Coca de pa de pessic amb hortalisses al pesto

Img_20141204_145002

Tria el mètode d'elaboració

4- 5 persones

Ingredients

  • 1 unitat (uns 300 g) albergínia
  • 1 grapat de fulles (10 g) alfàbrega fresca
  • 1 gra (4 g) all
  • 1,5 unitats (uns 350 g) carbassó
  • 75 g farina
  • 50 g formatge d'ovella tendre
  • 30 g (ratllat) formatge parmesà
  • 4 g llevat químic
  • 60 g maizena
  • 30 g mel
  • 40 g+ 60 g +5 g = 105 g oli d'oliva verge extra
  • 15 unitats olives negres
  • 3 unitats ous (63-73 g)
  • 30 g (2 grapats) pinyons
  • sal
  • 45 g sucre
  • 4 unitats (uns 450 g) tomàquet madur
  •  ESCOLA DE LA DONA (Taller impartit Josep Jorquera): “Coques salades i dolces” (p. 29), Diputació de Barcelona, Barcelona, 2014 

    Aquesta coca s'ha de servir calenta.

     

    Pot constituir el plat únic d'un sopar, acompanyada d'una amanida. 

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • Podeu fer aquesta recepta indistintament per qualsevol dels dos mètodes; ni la dificultat de la recepta ni el resultat canvien gaire.

     

    Elaboració del pesto

    Si el formatge parmesà que necessitareu quan prepareu la safata de forn (procés 7) no el teniu ratllat, ratlleu-lo o piqueu-lo ara amb l'accessori picador de la batedora elèctrica i reserveu-lo. Quan estigueu, no cal que renteu l'accessori picador per elaborar el pesto (procés 1).

    1 gra d'all (4 g)

    1 grapat de fulles d'alfàbrega fresca (10 g)

    30 g de pinyons (2 grapats)

    50 g de formatge d'ovella tendre

    sal

    Img_20150115_132215

    Tritureu tots els ingredients amb l'accessori picador de la batedora elèctrica.

    40 g d'oli d'oliva verge extra

    Img_20150115_132606

    Afegiu-hi l’oli i torneu-ho a triturar: heu d'aconseguir una pasta cremosa i espesseta.

    Reserveu el pesto.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 220º, amb l'escalfor de dalt i de baix.

    Elaboració de la massa del pa de pessic

    Aquesta quantitat de massa és per a una placa de pa de pessic prima d'uns 33 cm x 36 cm. 

    45 g de sucre

    Img_20150115_123128

    Poseu el sucre en el got de la thermomix i, per fer-lo llustre (fer-lo pols), programeu: uns segons, v màxima.

    Abaixeu la pols blanca de les parets amb l'espàtula de silicona.

    ous

    Img_20150115_124213

    Afegiu-los al got i, per barrejar-ho tot i que la barreja quedi molt escumosa, poseu la papallona i programeu: 6 min, v=4.

    Abaixeu les restes de la paret del got amb l'espàtula de silicona.

    1 polsim de sal

    60 g d'oli d'oliva verge extra

    30 g de mel

    Img_20150115_124700

    Retireu la papallona.

    Aboqueu la sal, l'oli i la mel al got de la thermomix (on hi ha la barreja de sucre i ous) i, per barrejar-ho tot, programeu: 10 s, v=4.

    Abaixeu les restes de la paret del got amb l'espàtula de silicona.

    75 g de farina 

    60 g de maizena

    4 g de llevat químic

    Img_20150115_212205

    Barregeu una mica la farina, la maizena i el llevat dins del tamisador.  Tamiseu-ho dins del got de la thermomix (on teniu la preparació anterior). 

     

    (Podríem haver-nos estalviat de tamisar la farina, abocant-la en el got de la thermomix quan era net, al començament d'aquest procés, i programant:  30 s,  a v=3. Però per poder escumar la barreja d'ous i sucre, hauríem d'haver retirat la farina del got i haver-la reservat en un altre recipient. I hem pensat que això ens hagués donat més feina que tamisar-la directament en el got.)

    Img_20150115_125053

    Per barrejar-ho tot, programeu: 3s, v=4.

    Si queda farina sense barrejar, programeu: 1 o 2 s, v=4 (no ho bateu més temps del compte).

    45 g de sucre

    ous

    1 polsim de sal

    Img_20141202_165538

    Aboqueu-ho en un pot (on després hi afegireu la farina) i bateu-ho amb l'accessori batedor de clares (o batedor de barnilles; en castellà, "batidor de varillas") de la batedora elèctrica.

    75 g de farina 

    60 g de maizena

    4 g de llevat químic

    Img_20141202_170613

    Barregeu una mica la farina, la maizena i el llevat dins del tamisador.  Aneu-ho tamisant dins del pot on teniu la barreja de sucre i ous i, a la vegada, aneu barrejant  delicadament la massa del pot amb un batedor de clares manual (amb l'elèctric baixaria el volum dels ous). 

    60 g d'oli d'oliva verge extra

     

    Img_20141202_171103

    Afegiu-lo al pot i barregeu-ho  delicadament amb el batedor de clares manual.

    30 g de mel

    Img_20141202_171346

    Afegiu-la al pot i barregeu-ho  delicadament amb el batedor de clares manual (heu d'obtenir una massa homogènia).

    Preparació de la safata de forn per fer la placa de pa de pessic

    Img_20150115_123935

    Forreu una safata de forn d'uns 33 cm x 36 cm amb paper de forn (va bé la safata més gran que cap al forn com, per exemple,  la que va amb l'aparell quan el comprem). 

    Img_20150115_130025

    Aboqueu-hi la massa del pa de pessic. Per tal que quedi ben estesa, aneu inclinant la safata en totes direccions per tal que la massa es distribueixi uniformement; ajudeu-vos també amb una espàtula.

    Cocció al forn de la placa de pa de pessic

    Img_20150115_132711

    Poseu la safata al forn calent: amb l'escalfor de dalt i de baixuns 6 min.

    Deixeu-la refredar a temperatura ambient.

    Cocció de les hortalisses a la planxa

    oli d'oliva verge extra

     

    albergínia (uns 300 g), a rodanxes de 2 o 3 mm de gruix

     

    1,5 carbassons (uns 350 g), a rodanxes de 2 o 3 mm de gruix

     

    4 tomàquets madurs (uns 450 g), a rodanxes de 2 o 3 mm de gruix

    Img_20150115_135934

    Escalfeu la planxa i pinteu-la amb un rajolí d'oli amb el pinzell de silicona.

    Aneu fent les hortallises a la planxa (penseu que després s'acabaran de coure 5 min al forn); quan tragueu unes rodanxes i n'hi poseu unes de noves, torneu a pintar la planxa amb oli.

    sal

    Img_20150115_141109

    A mesura que les rodanxes d'hortalisses estiguin fetes,  aneu-les muntant a sobre del pa de pessic, alternant una columna d'albergínia, una de tomàquet, una de carbassó…

    Saleu una mica les hortallises, però tingueu present que el pesto i el formatge que hi estendrem a sobre també les salaran.

    Preparació de la safata de forn per fer la coca de pa de pessic amb hortalisses al pesto

    Img_20150115_141813

    Repartiu el pesto per sobre de les hortalisses.

    30 g de formatge parmesà ratllat

    Img_20150115_142000

    Espolseu-lo per sobre de la coca.

    15 olives negres, tret el pinyol, a rodanxes

    Img_20150115_143222

    Distribuïu-les per sobre.

    Cocció de la coca de pa de pessic amb hortalisses al pesto

    Img_20150115_144013

    Poseu la safata al forn calent: 5 min.

    Comentaris

    • Eugènia 28 de Gener de 2015 08:58

      Fa molt bona cara i és apta per celíacs!! A cas, quan ens reunim tots, he de vigilar amb el menjar perquè tenim un celíac.

    • Receptes Cartesianes 28 de Gener de 2015 12:41

      Eugènia, vols dir que és apta per a celíacs, aquesta coca? Té farina! Té 75 g de farina (de blat)!