Sopa freda de romesco amb seitons

Img_20170809_141713_2

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 1/2 cabeça all
  • 25 g (20 unitats) ametlles torrades
  • 30 g (25 unitats) avellanes torrades
  • 1 unitat ceba tendra
  • unes quantes fulles enciam
  • 3 unitats nyora
  • 50 g + 1 raig + 1 rajolí + 1 rajolí oli d'oliva verge extra
  • 4 llesques pa
  • pebre blanc
  • sal
  • 16- 20 unitats seitons
  • 300 g + 1 unitat tomàquet madur
  • 15 g (1 cullerada) vinagre de Xerès
  • PRADOS, Isma: “Cuina sana en 10 minuts” (p. 48), Amat editorial, Barcelona, 2015

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • S'aconsegueix una crema més fina amb thermomix.  

     

    Temperatura de servei

    • Aquest plat se serveix fred.

     

    Antelació necessària

    • Si no disposeu de glaçons, heu de fer la sopa (processos 1, 2, 3, 4, 7 i 8) amb prou antelació perquè tingui temps de refredar-se a la nevera.
    • Heu de coure els seitons (processos 5 i 6) amb prou antelació com perquè tinguin temps de temperar-se o refredar-se, de manera que no escalfin la sopa quan els posem dins.


    Antelació opcional

    • Podeu preparar tota la recepta amb antelació i deixar només per al moment la presentació del plat. 

     

    Variacions en la presentació del plat (procés 8)

    • Podeu servir la sopa sola sense seitons, ni fulles verdes ni pa torrat; o bé només amb 1 o 2 d'aquests ingredients.

     

    Primer plat, segon plat o plat únic?

    • Podeu servir la sopa freda amb seitons com a plat únic amb un entrant lleuger, o com a segon plat amb un primer de mida petita.
    • Si prescindiu dels seitons,podeu servir la sopa freda com a primer plat.

    Hidratació de les nyores

    nyores (o pebrots de romesco)

    Img_20150227_113221

    Traieu-los la pols sota del raig de l'aixeta i eixugueu-les una mica. 

    Img_20150227_113714

    Obriu les nyores i traieu-los les llavors i el peduncle. 

    Img_20170809_123417

    Poseu les nyores en un recipient petit, cobriu-les amb aigua tèbia i deixeu-les en remull perquè recuperin la textura de la polpa: uns 30 min o 1 h (si veieu que suren i que, per tant, no queden cobertes d'aigua, poseu-hi un pes a sobre, per exemple un plat de diàmetre més petit que el del recipient).

    ​ Escalivat dels tomàquets i els alls

    300 g de tomàquets madurs 

    (si no és temporada de tomàquets, és recomanable que siguin tomacons o tomàquets de penjar)

     

    1/2 cabeça d'alls

    Img_20170809_123957

    Renteu els tomàquets sota el raig de l'aixeta i eixugueu-los (no els peleu i deixeu-los sencers).

    Podeu separar els grans d'all o no separar-los, però no els peleu.

    Poseu en una safata de forn els tomàquets i els alls (no hi afegiu ni sal ni oli ni res).

    Img_20150318_173403

    Poseu la safata al forn el més amunt possible, de manera que els tomàquets pràcticament toquin el gratinador. 

    Img_20150318_175119

    Engegueu el gratinador. Al cap d'uns 7 minuts tombeu els tomàquets i els alls. Al cap de 3 min més, comproveu si ja podeu treure els tomàquets (la pell s'ha de poder desprendre fàcilment amb els dits) i els alls (han d'estar tous); si no, deixeu-ho uns minuts més. 

     

    Reserveu els tomàquets i els alls escalivats (ja els pelareu quan es refredin).

    Pelada dels tomàquets i els alls escalivats

    Img_20150318_190811

    Peleu els tomàquets i els alls.

    Preparació de les nyores hidratades

    Si fem la salsa de calçots amb batedora elèctrica o amb thermomix no cal separar la  polpa de la pell de les nyores com es fa moltes vegades. Quan ho triturem tot no notarem gens la pell. 

    Img_20150318_190234

    Escorreu les nyores.

    ​Preparació dels seitons

    16-20 seitons

     

    [Si voleu, podeu comprar més seitons, netejar-los tots i congelar els que no us facin falta ara, de manera que quan vulgueu fer la recepta en una altra ocasió només us caldrà descongelar-los i coure'ls.]

    Img_20160224_131548_2

    Netegeu-los, obriu-los, traieu-hi l’espina (reserveu les espines per fer la recepta "Espines de sardina cruixents") i deixeu que s'escorrin.

    Img_20160530_213347-1

    Acabeu d'eliminar l'aigua dels seitons posant els filets a sobre de paper absorbent.

    Si esteu preparant els seitons per fer la recepta un altre dia, congeleu els filets.

    Si els havíeu congelat, deixeu-los descongelar a la nevera i torneu-los a posar a sobre de paper absorbent.

    Cocció dels seitons

    Img_20170809_130025

    Si teniu els seitons oberts, tanqueu-los. Si se us havien separat els dos lloms d'algun seitó, torneu-los a aplegar (encara que encaixeu parelles de lloms que no corresponen al mateix seitó, és igual. 

    1 raig d'oli d'oliva verge extra

    Poseu l'oli en una paella antiadherent, escampeu-lo amb l'ajut d'un pinzell de silicona i escalfeu-lo.

    Img_20170809_130332

    Poseu els seitons a la paella sense superposar-se: com a màxim 1 min per cara.

    Img_20170803_141631

    Poseu els seitons en un plat i saleu-los. 

    Quan ja no estiguin calents,reserveu-los tapats a la nevera. 

     Elaboració de la salsa romesco sense pa torrat

    Img_20170809_131054

    Poseu el TOMÀQUET, els ALLS i les NYORES a trossets, en el got de la batedora elèctrica.

    Img_20170809_131054

    Poseu el TOMÀQUET, els ALLS i les NYORES a trossets, en el got de la thermomix.

    30 g d'avellanes torrades (25 unitats)

    25 g ametlles torrades (20 unitats)

     

    1 cullerada de vinagre de xerès (15 g)

    1 culleradeta de cafè de sal (4 g)

    pebre blanc

    Img_20170809_131839

    Afegiu-ho tot al got. 

    Img_20170809_131839

    Afegiu-ho tot al got. 

    Img_20170809_132254

    Tritureu-ho tot una mica amb la batedora elèctrica.

    Img_20170809_132254

    Per triturar-ho tot, programeu: 1 min, v=5-10.

    50 g d'oli d'oliva verge extra 

    Img_20170809_132515_2

    Mentre aneu afegint l'oli a poc a poc al got de la batedora, bateu-ho tot, fins que quedi una pasta homogènia.

    Img_20170809_132515_2

    Programeu sense temps: v=4. 

    Aneu abocant l’oli a poc a poc sobre de la tapa, sense treure el gotet (l’oli anirà caient en forma de fil dintre del vas); quan hagueu acabat l'oli, seguiu encara un moment amb v=4 (fins que quedi una pasta homogènia). 

    Elaboració de la sopa freda de romesco

    250-300 g entre glaçons i aigua freda 

    La proporció entre glaçons i aigua freda dependrà de la temperatura de partida del romesco; es tracta d'obtenir una sopa de romesco que sigui freda, però que no sigui gelada.

     

    Podeu afegir-ne més si us agrada la sopa més líquida.

    Img_20170809_133217_2

    Afegiu els glaçons i l'aigua al got i barregeu-ho tot bé fins a obtenir una sopa fina.

    Img_20170809_133217_2

    Afegiu els glaçons i l'aigua al got i, per barrejar-ho to, programeu: uns s, v=5-10 (fins a obtenir una sopa fina).

    Rectifiqueu la sopa de sal, de vinagre i d'aigua.

    Si encara no heu de servir el plat, reserveu la sopa tapada a la nevera.

    Presentació del plat

    Img_20170809_144639_3

    Serviu la sopa en plats fondos.

    Img_20170809_140858

    Repartiu 4 o 5 seitons en cada plat de sopa.

    fulles d'enciam o unes altres fulles verdes, tallades a trossets petits

     

    1 ceba tendra, pelada i picada ben fina

     

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Img_20170809_141713

    Poseu unes fulles verdes al damunt de la sopa i espolseu una mica de ceba tendra al damunt de les fulles i al damunt de la sopa. Regueu les fulles verdes amb un fil d'oli.

    4 llesques de pa, torrades (una per persona)

    1 tomàquet madur

    sal

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Img_20170809_141644

    Si voleu, suqueu el pa torrat amb tomàquet, amaniu-lo amb oli i sal, i disposeu una llesca al damunt de cada plat.

    Comentaris