Hamburgueses de llenties, ametlles i quinoa

Tria el mètode d'elaboració

6 persones
12 hamburgueses d'uns 70- 75 g

Ingredients

  • 2 unitats all
  • 250 g (o en pols) ametlla crua pelada
  • 120 g + 70 g = 190 g ceba
  • 2 grapats de fulles julivert fresc
  • 80 g (200 g de cuites) llenties caviar (o beluga)
  • 1 fulla llorer
  • 7 g + 50 g = 57 g oli d'oliva verge extra
  • 2 unitats ous (63-73 g)
  • 120 g + 35 g = 155 g pastanaga
  • pebre blanc
  • 25 g pebrot verd
  • 70 g pebrot vermell
  • 80 g (200 g de cuita) quinoa
  • 1 pessic (en pols) romaní
  • sal
  • Food 52 (consultat el 2017)
    Fundació Alícia  (consultat el 2017)

    Què és la quinoa?

    • La quinoa és un pseudocereal. Tot i que no és un cereal, es pot fer servir com els cereals. S'ha de tenir en compte, però, que convé rentar-la abans de cuinar-la per evitar que tingui un cert sabor amargant. Una característica d'aquest aliment és que no conté gluten.

     

    Què són les llenties caviar o beluga?

    • La llentia caviar o beluga és una llentia petita i rodona de pell negra amb l'interior groguenc. El nom prové de la semblança física amb el caviar beluga (beluga és una espècie de peix de la família dels esturions). 
    • Si no disposeu de llenties caviar, feu servir una altra varietat de llentia, per exemple, la pardina.

     

    Cocció de les llenties (procés 1)

    • Tot i que per a aquesta recepta només us calen 200 g de llenties cuites (80 g de seques), potser us surt a compte coure'n més quantitat i reservar les que us sobrin per a una altra recepta, a la nevera o al congelador.
    • Us podeu saltar aquest procés si compreu directament 200 g de llenties cuites.

     

    Elaboració del sofregit ràpid de verdures (procés 4)

    • Tot i que per a aquesta recepta només us calen 120-140 g de sofregit (200 g de verdures crues), potser us surt a compte fer-ne més quantitat i reservar el que us sobri per a una altra recepta, a la nevera o al congelador.

     

    Mètode preferible per fer el sofregit ràpid de verdures (procés 4), tradicional o thermomix?

    • Si en voleu fer només la quantitat necessària per a la recepta, 120-140 g, feu-lo pel mètode tradicional. 
    • Si en voleu fer més quantitat, per exemple uns 500- 600 g, trieu el mètode que preferiu. A nosaltres ens agrada més el resultat pel mètode tradicional, però amb thermomix també queda bé (encara que sol quedar més sucós) i de vegades ens pot resultar més còmode fer-lo així.

     

    Antelació necessària

    • Convé deixar reposar a la nevera la massa de les hamburgueses (procés 6), embolicada amb film transparent, almenys 1/2 h, tot i que us podríeu saltar aquest pas.
    • Cal deixar reposar les hamburgueses a la nevera, un cop modelades (procés 7), embolicades amb film transparent, almenys 1 h.

     

    Antelació convenient

    • És pràctic tenir fets amb antelació els processos següents:
      • cocció de les llenties (procés 1),
      • cocció de la quinoa (procés 2),
      • preparació de l'ametlla (procés 3),
      • elaboració del sofregit ràpid de verdures (procés 4),
      • segons quina salsa, puré o hortalissa al forn amb què vulgueu acompanyar el plat (procés 9).

    Antelació optativa

    • Podeu fer tota la recepta amb antelació tret de la cocció de les hamburgueses (procés 8).
      • Podeu reservar a la nevera les hamburgueses modelades embolicades amb film transparent, si les heu de coure el mateix dia o l'endemà;
      • o bé podeu reservar-les al congelador (quan les vulgueu coure, no caldrà que s'hagin acabat de descongelar del tot).

    Podem saltar-nos passos de la recepta?

    • Podeu evitar coure les llenties (procés 1) si compreu directament llenties cuites.
    • Podeu evitar triturar les ametlles (procés 3) si compreu directament ametlla en pols.

    Cocció de les llenties

    Us podeu saltar aquest procés si disposeu de 200 g de llenties cuites

    Aquí indiquem les quantitats dels ingredients necessàries per obtenir uns 200 g de llenties cuites, però segurament surt a compte fer-ne més quantitat  i repartir les que no necessitem en tàpers que conservarem al congelador, per poder-les fer servir quan ens interessi.  

    Per exemple, per obtenir uns 750 g de llenties cuites,  podeu fer servir les quantitats següents per a cada ingredient:

     300 g de llenties caviar

    ceba partida per la meitat 

    1 o 2  pastanagues, partides per la meitat

    1 o 2 grans d'all 

    1 fulla de llorer 

     

    Tingueu en compte l'aproximació següent:

    g  de llenties cuites ≈ (g de llenties crues) x 2,5

    g de llenties crues ≈ (g de llenties cuites) : 2,5

    80 g llenties caviar, que també es diuen beluga (l'equivalent a 200 g de cuites)

    [Si no en teniu, feu servir llenties pardina o d'un altre tipus]

     

    2/3 de ceba  (uns 120 g) 

     

    2/3 de  pastanaga (uns 120 g)

     

    1 de gra d'all 

    1 fulla de llorer petita

    Poseu-ho tot a l'olla de pressió súper-ràpida o en una cassola tradicional. 

    aigua

    sal

    • Si feu servir olla de pressió súper-ràpida

    Aboqueu-hi aigua que cobreixi les llenties 3 dits per sobre (o 2 dits per sobre si voleu que us quedi molt poc caldo) i saleu-ho.

     

    • Si feu servir cassola sense pressió

    Aboqueu-hi aigua que cobreixi les llenties 3 dits per sobre i saleu-ho.​

    • Si feu servir olla de pressió súper-ràpida

    Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió i poseu l'olla al foc.

    Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió. Abaixeu el foc i compteu 8 min. Apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.​​​ 

     

    • Si feu servir cassola sense pressió

    Poseu l'olla al foc. 

    Quan arrenqui el bull, abaixeu el foc i compteu el temps: uns 20-30 min (si al llarg del procés veieu que s'acaba l'aigua, afegiu-n'hi de calenta).

    Comproveu la cocció; si encara no són prou cuites, deixeu-les una estona més al foc.

    Descarteu el llorer. Separeu la ceba, la pastanaga i l'all, que podeu reservar per a una altra ocasió (per exemple, per fer un puré de verdures). 

    Aneu escorrent les llenties amb una escumadora i aneu-les posant en un tàper o en un bol (si les escorréssiu amb una escorredora, se us podrien aixafar, tot i que per a aquesta recepta tampoc seria gaire greu). Deixeu-les temperar i, si un cop temperades encara no les heu de fer servir, reserveu-les a la nevera.

    Cocció de la quinoa

    Si disposeu de 150 g de quinoa cuita, us podeu saltar aquest procés. 

    Aquí indiquem les quantitats dels ingredients necessàries per obtenir uns 150 g de quinoa cuita, però segurament surt a compte fer-ne més quantitat i reservar la resta per a una altra recepta a la nevera o al congelador.

    Tingueu en compte l'aproximació següent:

    g  de quinoa cuita ≈ (g de quinoa crua) x 2

    g de quinoa crua ≈ (g de quinoa cuita) : 2

    80 g de quinoa (n'obtindrem uns 150 g  de cuita)

    Renteu la quinoa amb aigua abundant (la quinoa té un component, la saponina, de gust amarg, que consumit en grans quantitats pot ser tòxic per a la salut i que s'elimina simplement rentant els grans): poseu-la en un colador i deixeu-hi caure aigua de l'aixeta durant una estona.

    160 g d'aigua (o de caldo)

     

    [g de líquid = 2 x g de quinoa] 

    Poseu l'aigua o el caldo en una cassola al foc fins que bulli (tapeu la cassola si voleu que vagi més de pressa).

    sal

    Saleu l’aigua i aboqueu-hi la QUINOA rentada. A partir que l'aigua torna a començar a bullir, compteu: a foc lent, amb una tapadora entreoberta, uns 9- 10 min (fins que tota l'aigua estigui absorbida, i vegeu unes anelles fines que envolten gra; ha de quedar al dente).

    Amb una forquilla, espongeu una mica la quinoa.

    Tapeu-la i deixeu-la reposar un moment.

    Deixeu temperar la quinoa i, si un cop temperada encara no l'heu de fer servir, reserveu-la a la nevera.​

    Preparació de l'ametlla

    Us podeu estalviar aquest procés si compreu directament 250 g d'ametlla en pols.

    250 g d'ametlla crua pelada 

     

    [Podeu comprar l'ametlla crua amb pell, però us donarà mes feina:

    abans de triturar-la haureu d'escaldar-la i pelar-la (heu d'obtenir-ne 250 g un cop pelada.)]

    Aboqueu l'ametlla en el got de la thermomix i, per fer-la pols, programeu: uns 10 s, v= 5-10

    Reserveu-la en un bol. No cal que renteu encara el got de la thermomix.

    Aboqueu l'ametlla en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica i feu-la pols (o bé, aboqueu-la en el got de la thermomix i, per fer-la pols, programeu uns 10 s, v= 5-10)

    Reserveu l'ametlla en pols en un bol. 

    No cal que renteu encara el bol de l'accessori picador (o el got de la hermomix).

    Elaboració del sofregit ràpid de verdures

    Si disposeu de 120-140 g de sofregit, us podeu saltar aquest procés. 

    • Si feu el sofregit en una cassola o una paella

    Aquí indiquem les quantitats dels ingredients necessàries per obtenir uns 120-140 g de sofregit, però segurament surt a compte fer-ne més quantitat i repartir el que no necessitem en tàpers, que conservarem al congelador per poder-lo fer servir quan ens interessi.

    Per obtenir uns 500- 600 g de sofregit necessitareu 1 kg de verdures (i 1 cullerada d'oli≈ 14 g). Per exemple, podeu fer servir les quantitats següents per a cada ingredient:

    alls (16 g), pelats

    pastanaga (175 g),  raspada, rentada, eixugada i picada

    cebes (350 g), pelades i tallades a trossos d'aproximadament la mateixa mida

    pebrot vermell (350 g), rentat, eixugat, tretes les llavors i a daus

    1 pebrot verd (125 g), rentat, eixugat, tretes les llavors i a daus

     

    • Si feu el sofregit a la thermomix

    Aquí indiquem les quantitats dels ingredients necessàries per obtenir uns 500- 600 g de sofregit. Repartiu el que no necessiteu en tàpers, que conservareu al congelador per poder-ho fer servir quan us interessi.

     

    Tingueu en compte l'aproximació següent:

    g  de sofregit ≈ (g de verdures crues) : 1,5 

    g de verdures crues ≈ (g de sofregit) x 1,5 

    200 g de verdures

    (Obtindreu uns 130 g de sofregit)

     

    Per exemple:

    1 gra d'all (4 g), pelat

     

    35 g de pastanaga,  raspada, rentada i eixugada, a trossos 

     

    70 g de ceba, pelada, a trossos 

     

    70 g de pebrot vermell rentat, eixugat, tretes les llavors i a daus, a trossos

     

    25 g de pebrot verd rentat, eixugat, tretes les llavors i a daus, a trossos

    Poseu totes les hortalisses en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica.

    (Si no us hi caben, aneu-hi posant cada tipus de verdura per separat.)

     

    [Podeu saltar-vos aquest pas si voleu picar les verdures a mà.]

    Piqueu les verdures: amb l'accesori picador de la batedora, premeu unes quantes vegades, un instant, el botó de velocitat màxima, fins a obtenir la mida desitjada dels trossets de verdura (si preméssiu el botó una estona seguida, correríeu el risc d'obtenir un puré o quasi). 

    (Si no us han capigut totes les verdures al got, aneu picant cada tipus de verdura per separat, de la manera que acabem d'explicar i, un cop picades, aneu-les reservant en un bol.)

     

    [Si voleu, podeu picar les verdures a mà.]

    7 g d'oli d'oliva verge extra (1/2 cullerada)

     

     

     

     

     

     

    En una cassola o paella petita (si pot ser antiadherent i de fons gruixut), poseu-hi l'oli i escalfeu-lo.

     

    1 pessic de sal

    Aboqueu les VERDURES picades  a la cassola, sense tapa. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu molt el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant que no es cremi (si cal, de tant en tant afegiu-hi una mica d'aigua o de caldo de coure les llenties, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu a abaixar el foc): uns 7 min.

     

    Saleu-ho i remeneu.

    alls (uns 16 g), pelats

    Poseu-los al got i per picar-los, feu el següent:

    • feu un cop de turbo;
    • baixeu les restes que han sortit disparades a la paret del got;
    • feu un altre cop de turbo.

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

    Afegiu l'oli al got i programeu: varoma, 5 min, v=1.

    1 kg de verdures

    (Obtindreu uns 500-600 g de sofregit, però per a aquesta recepta només en necessitareu uns 60- 70 g)

     

    Per exemple:

    pastanaga (175 g),  raspada, rentada, eixugada i picada

     

    cebes (350 g), pelades i tallades a trossos d'aproximadament la mateixa mida

     

     

    pebrot vermell (350 g), rentat, eixugat, tretes les llavors i a daus

     

    1 pebrot verd (125 g), rentat, eixugat, tretes les llavors i a daus

    Afegiu les verdures al got. Per picar-les, programeu: 4s, v=4 (no les piqueu més estona ni a més velocitat perquè podrien deixar anar líquid).

    1 pessic de sal

    • Programeu: varoma15 min, v=1 (si veieu que la ceba deixa anar molta aigua, retireu el gotet que tapa el bocal de la tapadora i poseu el cistellet a sobre de la tapa per tal d'afavorir-ne l'evaporació; si veieu que queda sec, substituïu altra vegada el cistellet pel gotet).
    • Si veieu que encara que encara hi ha molt líquid, programeu: varoma10 o 15 min, v=1 (amb el cistellet a sobre de la tapa).
    • Saleu-ho i, per barrejar la sal, programeu: sense temperatura, uns s, v=1

    Elaboració de la massa de les hamburgueses

    ous

    1 pessic de sal

    Bateu-los en el bol on fareu tota la massa.

    Afegiu al bol 

    • els 200 g de LLENTIES cuites que heu reservat,
    • els 200 g de QUINOA cuita que heu reservat
    • i els 250 g de FARINA d'AMETLLES que heu reservat. 

    Barregeu-ho tot.

    Afegiu al bol els 120- 140 g de SOFREGIT que heu reservat. 

    Barregeu-ho tot.

    2 grapats de fulles de julivert fresc, rentades a sota del raig d'aixeta, eixugades i picades 

     

    • Si voleu podeu picar el julivert amb la thermomix  
      • Poseu les fulles al got (no cal que el renteu si només l'heu fet servir per a aquesta recepta); 
      • feu un cop de turbo;
      • baixeu les restes que han sortit disparades a la paret del got;
      • feu un altre cop de turbo.

     

    • Si voleu podeu  picar-lo amb l'accessori picador de la batedora elèctrica si us n'agafa aquesta petita quantitat (no cal que renteu el bol si només l'heu fet servir per a aquesta recepta).

     

    1 pessic d'alguna espècie, per exemple: romaní, en pols

     

    sal 

    pebre blanc

    Afegiu-ho. Barregeu-ho tot i modeleu amb les mans una bola compacta amb la massa.

    Repòs de la massa de les hamburgueses a la nevera

    Us podeu saltar aquest procés, però va bé fer-lo.

    Cobriu la bola de massa amb film transparent a pell (és a dir amb el film en contacte amb la superfície de la bola).

    Reserveu-la a la nevera, com a mínim 1/2 h.

    Modelatge de les hamburgueses

    Aneu formant munts de massa d'uns 75 (en podreu fer uns 12), aneu-los deixant a sobre d'una làmina de film transparent  i aneu modelant les hamburgueses. 

    Emboliqueu les hamburgueses a pell amb el film, i deixeu-les reposar a la nevera com a mínim 1 h (o al congelador).

    Cocció de les hamburgueses

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (15 g)

    Poseu l'oli en una paella o cassola antiadherent , escampeu-lo amb l'ajut d'un pinzell de silicona i escalfeu-lo.

    Poseu 2  hamburgueses a la paella (poseu-les ben separades i de manera que sobri espai per totes bandes, perquè són molt fràgils i quan les gireu o les retireu es poden trencar fàcilment si se us superposen): a foc fluix, uns 3 min per una banda, i uns 3 min per l'altra (per girar-les va bé fer servir dues espàtules de fregir d'acer inoxidable: una la fem lliscar a sota de l'hamburguesa i l'altra la posem per sobre; a continuació girem l'hamburguesa i, per les ranures que deixa l'espàtula, veiem si està daurada).

    Reserveu les hamburgueses que ja estan cuites i repetiu els 2 passos anteriors amb la resta d'hamburgueses (afegiu-hi més o menys oli cada vegada, segons vegeu que en quedi menys o més a la paella).

    Presentació

    Comentaris