Panellets

Dscn4247

Tria el mètode d'elaboració

uns 50 panellets

Ingredients

  • 500 g (també pot ser ametlla crua sencera pelada) ametlla crua en pols
  • 100 g ametlla crua granulada
  • 8 g (1 cullerada) cacau en pols
  • 4 g cafè soluble
  • 30 g + 20 g = 50 g coco ratllat
  • 1 unitat (la pell) llimona
  • 1 o 2 unitats ous (63-73 g)
  • 1 unitat (150-200 g)  patates
  • 150 g pinyons
  • 350 g sucre
  • Categories

  • Postres
  • INSTITUT CATALÀ DE LA CUINA: "Corpus de la Cuina Catalana" (p. 310), Columna Edicions, Barcelona, 2006
    LLADONOSA, Josep: "El Gran Llibre de la Cuina Catalana" (p. 631), Empúries, Barcelona, 1997
    MIRALPEIX, Assumpta: "Aprendre de cuinar" (p. 451), Eumo Editorial, Vic, 2000 
     

    D'on és pròpia, aquesta recepta?

    • Els panellets són les postres tradicionals de la diada de Tots Sants a Catalunya.

     

    Mètode preferible: tradicional o thermomix?

    PER FER EL MASSAPÀ

    • Per fer uns 25 panellets (és a dir si dividim per 2 les quantitats de tots els ingredients de la recepta de manera que per fer el massapà fem servir 250 g d'ametlla i 175 g de sucre )

    Si compreu l'ametlla crua sencera (que caldrà fer pols) i el sucre de taula (que caldrà fer pols), val la pena fer servir la thermomix per fer el massapà; tot i que també podeu fer pols l'ametlla i el sucre amb l'accessori picador de la batedora elèctrica i a continuació fer el massapà a mà.  

    Si compreu l'ametlla en pols i el sucre de llustre, podeu fer el massapà a mà o amb thermomix, com preferiu.

                                                                                                                                                                                                

    • Per fer uns 50 panellets (és a dir si treballem amb les quantitats de la recepta de manera que per fer el massapà fem servir 500 g d'ametlla i 350 g de sucre)

    Valen les mateixes indicacions que acabem de donar per fer uns 25 panellets.

     Però cal tenir en compte que si decidim elaborar el massapà amb thermomix, amb aquesta quantitat de massa, la màquina se'ns aturarà (la massa màxima amb la qual pot treballar bé és amb la corresponent a 300 g d'ametlla); haurem d'elaborar doncs el massapà en dos torns o fer-lo en un sol torn i, quan la màquina s'aturi, separar una part de la massa que afegirem després al got.

    • Per fer més de 50 panellets (més de 500 g d'ametlla)

    Val més fer servir la thermomix per fer el massapà, per no cansar-nos les mans; però recordem que haurem de fer torns de 250 o 300 g d'ametlla.          

     

    PER FER ELS PANELLETS DELS DIFERENTS TIPUS

    • ​Un cop fet el massapà, per fer els panellets de coco, de cafè o de xocolata, és més pràctic de barrejar a mà el massapà amb el coco, amb el cafè soluble i el amb cacau que no pas fer-ho amb thermomix         

                                                                                                                                                                                                                           

    Antelació necessària:

    • La cocció de la patata (procés 1) s'ha de fer amb una mica d'antelació perquè quan s'elabori el massapà la patata s'hagi refredat.
    • Un cop fets els panellets, s'han de deixar refredar (surten tous del forn i s'endureixen quan es refreden).


    Antelació convenient:

    • Un cop fet el massapà, convé deixar-lo reposar a la nevera 24 h (o almenys 12 h) abans de fer la resta de processos.
    • Val més fer els panellets amb 1 o 2 dies d'antelació (seran més bons).
       

    Cocció de la patata

    1 patata (uns cop cuita, en farem servir uns 150 g)

    o 1 moniato blanc

     

    1 cullerada d'aigua (15 g)

    Img_20141029_093543

    Renteu la patata (o el moniato) i poseu-la sense pelar en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, apte per a microones), juntament amb l'aigua.

     

    • Poseu-ho en el microones: potència 800 W3 min.
    • Gireu el tubercle i torneu-lo a posar al microones: potència 800 W2 min .
    • Comproveu, punxant-lo amb una forquilla o amb la punta d'un ganivet si el tubercle ja està cuit. Si no ho està, poseu-lo 1 o 2 min més al microones, a potència 800 W.

    Deixeu-la refredar. 

    Elaboració del sucre de llustre i mòlta de les ametlles

    Podeu estalviar-vos aquest pas si compreu directament sucre de llustre (sucre en pols) en comptes de sucre de taula, i ametlla crua en pols (en comptes d'ametlla crua sencera).

    500 g d'ametlla crua, sense pell 

     

     

    (Si heu comprat ametlla crua amb pell, escaldeu-la primer per poder-la pelar.)

    Img_20141220_120433

    Poseu les ametlles en el bol de l’accessori picador de la batedora elèctrica i feu-les pols.

     

    Aboqueu-les en un bol i reserveu-les.

    350 g de sucre

    o bé 350 + 50 = 400 g,  si després penseu empolvorar els panellets de cafè amb sucre de llustre

    Img_20161030_092435

    Poseu el sucre en el bol de  l’accessori picador de la batedora elèctrica i, polvoritzeu-lo (o bé poseu-lo en el got de la thermomix  amb el got i les ganivetes ben seques i programeu: 20 s, v progressiva=5-10).

     

    [Si heu previst 50 g de sucre per empolvorar els panellets de cafè, separeu aquests 50 g i reserveu-los en un plat (on després arrebossareu els panellets).]

    Elaboració del massapà

    Obtindrem vora 1 kg de massapà.

    350 g de sucre

     

     

    o bé 350 + 50 = 400 g,  si després penseu empolvorar els panellets de cafè amb sucre de llustre

    Img_20161030_092435-1

    Per transformar el sucre en sucre de llustre, és a dir, per polvoritzar-lo, poseu-lo en el got de la thermomix  (amb el got i les ganivetes ben seques) i programeu: 20 s, v progressiva=5-10

     

     

     

     

    [Si heu previst 50 g de sucre per empolvorar els panellets de cafè, separeu aquests 50 g i reserveu-los en un plat (on després arrebossareu els panellets).]

    Opcional: 

    pell d’1 llimona, ratllada

    Img_20141029_092715

    Si voleu, afegiu la ratlladura de pell de llimona al got de la thermomix i, per barrejar-ho, programeu: 5 s, v=6 (fins a tenir una massa homogènia).

    500 g ametlla crua, sense pell

    (Si heu comprat ametlla crua amb pell, escaldeu-la primer per poder-la pelar.)

    Img_20161030_094047

    Aboqueu les ametlles en el got de la thermomix i, per fer-les pols i barrejar-ho tot, programeu: 10 s, v=6.

    Img_20141029_094420

    Peleu la PATATA (o el moniato blanc), talleu-la a trossos, afegiu-la al got de la thermomix i, per barrejar-ho tot, programeu: 6 s, v=6 (s'ha d'obtenir una massa lligada que no s'enganxi a les mans).

    Img_20141029_111937

    A ser possible, deixeu reposar el massapà a la nevera 24 h (o almenys 12 h) en una bossa de plàstic o embolicat amb film transparent, perquè la massa quedi ben lligada i es pugui treballar bé.

    Img_20141029_093839

    Peleu la PATATA (o el moniato blanc), poseu-ne uns 150 g en un bol gran on fareu el massapà (si us en sobra, reserveu nla resta per a un altre plat), talleu-la a trossos i aixafeu-la bé amb una forquilla  (el tubercle ha de ser fred).  

    Opcional: pell d’1 llimona, ratllada

    Img_20141029_094420

    En el bol on hi ha la patata, aboqueu-hi:

    • l'AMETLLA CRUA EN POLS (500 g), 
    • el SUCRE DE LLUSTRE (350 g) 
    • i, si voleu, la ratlladura de pell de llimona,

    i barregeu-ho tot amb les mans, fins a obtenir una massa lligada però que no s'enganxi a les mans, el massapà.

    Img_20141029_111937

    A ser possible, deixeu reposar el massapà a la nevera 24 h (o almenys 12 h) en una bossa de plàstic o embolicat amb film transparent, perquè la massa quedi ben lligada i es pugui treballar bé.

    Preparació de les safates de forn

    Img_20141030_184213

    Forreu dues safates de forn d'uns 38 cm x 33 cm amb paper per a forn (hi anireu posant els panellets a mesura que els aneu fent; caldrà posar-los prou separats perquè no s'enganxin els uns amb els altres).

    Preparació del massapà per a cada varietat de panellet

    Img_20141030_183841

    Traieu de la nevera la bola de massapà que heu reservat i dividiu-la amb un ganivet

    • en 5 parts

    (o en tantes parts com varietats de panellets vulgueu elaborar) 

     

    •  iguals (uns 200 g cada part)

    (o diferents si no voleu fer el mateix nombre de panellets de cada varietat);

      

    Formeu un munt amb cada part i reserveu-les al damunt d'una làmina de film transparent o en un plat. 

    Elaboració dels panellets de pinyons

    100 g  de pinyons

    Img_20151030_195351

    Poseu els pinyons en un bol, cobriu-los amb aigua i escorreu-los de seguida (els mullem perquè així tindran una mica d'humitat i evitarem que es cremin).

    1 ou 

    (podria ser que després en necessitéssim un altre)

     

     

    Img_20141030_184747

    Bateu la clara en un plat (on després arrebossarem els panellets) i reserveu el rovell en un bol petit. 

    Poseu els PINYONS en un altre plat (on després arrebossarem els panellets un cop arrebossats amb clara). 

    Img_20161030_185159

    Dividiu amb un ganivet el MASSAPÀ d’un munt en trossos d'uns 20 g  cadascun, formeu boletes i modeleu-les fent-les rodar entre les dues mans -10 boletes de 20 g si heu fet tots els munts iguals.

    Img_20171101_113055

    Passeu cada boleta per la CLARA d'ou, arrebosseu-les amb els PINYONS (premeu els pinyons posant-vos la boleta entre les dues mans) i col·loqueu els panellets a la safata a mesura que els aneu fent, separats els uns dels altres.

    Img_20141030_194340

    Bateu el ROVELL d'ou que havíeu reservat.

    Pinteu els panellets amb el rovell amb l’ajut d’un pinzell de silicona (per poder-los pintar per la part de sota, agafeu-los amb 2 dits d'una mà).

    Elaboració dels panellets d'ametlles

    100 g d’ametlla crua granulada

    Img_20141030_194945

    Torneu a batre la CLARA d'ou  que us ha sobrat dels panellets de pinyons.

    Poseu l'ametlla granulada en un altre plat (on després arrebossarem els panellets, un cop arrebossats amb clara). 

    Img_20161030_185159

    Dividiu amb un ganivet el MASSAPÀ d’un munt en trossos d'uns 20 g  cadascun, formeu boletes i modeleu-les fent-les rodar entre les dues mans -10 boletes de 20 g si heu fet tots els munts iguals.

    Img_20141030_202444

    Passeu cada boleta per la CLARA d'ou, arrebosseu-la amb les AMETLLES (premeu les ametlles posant-vos la boleta entre les dues mans) i col·loqueu els panellets a la safata a mesura que els aneu fent, separats els uns dels altres.

    Img_20141030_202921

    Pinteu els panellets amb el ROVELL d'ou batut que us ha sobrat dels panellets de pinyons, amb l’ajut d’un pinzell de silicona.

    ​Elaboració dels panellets de coco

    20 g de coco ratllat

    (en el pas següent en necessitarem 30 g més)

    Img_20171101_120109

    Torneu a batre la CLARA d'ou  que us ha sobrat dels panellets que heu fet abans (o feu servir una altra clara si se us ha acabat). 

    Poseu el coco ratllat en un altre plat (on després arrebossarem els panellets arrebossats amb clara). 

    30 g de coco ratllat 

    Img_20141030_203451

    Per fer la massa dels panellets de coco, barregeu el MASSAPÀ d’un munt amb els 30 g coco, amb les mans, fins a tenir una massa homogènia.​

    Img_20161030_191924

    Dividiu amb un ganivet la bola de massapà de coco en trossos d'uns 20 g cadascun, formeu boletes i modeleu-les fent-les rodar entre les dues mans -10 boletes de 20 g si heu fet tots els munts iguals.

    Img_20171101_121155

    Passeu cada boleta per la CLARA d'ou, arrebosseu-la amb el COCO ratllat que heu reservat en un plat, i col·loqueu els panellets a la safata a mesura que els aneu fent, separats els uns dels altres.

    Aneu formant boletes petites amb el massapà d’un altre munt (d'uns 20 o 25 g) i modeleu-les posant-les entre les dues mans;
    aneu-les passant per la clara i arrebosseu-les amb l’ametlla ratllada.
    Aneu col.locant els panellets a la safata a mesura que els aneu fent, separats els uns dels altres.

    ​Elaboració dels panellets de cafè

    4 g de cafè soluble

    Img_20161030_192902

    Per fer la massa dels panellets de cafè, barregeu el MASSAPÀ d’un munt amb el cafè soluble, amb les mans, fins a tenir una massa homogènia.​

    Img_20161030_193213

    Dividiu amb un ganivet la bola de massapà de cafè en trossos d'uns 20 g cadascun, formeu boletes i modeleu-les fent-les rodar entre les dues mans -10 boletes de 20 g si heu fet tots els munts iguals.

    Img_20141030_205700

    Si voleu, empolvorar els panellets de cafè amb sucre,

    arrebosseu cada boleta amb el  SUCRE DE LLUSTRE que heu reservat en un plat (50 g) i espolseu el sucre sobrant amb la boleta entre les dues mans.

     

    Col·loqueu els panellets a la safata a mesura que els aneu fent, separats els uns dels altres.

    ​Elaboració dels panellets de xocolata. Versió 1

    Per fer els panellets de xocolata, podeu triar la versió 1 de la recepta o al versió 1 (o bé fer la meitat de panellets de xocolata seguint la versió 1, i l'altre meitat seguint la versió 2).

    8 g de cacau en pols (1 cullerada)

    Img_20141030_210209

    Per fer la massa dels panellets de xocolata, barregeu el MASSAPÀ del munt que queda amb el cacau, amb les mans, fins a tenir una massa homogènia.​

    Img_20141030_210836

    Dividiu amb un ganivet la bola de massapà de xocolata en trossos d'uns 20 g cadascun, formeu boletes i modeleu-les fent-les rodar entre les dues mans -10 boletes de 20 g si heu fet tots els munts iguals.

    Col·loqueu els panellets a la safata a mesura que els aneu fent, separats els uns dels altres.

    Elaboració dels panellets de xocolata. Versió 2. Primera part

    Si feu els panellets de xocolata seguint la versió 2, després de coure'ls al forn haureu de fer un pas més (últim procés de la recepta).

    Img_20161030_185159-1

    Dividiu amb un ganivet el MASSAPÀ del munt que queda en trossos d'uns 20 g cadascun, formeu boletes i modeleu-les fent-les rodar entre les dues mans -10 boletes de 20 g si heu fet tots els munts iguals.

    Img_20171101_123215

    Col·loqueu les boletes a la safata, separades les unes dels altres. Enfonseu el dit índex al mig de cada boleta de manera que quedi un clot al centre.

    60 g de xocolata amb un mínim de 70% de cacau, a trossos

     

     

    1 cullerada d'aigua

    Img_20171101_123642

    Poseu la xocolata i l'aigua en un gotet petit apte per a microones. Reserveu-ho per a quan hagueu acabat la cocció dels panellets.

    Escalfament del forn

    Mentre escalfeu el forn podeu anar retirant tot el material que heu fet servir tret de les dues safates. Penseu que quan poseu els panellets al forn més val que estigueu a l'aguait, que no se us cremessin.

    Escalfeu el forn a 220º amb l’escalfor de dalt i de baix.

    Cocció dels panellets

    Img_20141030_213543

    Poseu una safata de panellets al forn calent: uns 7 o 8 min. Controleu-ho tota l’estona per treure’ls del forn si s'estan torrant massa (és normal que quan el traieu del forn estiguin tous; en refredar-se s'endureixen).

    Img_20141030_214324

    Repetiu el mateix procés amb l’altra safata.

    Elaboració dels panellets de xocolata. Versió 2. Segona part

    Aquest procés només l'heu de fer si heu elaborat panellets de xocolata segons la versió 2.

    Img_20171101_134638

    Per fondre la xocolata que heu reservat en un gotet, poseu el gotet, destapat, al microones, a potència 800 W, en tandes de 30 s (les últimes tandes poden ser de 5 s),  remenant després de cada tanda, uns 2 o 3 min; no cal que quan tragueu el bol del microones estigui tota la xocolata desfeta; si remenant una estona s'acaba de desfer, doneu el procés per acabat; no la deixeu més estona del compte al microones perquè es podria cremar).

     

    Feu el pas següent immediatament.

    Img_20171101_134845

    Amb l'ajut d'una cullereta, aboqueu xocolata fosa en el clot de cada panellet de xocolata (al cap d'una estona a temperatura ambient, la xocolata se solidificarà).

    Comentaris

    • Mateu 05 de Novembre de 2013 11:49

      Han quedat molt bons.

    • Laura 30 de Octubre de 2015 22:27

      Eulalia, molt bons els panellet! Jo hi he posat moniato en comptes de patata, i menys sucre. Bonissims!