Hamburgueses de sardina de llauna o fresca

4 hamburgueses d'uns 60 g (per a 4 persones) 

Ingredients

  • 1 gra all
  • una mica
    (o uns quants flocs de civada) farina de galeta
  • 1 grapat de fulles julivert fresc
  • 1 unitat ous (63-73 g)
  • 170 g (pes un cop escorregudes; 2 llaunes); o 300 g de sardines fresques (170 g un cop netes i treta l'espina) sardines de llauna en oli
  • Fundació Alicia, Alicia't 2016 (consultat el 2016)

    Antelació possible

    • Si voleu, podeu modelar les hamburgueses amb antelació (procesos 1 a 4); les emboliqueu amb film transparent i les  reserveu a la nevera o les congeleu (procés 5). Us quedarà la cocció (procés 6) –uns 6 min– per a l'últim moment.

     

    Temperatura de servei

    • Aquestes hamburgueses se serveixen calentes, acabades de fer. Però si us en sobren, també són bones fredes.

     

    Aprofitament de les sobres d'hamburguesa

    • Si us sobra alguna hamburguesa cuita, podeu servir-la freda, per esmorzar o per berenar, dins d'un entrepà amb pa amb tomàquet.

    Preparació de les sardines

    • O bé

    300 g de sardines 

    (un cop netes i tretes les espines, obtindreu uns 170 g de filets de sardina, que és el que necessitem per a aquesta recepta);

     

    • o bé

    170 g de sardines de llauna (pes un cop escorregudes; 2 llaunes de sardina)

    • Si feu servir sardines fresques 

    Elimineu el cap i les vísceres de les sardines, renteu-les a sota del raig d'aigua de l'aixeta i escateu-les; aneu-les posant a sobre d'una reixeta perquè s'escorrin. Elimineu l'espina central i talleu la part de la vora de cadacun dels dos filets de cada sardina, que té espines petites. Elimineu les espines que hi ha en el centre de la línia que uneix els dos filets (l'aleta dorsal). Aneu estenent les sardines obertes a sobre d'un full paper absorbent de cuina, tapeu-les amb un altre full i pressioneu una mica, per tal d'eliminar la mica d'aigua residual.

     

    • Si feu servir sardines de llauna

    Escorreu les sardines (si l'oli de la llauna és d'oliva verge extra, podeu reservar-lo per amanir una amanida per acompanyar les hamburgueses).

    Cocció de les sardines

    • Si feu servir sardines fresques

    Per coure-les, feu el següent:

    • ​​O bé les poseu al foc en una paella amb unes gotes d'oli, 2- 3 min;
    • o bé les poseu al microones en un recipient amb tapa apte per a microones, a 800W de potència, uns 3 min

     

    • Si feu servir sardines de llauna

    Salteu-vos aquest pas.

    Elaboració de la massa de les hamburgueses

    1 ou

     

    1 pessic de sal

    (només si feu servir sardines fresques; no cal gens de sal si feu servir sardines de llauna)

    Trenqueu l'ou en un bol (on després anirem afegint tots els ingredients).

    • Si feu servir sardines fresques, afegiu-hi el pessic de sal.
    • Si feu servir sardines de llauna, no hi afegiu sal perquè ja duen la sal afegida.

    Bateu-ho.

    Aboqueu les SARDINES en el bol de l'ou i aixafeu-les amb una forquilla (si són sardines de llauna, espina inclosa!).

    1 gra d'all, picat

    1 grapat de fulles de julivert, picades

     

    Afegiu-ho al bol i barregeu-ho tot.

    una mica de pa ratllat 

     

    o de flocs de civada, picats grollerament 

    (podeu picar-los amb l'accessori picador de la batedora elèctrica)

    Afegiu-hi la quantitat de pa ratllat o de flocs de civada picats necessària per aconseguir una pasta prou compacta com perquè ens permeti modelar hamburgueses, però que no sigui massa compacta (habitualment, amb un pessic n'hi ha prou; no n'hi poseu gaire perquè les hamburgueses quedarien massa eixutes).

    ​Modelatge de les hamburgueses

    Formeu amb la massa (que fa uns uns 240 g) 4 boles iguals (d'uns 60 g cadascuna).

    Aplaneu les boles amb les mans per modelar les 4 hamburgueses; va bé deixar les hamburgueses a sobre d'una làmina de paper vegetal o de film transparent per poder-les agafar fàcilment sense que es trenquin quan les anem a fregir.

    Conservació de les hamburgueses si encara no les voleu coure

    Si encara no voleu coure les hamburgueses, emboliqueu-les amb film transparent.

     

    • Si encara no les voleu coure però no penseu trigar gaire,

    poseu-les a la nevera.

     

    • Si penseu trigar més d'1 dia a coure-les,

    congeleu-les.

    Cocció de les hamburgueses

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    (només si heu fet servir sardines fresques; no cal gens d'oli si heu fet servir sardines de llauna)

    • Si heu fet servir sardines fresques

    Poseu l'oli en una paella o una planxa, escampeu-lo amb l'ajut d'un pinzell de silicona i escalfeu-lo.

     

    • Si heu fet servir sardines de llauna

    Poseu una paella o una planxa al foc i escalfeu-la (no hi cal oli perquè les hamburgueses ja tenen una mica de l'oli de les sardines).

    Poseu les hamburgueses a la paella: a foc fluix, uns 3 min per una banda, i uns 3 min per l'altra.

    Presentació

    Opcional:

     

    enciam

    pastanaga

     

    sofregit (de ceba; de ceba i tomàquet; de ceba, tomàquet, pastanaga i pebrot…)

     

    salsa de tomàquet

     

    salsa rosa (o salsa còctel)

     

    Podeu acompanyar les hamburgueses amb amanida (recordeu que si heu fet servir sardines de llauna amb oli d'oliva verge extra, podeu fer servir l'oli de la llauna per amanir)  i, si voleu, amb sofregit (de ceba; de ceba i tomàquet; de ceba, tomàquet, pastanaga i pebrot…),  amb salsa de tomàquet, amb salsa rosa (o salsa còctel)

    Comentaris