixeu-les en remull perquè recuperin la textura de la polpa: uns 30 min o 1 h (si veieu que suren i que, per tant, no queden cobertes d'aigua, poseu-hi un pes a sobre, per exemple un plat de diàmetre més petit que el del recipient).

    ​ Escalivat dels tomàquets i els alls

    300 g de tomàquets madurs 

    (si no és temporada de tomàquets, és recomanable que siguin tomacons o tomàquets de penjar)

     

    1/2 cabeça d'alls

    Renteu els tomàquets sota el raig de l'aixeta i eixugueu-los (no els peleu i deixeu-los sencers).

    Podeu separar els grans d'all o no separar-los, però no els peleu.

    Poseu en una safata de forn els tomàquets i els alls (no hi afegiu ni sal ni oli ni res).

    Poseu la safata al forn el més amunt possible, de manera que els tomàquets pràcticament toquin el gratinador. 

    Engegueu el gratinador. Al cap d'uns 7 minuts tombeu els tomàquets i els alls. Al cap de 3 min més, comproveu si ja podeu treure els tomàquets (la pell s'ha de poder desprendre fàcilment amb els dits) i els alls (han d'estar tous); si no, deixeu-ho uns minuts més. 

     

    Reserveu els tomàquets i els alls escalivats (ja els pelareu quan es refredin).

    Pelada dels tomàquets i els alls escalivats

    Peleu els tomàquets i els alls.

    Preparació de les nyores hidratades

    Si fem la salsa de calçots amb batedora elèctrica o amb thermomix no cal separar la  polpa de la pell de les nyores com es fa moltes vegades. Quan ho triturem tot no notarem gens la pell. 

    Escorreu les nyores.

    ​Preparació dels seitons

    16-20 seitons

     

    [Si voleu, podeu comprar més seitons, netejar-los tots i congelar els que no us facin falta ara, de manera que quan vulgueu fer la recepta en una altra ocasió només us caldrà descongelar-los i coure'ls.]

    Netegeu-los, obriu-los, traieu-hi l’espina (reserveu les espines per fer la recepta "Espines de sardina cruixents") i deixeu que s'escorrin.

    Acabeu d'eliminar l'aigua dels seitons posant els filets a sobre de paper absorbent.

    Si esteu preparant els seitons per fer la recepta un altre dia, congeleu els filets.

    Si els havíeu congelat, deixeu-los descongelar a la nevera i torneu-los a posar a sobre de paper absorbent.

    Cocció dels seitons

    Si teniu els seitons oberts, tanqueu-los. Si se us havien separat els dos lloms d'algun seitó, torneu-los a aplegar (encara que encaixeu parelles de lloms que no corresponen al mateix seitó, és igual. 

    1 raig d'oli d'oliva verge extra

    Poseu l'oli en una paella antiadherent, escampeu-lo amb l'ajut d'un pinzell de silicona i escalfeu-lo.

    Poseu els seitons a la paella sense superposar-se: com a màxim 1 min per cara.

    Poseu els seitons en un plat i saleu-los. 

    Quan ja no estiguin calents,reserveu-los tapats a la nevera. 

     Elaboració de la salsa romesco sense pa torrat

    Poseu el TOMÀQUET, els ALLS i les NYORES a trossets, en el got de la batedora elèctrica.

    Poseu el TOMÀQUET, els ALLS i les NYORES a trossets, en el got de la thermomix.

    30 g d'avellanes torrades (25 unitats)

    25 g ametlles torrades (20 unitats)

     

    1 cullerada de vinagre de xerès (15 g)

    1 culleradeta de cafè de sal (4 g)

    pebre blanc

    Afegiu-ho tot al got. 

    Afegiu-ho tot al got. 

    Tritureu-ho tot una mica amb la batedora elèctrica.

    Per triturar-ho tot, programeu: 1 min, v=5-10.

    50 g d'oli d'oliva verge extra 

    Mentre aneu afegint l'oli a poc a poc al got de la batedora, bateu-ho tot, fins que quedi una pasta homogènia.

    Programeu sense temps: v=4. 

    Aneu abocant l’oli a poc a poc sobre de la tapa, sense treure el gotet (l’oli anirà caient en forma de fil dintre del vas); quan hagueu acabat l'oli, seguiu encara un moment amb v=4 (fins que quedi una pasta homogènia). 

    Elaboració de la sopa freda de romesco

    250-300 g entre glaçons i aigua freda 

    La proporció entre glaçons i aigua freda dependrà de la temperatura de partida del romesco; es tracta d'obtenir una sopa de romesco que sigui freda, però que no sigui gelada.

     

    Podeu afegir-ne més si us agrada la sopa més líquida.

    Afegiu els glaçons i l'aigua al got i barregeu-ho tot bé fins a obtenir una sopa fina.

    Afegiu els glaçons i l'aigua al got i, per barrejar-ho to, programeu: uns s, v=5-10 (fins a obtenir una sopa fina).

    Rectifiqueu la sopa de sal, de vinagre i d'aigua.

    Si encara no heu de servir el plat, reserveu la sopa tapada a la nevera.

    Presentació del plat

    Serviu la sopa en plats fondos.

    Repartiu 4 o 5 seitons en cada plat de sopa.

    fulles d'enciam o unes altres fulles verdes, tallades a trossets petits

     

    1 ceba tendra, pelada i picada ben fina

     

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Poseu unes fulles verdes al damunt de la sopa i espolseu una mica de ceba tendra al damunt de les fulles i al damunt de la sopa. Regueu les fulles verdes amb un fil d'oli.

    4 llesques de pa, torrades (una per persona)

    1 tomàquet madur

    sal

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Si voleu, suqueu el pa torrat amb tomàquet, amaniu-lo amb oli i sal, i disposeu una llesca al damunt de cada plat.

    Comentaris