Hamburguesa de llenties, ametlles i quinoa

Img_20170831_144319

Tria el mètode d'elaboració

6 persones
12 hamburgueses d'uns 75 g

Ingredients

  • 2 unitats all
  • 250 g (o en pols) ametlla crua pelada
  • 120 g + 70 g = 190 g ceba
  • 2 grapats de fulles julivert fresc
  • 80 g (200 g de cuites) llenties caviar (o beluga)
  • 1 fulla llorer
  • 7 g + 50 g = 57 g oli d'oliva verge extra
  • 2 unitats ous (63-73 g)
  • 120 g + 35 g = 155 g pastanaga
  • pebre blanc
  • 25 g pebrot verd
  • 70 g pebrot vermell
  • 80 g (200 g de cuita) quinoa
  • 1 pessic (en pols) romaní
  • sal
  • Food 52 (consultat el 2017)
    Fundació Alícia  (consultat el 2017)

    Què és la quinoa?

    • La quinoa és un pseudocereal. Tot i que no és un cereal, es pot fer servir com els cereals. S'ha de tenir en compte, però, que convé rentar-la abans de cuinar-la per evitar que tingui un cert sabor amargant. Una característica d'aquest aliment és que no conté gluten.

     

    Què són les llenties caviar o beluga?

    • La llentia caviar o beluga és una llentia petita i rodona de pell negra amb l'interior groguenc. El nom prové de la semblança física amb el caviar beluga (beluga és una espècie de peix de la família dels esturions). 
    • Si no disposeu de llenties caviar, feu servir una altra varietat de llentia, per exemple, la pardina.

     

    Cocció de les llenties (procés 1)

    • Tot i que per a aquesta recepta només us calen 200 g de llenties cuites (80 g de seques), potser us surt a compte coure'n més quantitat i reservar les que us sobrin per a una altra recepta, a la nevera o al congelador.
    • Us podeu saltar aquest procés si compreu directament 200 g de llenties cuites.

     

    Elaboració del sofregit ràpid de verdures (procés 4)

    • Tot i que per a aquesta recepta només us calen 120-140 g de sofregit (200 g de verdures crues), potser us surt a compte fer-ne més quantitat i reservar el que us sobri per a una altra recepta, a la nevera o al congelador.

     

    Mètode preferible per fer el sofregit ràpid de verdures (procés 4), tradicional o thermomix?

    • Si en voleu fer només la quantitat necessària per a la recepta, 120-140 g, feu-lo pel mètode tradicional. 
    • Si en voleu fer més quantitat, per exemple uns 500- 600 g, trieu el mètode que preferiu. A nosaltres ens agrada més el resultat pel mètode tradicional, però amb thermomix també queda bé (encara que sol quedar més sucós) i de vegades ens pot resultar més còmode fer-lo així.

     

    Antelació necessària

    • Convé deixar reposar a la nevera la massa de les hamburgueses (procés 6), embolicada amb film transparent, almenys 1/2 h, tot i que us podríeu saltar aquest pas.
    • Cal deixar reposar les hamburgueses a la nevera, un cop modelades (procés 7), embolicades amb film transparent, almenys 1 h.

     

    Antelació convenient

    • És pràctic tenir fets amb antelació els processos següents:
      • cocció de les llenties (procés 1),
      • cocció de la quinoa (procés 2),
      • preparació de l'ametlla (procés 3),
      • elaboració del sofregit ràpid de verdures (procés 4),
      • segons quina salsa, puré o hortalissa al forn amb què vulgueu acompanyar el plat (procés 9).

    Antelació optativa

    • Podeu fer tota la recepta amb antelació tret de la cocció de les hamburgueses (procés 8).
      • Podeu reservar a la nevera les hamburgueses modelades embolicades amb film transparent, si les heu de coure el mateix dia o l'endemà;
      • o bé podeu reservar-les al congelador (quan les vulgueu coure, no caldrà que s'hagin acabat de descongelar del tot).

    Podem saltar-nos passos de la recepta?

    • Podeu evitar coure les llenties (procés 1) si compreu directament llenties cuites.
    • Podeu evitar triturar les ametlles (procés 3) si compreu directament ametlla en pols.

    Cocció de les llenties

    Us podeu saltar aquest procés si disposeu de 200 g de llenties cuites

    Aquí indiquem les quantitats dels ingredients necessàries per obtenir uns 200 g de llenties cuites, però segurament surt a compte fer-ne més quantitat  i repartir les que no necessitem en tàpers que conservarem al congelador, per poder-les fer servir quan ens interessi.  

    Per exemple, per obtenir uns 750 g de llenties cuites,  podeu fer servir les quantitats següents per a cada ingredient:

     300 g de llenties caviar

    ceba partida per la meitat 

    1 o 2  pastanagues, partides per la meitat

    1 o 2 grans d'all 

    1 fulla de llorer 

     

    Tingueu en compte l'aproximació següent:

    g  de llenties cuites ≈ (g de llenties crues) x 2,5

    g de llenties crues ≈ (g de llenties cuites) : 2,5

    80 g llenties caviar, que també es diuen beluga (l'equivalent a 200 g de cuites)

    [Si no en teniu, feu servir llenties pardina o d'un altre tipus]

     

    2/3 de ceba  (uns 120 g) 

     

    2/3 de  pastanaga (uns 120 g)

     

    1 de gra d'all 

    1 fulla de llorer petita

    Img_20171019_085919

    Poseu-ho tot a l'olla de pressió súper-ràpida o en una cassola tradicional. 

    aigua

    sal

    Img_20171019_090114
    • Si feu servir olla de pressió súper-ràpida

    Aboqueu-hi aigua que cobreixi les llenties 3 dits per sobre (o 2 dits per sobre si voleu que us quedi molt poc caldo) i saleu-ho.

     

    • Si feu servir cassola sense pressió

    Aboqueu-hi aigua que cobreixi les llenties 3 dits per sobre i saleu-ho.​

    Img_20171019_094310
    • Si feu servir olla de pressió súper-ràpida

    Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió i poseu l'olla al foc.

    Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió. Abaixeu el foc i compteu 8 min. Apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.​​​ 

     

    • Si feu servir cassola sense pressió

    Poseu l'olla al foc. 

    Quan arrenqui el bull, abaixeu el foc i compteu el temps: uns 20-30 min (si al llarg del procés veieu que s'acaba l'aigua, afegiu-n'hi de calenta).

    Comproveu la cocció; si encara no són prou cuites, deixeu-les una estona més al foc.

    Img_20171019_113108

    Descarteu el llorer. Separeu la ceba, la pastanaga i l'all, que podeu reservar per a una altra ocasió (per exemple, per fer un puré de verdures). 

    Aneu escorrent les llenties amb una escumadora i aneu-les posant en un tàper o en un bol (si les escorréssiu amb una escorredora, se us podrien aixafar, tot i que per a aquesta recepta tampoc seria gaire greu). Deixeu-les temperar i, si un cop temperades encara no les heu de fer servir, reserveu-les a la nevera.

    Cocció de la quinoa

    Si disposeu de 200 g de quinoa cuita, us podeu saltar aquest procés. 

    Aquí indiquem les quantitats dels ingredients necessàries per obtenir uns 100 g de quinoa cuita, però segurament surt a compte fer-ne més quantitat i reservar la resta per a una altra recepta a la nevera o al congelador.

    Tingueu en compte l'aproximació següent:

    g  de quinoa cuita ≈ (g de quinoa crua) x 2,5

    g de quinoa crua ≈ (g de quinoa cuita) : 2,5

    80 g de quinoa (n'obtindrem uns 200 g  de cuita)

    Img_20170606_122323

    Renteu la quinoa amb aigua abundant (la quinoa té un component, la saponina, de gust amarg, que consumit en grans quantitats pot ser tòxic per a la salut i que s'elimina simplement rentant els grans): poseu-la en un colador i deixeu-hi caure aigua de l'aixeta durant una estona.

    160 g d'aigua (o de caldo)

     

    [g de líquid = 2 x g de quinoa] 

    Img_20170606_122713

    Poseu l'aigua o el caldo en una cassola al foc fins que bulli (tapeu la cassola si voleu que vagi més de pressa).

    sal

    Img_20170709_124146

    Saleu l’aigua i aboqueu-hi la QUINOA rentada. A partir que l'aigua torna a començar a bullir, compteu: a foc lent, amb una tapadora entreoberta, uns 9- 10 min (fins que tota l'aigua estigui absorbida, i vegeu unes anelles fines que envolten gra; ha de quedar al dente).

    Img_20170831_112145

    Amb una forquilla, espongeu una mica la quinoa.

    Img_20170709_125438

    Tapeu-la i deixeu-la reposar un moment.

    Deixeu temperar la quinoa i, si un cop temperada encara no l'heu de fer servir, reserveu-la a la nevera.​

    Preparació de l'ametlla

    Us podeu estalviar aquest procés si compreu directament 250 g d'ametlla en pols.

    250 g d'ametlla crua pelada 

     

    [Podeu comprar l'ametlla crua amb pell, però us donarà mes feina:

    abans de triturar-la haureu d'escaldar-la i pelar-la (heu d'obtenir-ne 250 g un cop pelada.)]

    Img_20141220_120433

    Aboqueu l'ametlla en el got de la thermomix i feu-la pols: uns 10 s, v= 5-10

    Reserveu-la en un bol. No cal que renteu encara el got de la thermomix.

    Img_20141220_120433

    Poseu-la en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica i feu-la pols.

    Reserveu-la en un bol. No cal que renteu encara el bol de l'accessori picador.

    Elaboració del sofregit ràpid de verdures

    Si disposeu de 120-140 g de sofregit, us podeu saltar aquest procés. 

    • Si feu el sofregit en una cassola o una paella

    Aquí indiquem les quantitats dels ingredients necessàries per obtenir uns 120-140 g de sofregit, però segurament surt a compte fer-ne més quantitat i repartir el que no necessitem en tàpers, que conservarem al congelador per poder-lo fer servir quan ens interessi.

    Per obtenir uns 500- 600 g de sofregit necessitareu 1 kg de verdures (i 1 cullerada d'oli≈ 14 g). Per exemple, podeu fer servir les quantitats següents per a cada ingredient:

    alls (16 g), pelats

    pastanaga (175 g),  raspada, rentada, eixugada i picada

    cebes (350 g), pelades i tallades a trossos d'aproximadament la mateixa mida

    pebrot vermell (350 g), rentat, eixugat, tretes les llavors i a daus

    1 pebrot verd (125 g), rentat, eixugat, tretes les llavors i a daus

     

    • Si feu el sofregit a la thermomix

    Aquí indiquem les quantitats dels ingredients necessàries per obtenir uns 500- 600 g de sofregit. Repartiu el que no necessiteu en tàpers, que conservareu al congelador per poder-ho fer servir quan us interessi.

     

    Tingueu en compte l'aproximació següent:

    g  de sofregit ≈ (g de verdures crues) : 1,5 

    g de verdures crues ≈ (g de sofregit) x 1,5 

    200 g de verdures

    (Obtindreu uns 130 g de sofregit)

     

    Per exemple:

    1 gra d'all (4 g), pelat

     

    35 g de pastanaga,  raspada, rentada i eixugada 

     

    70 g de ceba, pelada 

     

    70 g de pebrot vermell rentat, eixugat, tretes les llavors i a daus

     

    25 g de pebrot verd rentat, eixugat, tretes les llavors i a daus

    Img_20170710_090116

    Poseu totes les hortalisses excepte l'all,  a trossos, en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica.

    (Si treballeu amb 1 kg de verdures, aneu-hi posant cada tipus de verdura per separat, perquè totes alhora no us hi cabran.)

     

    [Podeu saltar-vos aquest pas si voleu picar les verdures a mà.]

    Img_20170710_090200-1

    Piqueu les verdures: amb l'accesori picador de la batedora, premeu unes quantes vegades, un instant, el botó de velocitat màxima, fins a obtenir la mida desitjada dels trossets de verdura (si preméssiu el botó una estona seguida, correríeu el risc d'obtenir un puré o quasi). 

    (Si treballeu amb 1 kg de verdures, aneu picant cada tipus de verdura per separat, de la manera que acabem d'explicar i, un cop picades, aneu-les reservant en un bol.)

     

    [Si voleu, podeu picar les verdures a mà.]

    7 g d'oli d'oliva verge extra (1/2 cullerada)

     

     

     

     

     

     
    Img_20170710_090438

    En una cassola o paella petita (si pot ser antiadherent i de fons gruixut), poseu-hi l'oli i escalfeu-lo.

     

    1 pessic de sal

    Img_20171028_205219

    Aboqueu les VERDURES picades  a la cassola, sense tapa. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu molt el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant que no es cremi (si cal, de tant en tant afegiu-hi una mica d'aigua, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu-lo a abaixar): uns 7 min.

     

    Saleu-ho i remeneu.

    alls (uns 16 g), pelats

    Img_20170802_105220

    Poseu-los al got i per picar-los, feu el següent:

    • feu un cop de turbo;
    • baixeu les restes que han sortit disparades a la paret del got;
    • feu un altre cop de turbo.

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

    Img_20170802_105833

    Afegiu l'oli al got i programeu: varoma, 5 min, v=1.

    1 kg de verdures

    (Obtindreu uns 500-600 g de sofregit, però per a aquesta recepta només en necessitareu uns 60- 70 g)

     

    Per exemple:

    pastanaga (175 g),  raspada, rentada, eixugada i picada

     

    cebes (350 g), pelades i tallades a trossos d'aproximadament la mateixa mida

     

     

    pebrot vermell (350 g), rentat, eixugat, tretes les llavors i a daus

     

    1 pebrot verd (125 g), rentat, eixugat, tretes les llavors i a daus

    Img_20171019_121904

    Afegiu les verdures al got. Per picar-les, programeu: 4s, v=4 (no les piqueu més estona ni a més velocitat perquè podrien deixar anar líquid).

    1 pessic de sal

    Img_20171028_211428
    • Programeu: varoma15 min, v=1 (si veieu que la ceba deixa anar molta aigua, retireu el gotet que tapa el bocal de la tapadora i poseu el cistellet a sobre de la tapa per tal d'afavorir-ne l'evaporació; si veieu que queda sec, substituïu altra vegada el cistellet pel gotet).
    • Si veieu que encara que encara hi ha molt líquid, programeu: varoma10 o 15 min, v=1 (amb el cistellet a sobre de la tapa).
    • Saleu-ho i, per barrejar la sal, programeu: sense temperatura, uns s, v=1

    Elaboració de la massa de les hamburgueses

    ous

    1 pessic de sal

    Img_20170831_120012

    Bateu-los en el bol on fareu tota la massa.

    Img_20170831_120507

    Afegiu al bol 

    • els 200 g de LLENTIES cuites que heu reservat,
    • els 200 g de QUINOA cuita que heu reservat
    • i els 250 g de FARINA d'AMETLLES que heu reservat. 

    Barregeu-ho tot.

    Img_20170831_120631_1

    Afegiu al bol els 120- 140 g de SOFREGIT que heu reservat. 

    Barregeu-ho tot.

    2 grapats de fulles de julivert fresc, rentades a sota del raig d'aixeta, eixugades i picades 

     

    • Si voleu podeu picar el julivert amb la thermomix  
      • Poseu les fulles al got (no cal que el renteu si només l'heu fet servir per a aquesta recepta); 
      • feu un cop de turbo;
      • baixeu les restes que han sortit disparades a la paret del got;
      • feu un altre cop de turbo.

     

    • Si voleu podeu  picar-lo amb l'accessori picador de la batedora elèctrica si us n'agafa aquesta petita quantitat (no cal que renteu el bol si només l'heu fet servir per a aquesta recepta).

     

    1 pessic d'alguna espècie, per exemple: romaní, en pols

     

    sal 

    pebre blanc

    Img_20170831_122849

    Afegiu-ho. Barregeu-ho tot i modeleu amb les mans una bola compacta amb la massa.

    Repòs de la massa de les hamburgueses a la nevera

    Us podeu saltar aquest procés, però va bé fer-lo.

    Img_20170710_094232

    Cobriu la bola de massa amb film transparent a pell (és a dir amb el film en contacte amb la superfície de la bola).

    Reserveu-la a la nevera, com a mínim 1/2 h.

    Modelatge de les hamburgueses

    Img_20171003_161850

    Aneu formant munts de massa d'uns 75 (en podreu fer uns 12), aneu-los deixant a sobre d'una làmina de film transparent  i aneu modelant les hamburgueses. 

    Img_20171003_162706

    Emboliqueu les hamburgueses a pell amb el film, i deixeu-les reposar a la nevera com a mínim 1 h (o al congelador).

    Cocció de les hamburgueses

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (15 g)

    Img_20170805_204018

    Poseu l'oli en una paella o cassola antiadherent , escampeu-lo amb l'ajut d'un pinzell de silicona i escalfeu-lo.

    Img_20171023_121127_1

    Poseu 2  hamburgueses a la paella (poseu-les ben separades i de manera que sobri espai per totes bandes, perquè són molt fràgils i quan les gireu o les retireu es poden trencar fàcilment si se us superposen): a foc fluix, uns 3 min per una banda, i uns 3 min per l'altra (per girar-les va bé fer servir dues espàtules de fregir d'acer inoxidable: una la fem lliscar a sota de l'hamburguesa i l'altra la posem per sobre; a continuació girem l'hamburguesa i, per les ranures que deixa l'espàtula, veiem si està daurada).

    Img_20170831_143909_1

    Reserveu les hamburgueses que ja estan cuites i repetiu els 2 passos anteriors amb la resta d'hamburgueses (afegiu-hi més o menys oli cada vegada, segons vegeu que en quedi menys o més a la paella).

    Presentació

    Comentaris