Melmelada de préssec

Img_20140802_203411

Material obligatori

Thermomix

1 kg de melmelada

THERMOMIX: "Imprescindible Thermomix TM 31" (p. 244), Thermomix, 2006
GALIANO, Cristina: "Mis mejores recetas con Thermomix 31" (p. 331), Espasa, Barcelona, 2012

Confituras i mermeladas, Pere Castells (consultat el 2014)
Mermelada de melocotón para envasar, Velocidad Cuchara (consultat el 2014)

Material necessari

  • Per envasar la melmelada necessitareu pots de vidre amb tapa hermètica. 

 

Antelació necessària

  • Heu de preparar els pots per envasar la melmelada amb antelació (procés 1).

 

Quantitat màxima de melmelada de préssec que podem fer amb la thermomix

  • Hi podem posar fins a 1 kg de polpa de préssec (el que indica aquesta recepta).              

 

Com podem fer servir aquesta melmelada?

  • untada sobre llesques de pa o torrades;
  • per posar en el iogurt (obtindreu un iogurt molt millor que els iogurts amb trossos de fruita o els iogurts amb sabors)
  • per fer la recepta  Llom de porc amb salsa de préssecs i taronja;

 

Conservació

  • Si no s'ha obert, el pot es conserva molt de temps a temperatura ambient (1 any o més).
  • Un cop obert un pot, guardeu-lo a la nevera.

Preparació dels pots per envasar la melmelada

Per assegurar la conservació de la melmelada, renteu els pots i les tapes en el rentaplats (o bé a mà amb aigua sabonosa ben calenta). Si els pots o les tapes no han quedat ben eixuts, deixeu-ho eixugar en el forn a 30º (o bé eixugueu-los amb paper absorbent de cuina).

Trituració de la fruita

Si quan aneu a fer la melmelada poseu un plat buit al congelador,  podreu fer la "prova del plat" abans d'envasar-la.

1 kg de préssec de vinya (aquest pes és un cop tret el pinyol; correspon a uns 8 préssecs), net, sense pelar i tret el pinyol 

Img_20140728_114236

Talleu els préssecs a quarts (no cal que els peleu) i aboqueu-los al got de la thermomix.

 

  • Si voleu que a la melmelada s'hi notin trossos (la melmelada de préssecs queda molt i molt bona si s'hi noten els trossos),

programeu: v=4, uns 2 o 3 s, fins que tingueu la trituració desitjada.

 

  • Si voleu que a la melmelada no s'hi notin gens els trossos,

programeu: 2 min, v=5-10.

Elaboració de la melmelada

400 g de sucre (40% del pes total de la fruita que heu posat); si us agrada la melmelada més dolça, poseu-n'hi el 500 g (el 50% del pes total de la fruita)

 

[Proporció mínima de sucre perquè la melmelada es conservi:

pes sucre = 0,4 x pes  total fruita.

 

Proporció de sucre que es posava tradicionalment:

pes sucre =  pes  total  fruita.

 

Com més alta és la proporciö de sucre, més llarg és el període de conservació de la melmelada.]

Img_20140710_154514

Aboqueu el sucre en el got de la thermomix.

Img_20140710_163300

Traieu el gotet que tapava el bocal de la tapadora i poseu el CISTELLET a sobre de la tapa per tal d'afavorir l'evaporació  (no deixeu el bocal destapat perquè la melmelada esquitxa).

 

Programeu: 30 min, 100º, v=1. 

Comproveu si la melmelada té la textura adequada (penseu que quan es refreda s'espesseix); per comprovar-ho podeu fer la prova del plat: poseu 1 culleradeta de melmelada en un plat que prèviament heu deixat en el congelador i comproveu si quan inclineu el plat teniu la viscositat que desitgeu.

 

Si la melmelada encara és massa líquida, aneu programanant:

de 5 min en 5 min (fins que tingueu la textura adequada), varoma, v=1.

Envasament de la melmelada

Img_20140728_124159

Aboqueu la melmelada acabada de fer en pots de vidre de tapa hermètica fins dalt de tot (per tal que no quedi càmera d'aire), tapeu-los immediatament, poseu-los cap per avall de manera que reposin sobre la tapa i deixeu que es refredin. 

Conservació de la melmelada

Img_20140802_203411

Guardeu els pots a temperatura ambient (la melmelada es conservarà força temps).

Un cop obert un pot, guardeu-lo a la nevera.

Comentaris