Boletes de mató cobertes de crocant

Img_20170116_142906

Tria el mètode d'elaboració

unes 15- 20 boletes

Ingredients

  • 60 g ametlla crua pelada
  • 0-40 g (només si heu comprat el mató; si l'heu fet, no cal) llet descremada
  • 200 g (fet amb llet i iogurt, o bé fet amb llet i llimona o bé comprat) mató
  • pebre blanc
  • 1 pessic sal
  • 30 g sucre
  • Categories

  • Per picar
  • Mètode preferible per fer el puré de mató (procés 3), tradicional amb batedora elèctrica o thermomix?

    • És igual. Si en feu només la quantitat que indica la recepta, fins i tot potser és més pràctica la batedora perquè després és més fàcil d'escurar; si en feu més quantitat, potser us sigui més pràctica la thermomix. 

     

    Aperitiu, primer plat, segon plat o postres?

    • Les boletes de mató recobertes de crocant poden formar part d'un aperitiu. 

     

    Antelació necessària

    • Si feu vosaltres el mató (en comptes de comprar-lo) heu de comptar que necessiteu aproximadament 1 h 30 min per fer-lo i perquè es refredi.

     

    Antelació possible

    • Podeu preparar aquest aperitiu amb antelació i reservar-lo a la nevera. De tota manera, penseu que el crocant en contacte amb el mató s'humiteja i perd la propietat de ser cruixent, que tant ens agrada, i que el mató es conserva a la nevera uns 3 dies com a màxim.

    Elaboració del mató

    Si disposeu de 200 g de mató (o bé d'un altre formatge fresc que no sigui mató), us podeu saltar aquest procés: podeu comprar el mató, a granel o envasat, a la secció de formatges.

    Si voleu fer el mató amb llet i llimona

     

    1 L de llet sencera  (millor si és llet fresca)

     

    30 g de suc de llimona (2 cullerades; aproximadament 1/2 llimona)

     

    • o bé

     

    Si voleu fer el mató amb llet i iogurt

     

    750 g de llet sencera (millor si és llet fresca)

     

    375 g de iogurt (3 unitats individuals)

    Img_20160308_210120_2-1

    Feu mató 

    a partir de llet i llimona

    • o bé

    a partir de llet i iogurt.

     

    Reserveu el mató i el xerigot

    Elaboració del crocant

    60 g d'ametlles (o d'avellanes) crues pelades

    (també poden ser torrades però en aquest cas haurem de vigilar més, quan les posem a la paella, que no es cremin)   

    Img_20170116_111840

    Piqueu una mica  les ametlles o avellanes (han de quedar a trossos) amb l'accessori picador de la batedora elèctrica (poseu la velocitat baixa i premeu el botó per engegar la màquina, 3 o 4 vegades, durant 2 o 3 segons cada vegada).

    30 g de sucre 

     de sucre = (g d'ametlles)/2]

    Img_20170101_115032

    Poseu el sucre i l'ametlla o avellana picada en una paella. 

    Img_20170101_115446

    Poseu la paella al foc i aneu remenant amb una cullera de fusta fins que quedi tot ben barrejat; seguiu remenant contínuament fins que el sucre es desfaci i quedi com un caramel, i les ametlles quedin torrades: uns 4 o 5 min. Quan tragueu la paella del foc, seguiu remenant una estoneta perquè el fons de la paella encara està molt calent i se segueix torrant tot el que hi està en contacte.

    Img_20170116_112644

    Reserveu el crocant en un plat (on després arrebossareu les boletes de mató).

    Preparació del puré de mató

    1 pessic de sal

    pebre blanc

     

    Si no heu reservat xerigot,

    0-40 g de llet, que pot ser descremada

    Img_20170116_141010

    Aboqueu els 200 g de MATÓla sal i el pebre al got de la batedora elèctrica. Tritureu-ho fins a aconseguir un puré.

     

    Afegiu-hi entre 0  i 40 g del XERIGOT o , si no teniu xerigot, de llet, que pot ser descremada, i torneu-ho a batre: heu d'obtenir una textura prou espessa per poder modelar boletes i prou cremosa perquè les boletes siguin agradables al paladar. 

    Img_20180101_103520

    Aboqueu els 200 g de MATÓ, la sal i el pebre al got de la thermomix. Per triturar-ho tot fins a aconseguir un puré, programeu: uns segons, v= 6 o v=7.

     

    Afegiu-hi entre 0  i 40 g del XERIGOT o , si no teniu xerigot, de llet, que pot ser descremada, i engegueu el robot: uns s, v=5 (heu d'obtenir una textura prou espessa per poder modelar boletes i prou cremosa perquè les boletes siguin agradables al paladar). 

    Modelatge i arrebossat de les boletes de mató

    Img_20170116_112644
    • Si veieu que alguns trossos de crocant han quedant enganxats,  aboqueu-lo al bol de l'accessori picador i, per triturar-lo molt poquet (només per separar els trossos que han quedat solidificats), poseu la velocitat alta i premeu el botó per engegar la màquina, 2 o 3 vegades, durant 1 segon cada vegada. Torneu a abocar el crocant en el plat on arrebossareu les boletes de mató.
    • Si el crocant està ben separat, passeu al pas següent.
    Img_20170116_142906

    Aneu agafant culleradetes del puré de mató i, a mesura que les aneu arrebossant amb el crocant, aneu modelant boletes amb les mans, i aneu-les disposant a la safata on les servireu.

    Mentre no les serviu, reserveu-les a la nevera.

    Comentaris