Pastís de cireres 

Img_20150531_180228

Tria el mètode d'elaboració

6 persones

Ingredients

  • 30 g (en pols si fem el mètode d'elaboració tradicional) ametlla crua
  • 500 g cireres
  • 150 g farina
  • 20 g kirsch
  • 10 g llevat químic
  • 80 g oli d'oliva verge extra
  • 3 unitats ous (63-73 g)
  • 100 g sucre
  • Categories

  • Postres
  • Coques
  • ESCOLA DE LA DONA (Taller impartit per Assumpta Miralpeix): “Les fruites a la cuina” (p. 29), Diputació de Barcelona, Barcelona, 2014-2015

    Mètode preferible: tradicional o thermomix?

    • Potser és una mica més còmode fer-ho amb thermomix, però és molt fàcil de totes maneres.                                                                                                                                                                                                                           

     

    Variacions de la recepta

    • Aquest pastís es pot amb prunes petites en comptes de amb cireres.

     

    Conservació 

    • Un cop fet el pastís, si us en sobra, podeu congelar-lo embolicat en film transparent o en una bossa de congelació ben tancada. 

    Elaboració de la massa

    100 g de sucre

     

    80 g d'oli d'oliva verge extra (o de mantega estovada)

    Img_20150531_162457

    Poseu-ho tot en un bol (on fareu tota la massa) i bateu-ho tot amb el batedor de varetes manual (si voleu fer-ho amb la batedora elèctrica, feu-ho amb l'accessori batedor de varetes i a velocitat baixa perquè no esquitxi).

    3 ous

    Img_20150531_162857

    Aneu-los afegint d'un en un i aneu-ho batent tot amb el batedor de varetes.

    30 g d'ametlla crua en pols

    • Podeu comprar ametlla crua amb pell, escaldar-la per pelar-la i fer-la pols amb l'accessori picador de la batedora elèctrica o amb la thermomix; 

    o bé

    • podeu comprar ametlla crua pelada i fer-la pols;

    o bé

    • podeu comprar directament l'ametlla crua en pols.
    Img_20150531_163721

    Aboqueu-ho al bol i seguiu batent.

    150 g de farina

     

    10 g de llevat químic (per exemple Royal 

    Img_20150531_164036

    Barregeu la farina i el llevat en un tamís (podeu fer servir un colador si no teniu tamís). 

    Tamiseu-ho dins del bol que conté la barreja d'ous, oli…; mentre va caient la barreja de farina i llevat, aneu remenant la massa del pot amb el batedor de varetes.

    20 g de Kirsch

    Img_20150531_164337_1

    Afegiu-ho i seguiu batent fins a obtenir una massa homogènia.

    30 g d'ametlla crua

    • Podeu comprar ametlla crua amb pell, escaldar-la, pelar-la (heu d'obtenir-ne 30 g un cop pelada) i fer-la pols tal com us indica aquest pas;

    o bé

    • podeu comprar ametlla crua pelada directament i fer-la pols tal com us indica aquest pas;

    o bé

    • podeu comprar directament ametlla crua en pols i saltar-vos aquest pas.
    Img_20170712_083935

    Aboqueu-la en el got de la thermomix i feu-la pols: uns 10 s, v= 5-10

    No cal que renteu el got encara.

    Img_20170712_084205

    Reserveu la farina d'ametlla en un bol.

    entre 80 i 100 g de sucre

    ous

    Img_20150614_170307

    POSEU LA PAPALLONA a les ganivetes de la thermomix.

     

    Aboqueu el sucre i els ous al got i, per batre-ho tot, programeu: 6 min, v=4 (heu d'obtenir una crema blanquinosa).

     

    Recolliu amb l'espàtula de silicona les restes que cobreixen les parets del got i la tapa.

    100 g d'oli d'oliva verge extra (o de mantega estovada)

    Img_20150614_170827

    RETIREU LA PAPALLONA.

     

    Afegiu els 30 g d'AMETLLA EN POLS i l'oli al got i, per barrejar-ho tot, programeu: 10 s, v=4.

     

    Torneu a recollir  amb l'espàtula de silicona tot el que ha quedat escampat per les parets del got i a la tapa.

    20 g de Kirsch

    Img_20150614_171142

    Afegiu-hi el kirsch i, per barrejar-lo, programeu: 1 s, v=4.

    150 g de farina

     

    10 g de llevat químic (per exemple Royal

    Img_20150614_171914

    Barregeu la farina i el llevat en un tamís (podeu fer servir un colador si no teniu tamís). 

    Tamiseu-ho dins del got de la thermomix i, per incorporar-ho a la resta del contingut, programeu: 3 s, v=4 (heu d'obtenir una massa homogènia); baixeu la farina que ha quedat a la paret del got amb l'espàtula de silicona i programeu 1 o 2 s més, v=4.

    ​Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a  180º.

    Preparació del motlle

    unes gotes d'oli d'oliva verge extra 

    (només si el motlle no és de silicona, o si és de silicona i és la primera vegada que el feu servir)

    Img_20150531_164703

    Necessitareu un motlle apte per al forn (per exemple  rodó d'uns 22 cm de diàmetre). Si no és de silicona, o si és de silicona i és la primera vegada que el feu servir, pinteu-lo amb l'oli amb l'ajut d'un pinzell de silicona.

    Img_20150614_172754

    Aboqueu la massa al motlle i sacsegeu-lo una mica perquè la massa s'acabi de col·locar bé. 

    500 g de cireres, rentades, treta la cua i  espinyolades (podeu espinyolar-les amb un espinyolador de cireres)

    [És millor que les cireres siguin una mica grans; si són petites, la majoria quedaran enfonsades un cop cuit el pastís.]

    Img_20150531_171233

    Col·loqueu les cireres al damunt, amb el forat a  la part de sota (no les enfonseu, ja s'anirant enfonsant una mica totes soles).

    Cocció del pastís

    Img_20150531_174517

    Poseu la safata al forn calent: amb l'escalfor de dalt i de baix, entre 20 i 25 min; comproveu la cocció: punxeu el pa de pessic amb una forquilla i comproveu que surti neta; si surt mullada, deixeu el motlle una estona més al forn (no obriu el forn abans que hagin passat 20 min de cocció perquè pastís baixaria).

    Desemmotllat del pastís

    Img_20150531_174639

    Quan el pastís ja s'hagi temperat una mica,

    • desemmotlleu-lo (per desemmotllar-lo, si el motlle és metàl·lic: agafeu-lo i deixeu-lo caure dret,  sobre una superfície plana, des d'una altura d'uns 30 cm; tot seguit, podreu treure el pa de pessic del motlle molt fàcilment); 
    • i deixeu-lo refredar a sobre d'una reixeta (el posem a sobre d'una reixeta perquè no es condensi la humitat de la base). 

    Presentació

    Img_20160702_212835

    Presenteu el pastís en una safata.  Talleu les porcions i serviu-lo.

    Comentaris