Crema de carbassa, moniato i castanyes

Img_20151118_140353

4 persones

Ingredients

  • 4 grans all
  • 400 g caldo vegetal
  • 500 g carbassa
  • 250 g (unes 20 unitats) castanyes
  • 175 g (1 unitat) ceba
  • Opcional: 100 g (ratllat) formatge parmesà
  • 200 g llet
  • 400 g (1- 2 unitats) moniato
  • 1 cullerada (14 g) oli d'oliva verge extra
  • pebre blanc
  • sal
  • De quina estació de l'any és propi, aquest plat?

    • La crema de carbassa, moniato i castanyes és un plat propi de la tardor.

     

    Com podem transformar aquesta recepta de CREMA en una recepta de PURÉ?

    • Feu servir menys líquid per elaborar-la. 
      • Per coure la carbassa, el moniato i les castanyes (procés 2), en comptes de posar 400 g de caldo vegetal o d'aigua a l'olla de pressió, poseu-n'hi 100 g;
      • I quan elaboreu el puré (procés 3) no hi afegiu llet i, si voleu, no hi afegiu tampoc oli. ​
    • I suprimiu la ceba, que ja era opcional (primer pas del procés 2).

     

    La crema és un primer plat. I el puré?

    • El puré pot constituir un entrant o un primer plat, si en serviu poquet (penseu que atipa); podeu servir-lo en un bol petit o en una copa.
    • Pot constituir també l'acompanyament d'una carn a la planxa, d'un peix al vapor o a la planxa…

     

    Antelació preferible:

    • Va bé si disposeu de 400 g de caldo vegetal (que podeu tenir congelat) per a la cocció de la carbassa, el moniato i les castanyes (procés 2); si no en teniu, el substituireu per aigua.

    Preparació de les castanyes

    250 g de castanyes (unes 20 unitats)

     

     

    Img_20151118_123154

    O bé

    • escaldeu les castanyes: poseu una cassola amb aigua al foc (amb prou aigua perquè quan hi aboqueu les castanyes quedin cobertes); quan l'aigua bulli, aboqueu les castanyes a la cassola; compteu 2 minapagueu el foc i comenceu a fer el pas següent.

    O bé

    • feu un parell d'incisions a cada castanya (la pell ha de quedar tallada; si no, les castanyes podrien explotar dins del microones i us el deixarien tot brut); poseu 8 castanyes en el plat del microones, resseguint el perímetre del plat (en el centre del microones és on hi ha menys microones) a potència màxima durant 15 s, i comenceu a fer el pas següent com més aviat millor (un cop refredades les castanyes, costa molt més pelar-les); poseu al microones les castanyes restants. 
    Img_20151118_123802
    • Si heu escaldat les castanyes

    Traieu 1 o 2 castanyes de l'aigua amb una escumadora i peleu-les:  heu d'eliminar la pell exterior i la pell interior, més fina (mentrestant deixeu les altres castanyes dins de l'aigua perquè si es refreden costen molt de pelar).

    Aneu repetint aquest procés amb les altres castanyes.

     

    • Si les heu posades al microones

    Ja les podeu pelar: heu d'eliminar la pell exterior i la pell interior, més fina.

    Img_20151118_130119

    Talleu les castanyes en 3 o 4 tossos i reserveu-les.

    Cocció de la carbassa, el moniato i les castanyes

    400 g de moniato (1-2 unitats), pelats i a trossos

     

    500 g de carbassa, pelada, tretes les llavors i a trossos 

     

    4 grans d'all (16 g), pelats

     

    175 g de ceba (1 unitat), pelada i a trossos

     

    400 g de caldo vegetal (o d'aigua)

     

     

    sal

    pebre blanc

    Img_20151118_132339

    Poseu-ho tot a l'olla de pressió súper-ràpida i tapeu-la amb la tapadora de pressió. 

    Img_20151118_135419

    Poseu l'olla al foc. Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 3 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    ​Elaboració de la crema de moniato, carbassa i castanyes

    Img_20151115_210531

    Tritureu el contingut de l'olla de pressió amb la batedora elèctrica força estona perquè quedi tot ben triturat o amb la thermomix (1 min, v màxima) fins a obtenir un puré fi (si ho feu amb la thermomix la crema quedarà més fina i més cremosa).

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

     

    200 g de llet (pot ser descremada) 

     

    (Podeu augmentar o disminuir aquesta quantitat de llet segons com vulgueu la crema d'espessa; fins i tot podeu posar-hi aigua o caldo en comptes de llet, o una barreja d'aigua i llet en les proporcions que preferiu. També podeu posar només aigua i afegir-hi dos formatgets; en aquest cas, poseu primer els formatgets i bateu perquè es desfaran millor en calent, i després afegiu l'aigua o el caldo)

    Img_20151118_140202

    Afegiu-ho i torneu-ho a batre (si ho feu amb thermomix: uns segons, v=4).

    Opcional: Presentació del plat

    uns 100 g de formatge parmesà ratllat

    Img_20151118_140456

    Si voleu, en el moment de servir podeu espolsar formatge ratllat sobre la crema de moniato de cada plat.

    Comentaris