Codonyat 

Img_20141118_091007

Material obligatori

Thermomix

Ingredients

  • 2 unitats (uns 800 g) codony
  • 1 unitat llimona
  • uns 400 g (la meitat del pes total de la fruita) sucre
  • Categories

  • Postres
  • GALIANO, Cristina: "Mis mejores recetas con Thermomix 31" (p. 334), Espasa, Barcelona, 2012
    THERMOMIX: "Imprescindible Thermomix TM 31" (p. 238), Thermomix, 2006

    Conservació:

    • El codonyat es conserva molt de temps en un tàper a la nevera.

    Preparació de la fruita i el sucre

    llimona

    Img_20141118_202453

    Peleu-la (traieu-li tota la part blanca, que és amargant), traieu-li les llavors (per treure les llavors l'haureu de fer a trossos). Reserveu la llimona i llenceu la pell i les llavors.

    codonys (uns 800 g)

    Img_20141117_160601

    Renteu-los sense pelar (fregueu-los amb un fregall d'alumini o amb un raspall nets) -a la pell és on el codony hi té més pectina-, eixugueu-los, talleu-los a quarts, traieu-los el cor, i talleu els quarts en 2 o 3 trossos. Reserveu els trossos de codony i llenceu el cor.

    Peseu la fruita que heu preparat (codony i llimona junts).

    la meitat del pes total de la fruita  (uns cop tret el cor dels codonys i la pell i les llavors de la llimona) de sucre (uns 400 g)

     

    [Proporció mínima de sucre perquè el codonyat es conservi:

    pes sucre = 1/2 x pes  total fruita.

     

    Proporció de sucre que es posava tradicionalment:

    pes sucre =  pes  total  fruita.

     

    Com més alta és la proporciö de sucre, més llarg és el període de conservació del codonyat.]

    Img_20141118_224748

    Reserveu el sucre en un bol.

    Elaboració del codonyat

     

    Img_20141117_162023

    Aboqueu al got de la thermomix aproximadament la meitat de la fruita, a continuació aproximadament la meitat del sucre, a continuació la fruita restant i, finalment, el sucre restant (si aboquéssim de cop tota la fruita i tot el sucre, és molt probable que la màquina se'ns encallés i ens costés de fer la trituració del pas següent).

    Img_20141117_162623

    Per triturar-ho tot, programeu: 30 s, v progressiva 5-10.

    Img_20141118_230404

    Amb l’espàtula, baixeu les restes de la tapa i de la paret del got.

    Programeu: 55 min, 100º, v=4; quan comenci a bullir traieu el gotet que tapava el bocal de la tapadora i poseu el cistellet sobre les quatre potetes damunt de la tapa per tal d'afavorir l'evaporació. 

     

    (Podeu comprovar com, a mesura que passa el temps de cocció, la pasta, a més a més d'anar-se espessint, va agafant un to cada vegada més vermellós.)

     

    (Si veieu en algun moment del procés que amb la velocitat 4 la preparació no es mou a la superfície perquè està massa espessa, pugeu la velocitat fins on calgui).

    Img_20141117_172026

    Comproveu si el codonyat té la textura adequada (penseu que quan es refreda s'espesseix) i un to vermellós .

     

    Si el codonyat no és encara prou dens, aneu programanant:

    de 5 min en 5 min (fins que tingueu la textura adequada), 100º, v=4.

    Envasament i refredament del codonyat

    Img_20141117_172437

    Aboqueu el contingut del got en un o més  motllos (poden ser tàpers) sense tapar-los (a diferència del que fem amb les melmelades) i deixeu-ho refredar completament perquè s'espesseixi tot el que s'hagi d'espessir.

    Conservació del codonyat

    Img_20141118_171412_2

    Comproveu si el codonyat forma un bloc perfecte que es pot desemmotllar (si el motlle no és de silicona, passeu primer un ganivet entre el codonyat i la paret del motlle). Si forma un bloc perfecte, ja podeu tapar els tàpers i guardar-los a la nevera (es guardaran molt de temps)  o congelar-los.

     

    (Si no forma un bloc perfecte,  si no que té la textura d'una melmelada, torneu-lo a abocar en el got de la thermomix i el coeu més temps).

    Comentaris