Canelons de carn

Tria el mètode d'elaboració

4 persones (20 canelons)

Ingredients

  • 2+ 1 = 3 grans (8+4=12 g) all
  • 20 unitats ametlla crua pelada
  • uns 250 g (o aigua si no teniu caldo) caldo vegetal
  • 1 capsa de 20 plaques canelons
  • 2 unitats (uns 400 g) ceba
  • 35 g conyac
  • 60 g, opcional formatge parmesà
  • les fulles de 7 o 8 branques julivert fresc
  • 14 + 14 = 28 g (2 cullerades) oli d'oliva verge extra
  • uns 50 g (1 llesca), sec pa
  • pebre blanc
  • 150 g de pit (picat si no feu servir thermomix)   pollastre
  • 125 g de carn magra (picada si no feu servir thermomix) porc
  • sal
  • uns 800 g (si l'heu de fer, afegiu a la llista els ingredients necessaris) salsa de tomàquet
  • 150 g  tomàquet madur
  • 125 g de carn magra (picada si no feu servir thermomix) vedella
  • 35 g vi ranci
  • Categories

  • Pasta
  • Carn
  • Plats únics
  • Primer plat o plat únic?

    • Aquests canelons poden constituir un plat únic precedits d'una amanida.

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • El sofregit (processos 4, 5 i 6) fet amb thermomix no queda igual que el tradicional, fet amb cassola, però tots dos són bons. 
    • La cobertura de pa ratllat (procés 1), tant li fa fer-la amb l'accessori picador de la batedora elèctrica com amb la thermomix.

     

    Comprem la carn del farciment, en un tros o picada?

    • ​Lògicament, si no disposeu d'un aparell per picar la carn, compreu-la picada, però demaneu que us la piquin davant vostre.
    • Si teniu thermomix, podeu picar-la vosaltres amb el robot, tal com indiquem en aquesta recepta (procés 3); d'aquesta manera, segurament que la polireu millor abans de picar-la que com ho farien a la carnisseria. Si us voleu estalviar feina, podeu comprar-la picada, però demaneu que us la piquin davant vostre (quedarà millor si us la piquen a la carnisseria que amb la thermomix, però un cop farcits els canelons, no es notarà la diferència). 
    • Si teniu una màquina de picar carn, òbviament, piqueu-la vosaltres.

     

    Antelació necessària

    • En aquesta recepta necessitarem uns 800 g de salsa de tomàquet de recobriment (procés 2); és aproximadament la quantitat que n'obteniu amb la recepta de salsa de tomàquet. El més pràctic és fer aquesta salsa amb antelació, si voleu en més quantitat, repartir-la en tàpers i conservar-la al congelador per poder-la fer servir quan us interessi.

     

    Antelació opcional (i aconsellable) d'alguns processos 

    • En aquesta recepta necessitarem uns 280 g de sofregit de ceba i tomàquet per al farciment (processos 4 i 5).  És molt pràctic fer sofregit de ceba i tomàquet en més quantitat amb antelació, repartir-lo en tàpers i conservar-lo al congelador per poder-lo fer servir quan ens interessi. 
    • En aquesta recepta convé diposar d'uns 250 g de caldo vegetal per aclarir la salsa de tomàquet de recobriment (procés 2); de tota manera, si no en teniu, sempre podeu substituir-lo per aigua. Si preferiu fer servir caldo, el més pràctic és fer caldo vegetal en més quantitat amb antelació, repartir-lo en tàpers i conservar-lo al congelador per poder-lo fer servir quan ens interessi.

     

    Antelació opcional de tota la recepta 

    • Podeu preparar els canelons amb antelació i en el darrer moment gratinar-los. 
    • Podeu preparar els canelons amb antelació i congelar-los a la mateixa safata on els heu fet, embolicant-la amb film; per fer-los servir, els deixeu descongelar a la nevera i, un cop descongelats, els gratineu.

     

    Variants de la recepta

    • Podeu substituir la salsa de tomàquet de recobriment (procés 2) per una salsa beixamel clareta (és important que sigui clara perquè de seguida s'espesseix; si voleu congelar els canelons, encara és més important que sigui clara). Per a aquesta recepta necessitaríeu uns 800 g de salsa beixamel; caldria triplicar, per tant, les quantitats de tots els ingredients de la recepta de salsa beixamel.
    • Si feu aquesta substitució, potser us agradi substituir la cobertura de pa ratllat (procés 1) per uns 125 g de formatge emmental ratllat.

    Elaboració de la cobertura de pa ratllat

    Podeu eliminar aquest procés si voleu fer servir com a cobertura formatge emmental ratllat; en aquest cas, us en caldran uns 125 g.

    1 llesca de pa, sec (uns 50 g), a trossos 

    (pot ser blanc o integral, amb llavors o sense, amb panses o sense)

     

    1 gra d'all, picat

     

    20 ametlles crues

     

    les fulles de 7 o 8 branques de julivert fresc

     

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada ) 

     

    Opcional: 

    60 g de formatge parmesà, a trossos o ratllat

    Poseu-ho tot en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica. 

    Poseu-ho tot en el got de la thermomix.

    Tritureu-ho tot grollerament. 

    Per picar-ho grollerament, programeu: 1 o 2 s, v=màxima.

    Reserveu-ho en un bol.

    No cal que renteu el got per fer el procés següent.

    Reserveu-ho.

    Preparació de la salsa de tomàquet de recobriment

    Si voleu, podeu substituir-la per una beixamel clareta, però en aquest cas feu la salsa just abans de recobrir els canelons.

    uns 800 g de salsa de tomàquet

     

    uns 250 g de caldo vegetal (o d'aigua si no teniu caldo)

    Escalfeu el caldo ( si el teniu en un recipient adequat, podeu fer-ho al microones).

    Escalfeu  la salsa de tomàquet en un cassó i aneu-hi afegint caldo i remenant, fins que la salsa tingui una textura prou clara perquè quan en el procés següent la feu servir per recobrir els canelons, llisqui entre caneló i caneló (segurament no us caldrà tot el caldo). 

    uns 800 g de salsa de tomàquet

     

    uns 250 g de caldo vegetal (o d'aigua si no teniu caldo)

    Escalfeu el caldo ( si el teniu en un recipient adequat, podeu fer-ho al microones).

    Per escalfar la salsa de tomàquet a la thermomix programeu: uns minuts, temperatura varoma, v=1.

    Programeu v=4 i aneu afegint caldo a la salsa de tomàquet pel bocal de la tapa , fins que la salsa tingui una textura prou clara perquè quan en el procés següent la feu servir per recobrir els canelons, llisqui entre caneló i caneló (segurament no us caldrà tot el caldo). 

    Reserveu la salsa en un bol.

    No cal que renteu el got per fer el procés següent.

    Preparació de la carn del farciment

    150 g de pit de pollastre 

    125 g de magra de vedella

    125 g de magra de porc

    Elimineu la pell, els nervis i el greix visible de tota la carn. Talleu-la a daus d'uns 2 o 3 cm d'aresta. 

    Per picar la carn:

    • Retireu el gotet de la thermomix (deixeu el bocal destapat). Programeu v=6 i, amb la màquina en marxa, agafeu 4 o 5 trossos de carn (que siguin carns diferents) amb una mà, tireu-los d'un sol cop pel bocal a dins del got i, de seguida que hagin caigut tots, atureu la màquina amb l'altra mà. Si ha quedat algun trosset sense picar: programeu v=6 i, de seguida que la velocitat hagi entrat, pareu la màquina. Aboqueu la carn picada en un tàper (on anirem posant la carn a mesura que l'anem picant).
    • Aneu repetint el mateix procés fins que hagueu picat tota la carn.

    Reserveu el tàper amb la carn picada tapat a la nevera.

    No cal que renteu el got per fer el primer pas del procés següent.

    150 g de pit de pollastre, picada 

    125 g de magra de vedella, picada

    125 g de magra de porc, picada

    Barregeu tota la carn picada i poseu-la en un tàper. Reserveu el tàper tapat a la nevera.

    Preparació del sofregit de ceba per al farciment

    Obtindreu uns 120 g de sofregit de ceba.

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

     

    2 grans d’all (8 g), picats

    En una cassola (si pot ser antiadherent i de fons gruixut), on fareu tot el farciment, poseu-hi l'oli i l'all, en fred. 

    Poseu-ho al foc: 1 o 2 min, fins quan tot just l'all comenci a agafar color  (compte, que de seguida es crema).

    cebes (uns 400 g), picades

    Afegiu la ceba a la cassola, sense tapa. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu molt el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant que la ceba no es cremi, fins que la ceba quedi ben tova (si cal, de tant en tant afegiu-hi una mica d'aigua, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu-lo a abaixar): com a mínim 10-15 min, però millor si la deixeu 20-30 min o fins i tot més (ha de quedar amb textura de melmelada).

    150 g de tomàquet madur, rentat i escorregut 

    Talleu els tomàquets a trossos d'aproximadament la mateixa mida i poseu-los en el got de la thermomix. Per triturar-lo programeu: 1min, v=5-10; si encara es veuen trossets de pell, programeu a continuació: uns segons, v=10. 

    Reserveu el tomàquet en un bol. 

    Esbandiu el got, la tapa i el gotet (no cal que feu servir sabó) i eixugueu-ho tot amb paper de cuina.

    2 grans d'all (8 g), pelats

    Poseu-los al got (que ha d'estar ben sec perquè si no els alls relliscaran) i, per picar-los, feu el següent:

    • feu un cop de turbo;
    • baixeu les restes que han sortit disparades a la paret del got;
    • feu un altre cop de turbo.

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

    Afegiu l'oli al got i programeu: varoma, 5 min, v=1.

    2 cebes (uns 400 g), pelades i tallades a trossos d'aproximadament la mateixa mida

     

    [Amb la thermomix podeu picar com a màxim 1 kg de ceba cada vegada.]

    Afegiu la ceba al got. Per picar-la, feu el següent,

    • programeu: 4s, v=4;
    • si encara no està, programeu a continuació: 1 o 2 s, v=4.

    Programeu: varoma10-15 min, v=1  (aneu controlant la cocció, que la ceba es pot enganxar). 

    Preparació del sofregit de ceba i tomàquet per al farciment

    Obtindrem uns 280 g de sofregit de ceba i tomàquet.

    150 g de tomàquets madurs, rentats i escorreguts

    • ratllats
    • o triturats (podeu triturar-los amb l'accessori picador de la batedora elèctrica o amb thermomix)

    Afegiu el tomàquet a la cassola ; deixeu la cassola destapada perquè l'aigua del tomàquet es vagi evaporant (si veieu que el tomàquet té poc líquid líquid, tapeu la cassola). Aneu remenant de tant en tant: uns 10 min.

    sal

    pebre blanc

    Salpebreu-ho i remeneu.

    35 g de vi ranci

    35 g de conyac

     

     

    Afegiu-ho a la cassola i remeneu: uns 3 min.

    Afegiu al got el TOMÀQUET triturat que heu reservat . 

     

    Retireu el gotet que tapa el bocal de la tapadora i poseu el CISTELLET a sobre de la tapa per tal d'afavorir l'evaporació de l'aigua del tomàquet (no deixeu el bocal destapat perquè el tomàquet esquitxa). 

     

    Programeu: varoma, 10 min, v=1; aneu controlant la cocció de tant en tant perquè, depenent de la quantitat d'aigua que tingui el tomàquet que feu servir, pot trigar més o menys.

    sal

    pebre blanc

    Salpebreu-ho.

    35 g de vi ranci

    35 g de conyac

    Afegiu-hi el vi i el conyac. Poseu el cistellet a sobre de la tapa i programeu: varoma, 1 min, v=1 (perquè l'alcohol es redueixi). 

    Preparació del sofregit de ceba, tomàquet i carn per al farciment

    Afegiu a la cassola  CARN PICADA que heu reservat  i aneu remenant de manera que es vagi coent tota: uns 3 min (no la deixeu gaire estona més al foc perquè es ressecaria; com que la carn està picada, triga molt poc a coure's). Reserveu-ho.

    Afegiu al got de la thermomix la  CARN PICADA que heu reservat i programeu: 3 min, temperatura varoma, v=1.

    Si veieu que la carn us ha quedat una mica agrumollada, tritureu-ho tot amb l'accessori picador de la batedora elèctrica (podeu triturar-ho més o menys fi depenent de la textura que us agradi).

    Si veieu que la carn us ha quedat una mica agrumollada, per triturar-ho, programeu: uns segons, v=5 (podeu triturar-ho més o menys fi depenent de la textura que us agradi). Reserveu-ho.

    Preparació de les plaques de caneló

    Mulleu un drap de cotó i escorreu-lo. Esteneu-lo a sobre del marbre, net, de la cuina.

    aigua

    Ompliu una cassola gran amb aigua i feu-la bullir.

    sal

    Poseu la sal a l'aigua.

    una capsa de 20 canelons (els anireu fent servir de 10 en 10)

    Poseu 10 plaques de caneló a la cassola i separeu-les al començament i de tant en tant amb una espàtula perquè no s’enganxin: uns 12 min.

    Aneu agafant i escorrent les plaques amb una espàtula amb ranures i esteneu-les  una al costat de l’altra a sobre del drap.

    Poseu 10 plaques més a la cassola (mentre es couen, ja podeu anar fent el procés següent) i quan estiguin, escorreu-les i esteneu-les al drap .

    Modelatge dels canelons

    un rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Unteu una safata de forn amb una mica d’oli ( o bé forreu-la amb una capa de beixamel).

    (Va bé una safata d'uns 33 cm x 26 cm; també pot ser de  30 cm x 20 cm, però hi queda tot més comprimit.)

    Farciu els canelons, preferiblement quan el FARCIT ja és fred, i enrotlleu-los.

    Aneu-los posant a la safata ben arrenglerats però sense comprimir-los,  amb la costura cap amunt perquè no s'obrin en servir-los.

    Quan estigueu, feu aviat el procés següent per tal que no es ressequi la pasta.

    Recobriment dels canelons amb la salsa de tomàquet

    Cobriu els canelons amb la SALSA DE TOMÀQUET.

     

    (Si esteu preparant els canelons amb dies d'antelació, deixeu-los refredar i ja els podeu congelar després d'embolicar la safata amb film transparent.)

    Gratinat dels canelons

    Espolseu la cobertura que heu reservat per sobre dels canelons.

    Poseu la safata al forn a gratinar.

    Comentaris