Pizza de figues

Img_20151022_225245_2

Tria el mètode d'elaboració

2, 3 o 4 persones
(1 pizza de 34 cm de diàmetre)

Ingredients

  • 1 kg  ceba
  • 350 g (unes 10 unitats) figues
  • 125 g (o mató) formatge do Cebreiro
  • 1 cullerada+ 1 rajolí (14+ 5=19 g) oli d'oliva verge extra
  • ruca
  • All recipes (consultat el 2017)
    Directo al Paladar (consultat el 2017)
    El Comidista (consultat el 2017)
    Gastronomía & Cía (consultat el 2017)

    Antelació necessària

    • Per elaborar la base de la pizza (procés 1) heu de comptar: primer, 50-60 min de repòs en un lloc càlid; després, com a mínim 24 h, i si pot ser 48 h, de repòs a la nevera.

     

    Antelació opcional

    • Podeu elaborar la base de la pizza (procés 1) amb antelació: un cop feta la massa, podeu estirar-la i emmotllar-la en una safata perforada i deixar la safata al congelador fins al moment que vulgueu fer la pizza (la posareu directament del congelador al forn calent).​
    • Podeu preparar la ceba de guarniment (procés 2) amb antelació: un cop fet el sofregit (uns 250 g), podeu reservar-lo en un tàper a la nevera o al congelador.
    • Si com a formatge de guarniment voleu fer servir mató i el voleu elaborar vosaltres mateixos, podeu fer-lo amb antelació, seguint la recepta mató amb llet i llimona o bé la recepta mató amb llet i iogurt. Si l'elaboreu vosaltres, un cop fet, si no teniu temps de refredar-lo, no passa res (ja que en aquest cas el consumirem calent).

     

    Mètode preferible per fer el sofregit de ceba de guarniment (procés 2), tradicional o thermomix?

    • El sofregit de ceba fet amb thermomix no queda igual que el tradicional fet en cassola però també és bo. Preferim el sofregit tradicional fet amb cassola, però si voleu guanyar comoditat, podeu fer-lo amb thermomix. 

     

    Primer plat o plat únic?

    • Depèn de la mida de la porció que en mengeu.

    Elaboració de la base de la pizza

    Aquí indiquem les quantitats dels ingredients per fer 1 base de pizza, però ja que us hi poseu, segurament us resulta més rentable triplicar les quantitats, tal com s'indica a la recepta  massa de pizza, i fer 3 bases.

    170 g de farina de gra dur

    30 g de sèmola de gra dur

    (Aquests dos ingredients es poden substituir per

    200 g de farina,

    però quedarà una textura diferent.)

     

    3 g de llevat sec en pols

     

    3 g de sal

    2 g de sucre

     

    9 g d'oli d'oliva verge extra 

     

    100- 130 g d'aigua, natural o tèbia

    o de cervesa

    o de barreja de cervesa i aigua

    o d'aigua amb gas

    Img_20150930_140747

    Elaboreu la massa de pizza, deixeu-la reposar en un lloc càlid entre 50 i 60 minuts, a continuació deixeu-la reposar a la nevera com a mínim 24 hores i millor si són 48, estireu-la i emmotlleu-la; per fer tot això, seguiu la recepta massa de pizza (processos 1 a 4): 

    • amb les quantitats que indica la columna de l'esquerra d'aquesta recepta, si només voleu fer 1 base per a aquesta pizza;
    • o bé amb les quantitats que s'indiquen a la recepta massa de pizza si, ja que us hi poseu, voleu fer 3 bases de pizza.

    Preparació de la ceba del guarniment

    Partint d'1 kg de cebes obtindreu uns 250 g de sofregit de ceba (tot i que aquest pes pot variar força segons les cebes que fem servir).

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

    Escalfeu l'oli en un cassó o en una cassola antiadherent i de fons gruixut (on només courem la ceba).

    1 kg de cebes, pelades i a trossets o a làmines fines

    [Si teniu thermomix, per picar-les, sense rentar el got, poseu-hi les cebes pelades i tallades a trossos d'aproximadament la mateixa mida i feu el següent:

    • programeu: 4s, v=4;
    • si cal, programeu a continuació: 2s, v=4.]
    Img_20151022_181334

    Afegiu la ceba a la cassola, sense tapa. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu molt el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant fins que la ceba quedi ben tova (si cal, de tant en tant afegiu-hi una mica d'aigua, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu-lo a abaixar): com a mínim 15 min, però millor si la deixeu 30 min o fins i tot més.

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

    Img_20171009_085541

    Poseu l'oli en el got de la thermomix i, per escalfar-lo, programeu: varoma, 5 min, v=1.

    1 kg de cebespelades i tallades a trossos d'aproximadament la mateixa mida

     

    [Amb la thermomix podeu picar com a màxim 1 kg de ceba cada vegada.]

    Img_20171009_085803

    Afegiu la ceba al got. Per picar-la, feu el següent,

    • programeu: 4s, v=4;
    • si encara no està, programeu a continuació: 1 o 2 s, v=4.
    Img_20171009_102906

    Programeuvaroma30 min, v=1 (si veieu que la ceba deixa anar molta aigua, retireu el gotet que tapa el bocal de la tapadora i poseu el cistellet a sobre de la tapa per tal d'afavorir-ne l'evaporació;  compte que es pot enganxar!!!! si veieu que queda molt sec, substituïu altra vegada el cistellet pel gotet i, si cal, afegiu-hi una mica d'aigua).

    1 pessic de sal

    Afegiu la sal al got i, per remenar, programeu: uns s, v=1.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 240º.

    Preparació del formatge de guarniment

    125 g de formatge do Cebreiro 

     

    [El formatge do Cebreiro és un formatge fresc gallec elaborat amb llet de vaca, de pasta blanca, tova i granulosa, amb un contingut de matèria grassa que pot variar entre un 45%  i un 60%. Té forma de bolet o de barret de cuiner.]

     

    o bé 125 g de mató

     

    [Podeu comprar el mató, o bé fer-lo seguint la recepta mató amb llet i llimona o bé la recepta mató amb llet i iogurt.]

     

     

     

     

    Img_20160905_202601_1

    Poseu el formatge en un plat i aixafeu-lo amb una forquilla de manera que quedi ben esmicolat. Reserveu-lo a temperatura ambient (així costarà menys d'escampar després a sobre de la base de la pizza).

    Preparació de les figues de guarniment

    unes 10 figues (uns 350 g)sense pelar, rentades i eixugades

    (les millors són les coll de dama)

    Img_20151022_181320

    Talleu-les a quarts longitudinalment i reserveu-les a temperatura ambient.

    Precocció de la massa

    Img_20151006_142023

    Poseu la base de la pizza al forn calent (si la teníeu al congelador, poseu-la directament del congelador al forn): amb l'escalfor de dalt i de baix2- 3 min

    Retireu la base de la pizza del forn.

    Mantingueu el forn calent, però abaixeu-ne la temperatura a 220º.

    Cobriment de la base de la pizza precuita amb el guarniment de ceba, formatge i figues

    Img_20151022_213023

    Escampeu la CEBA de guarniment que heu reservat, a sobre de la base de la pizza precuita.

     

     

     

    Img_20151022_214557

    Escampeu  el FORMATGE que heu reservat esmicolat pel damunt.

    Img_20160930_214402

    Distribuïu els quarts de FIGA que heu reservat al damunt de la pizza, amb la polpa cap amunt.

    Cocció de la pizza

    Img_20171006_215846_1

    Poseu la pizza al forn calent a 220º: amb l'escalfor de dalt i de baix10 min.

    Decoració de la pizza

    fulles de ruca, tallades a trossos

    o fulles d'espinacs

    o d'alfàbrega fresca

    Img_20151022_224702

    Distribuïu les fulles per sobre de la pizza (no torneu a posar la pizza al forn perquè les fulles es posarien negres).

    Amaniment de la pizza

    un rajolí d'oli d'oliva verge extra

     

    Opcional:

    un fil de reducció de vinagre de Mòdena

    Img_20151022_225117

    Amaniu les fulles amb l'oli i, si voleu, amb un fil de reducció de vinagre de mòdena.

    Comentaris