Salsa de tomàquet

Tria el mètode d'elaboració

uns 800 g de salsa de tomàquet

Ingredients

  • alfàbrega
  • 2 grans all
  • 2 unitats (400-500 g) ceba
  • 1 fulla (amb thermomix feu servir llorer en pols) llorer
  • 1 cullerada (14 g) oli d'oliva verge extra
  • orenga
  • 1/2 culleradeta (4 g) sal
  • 1/2 culleradeta (4 g) sucre
  • 1 kg tomàquet madur
  • INSTITUT CATALÀ DE LA CUINA: "Corpus de la Cuina Catalana" (p. 372), Columna Edicions, Barcelona, 2006
    MIRALPEIX, Assumpta: "Prepara tus menús para toda la semana" (p. 80 i 81), Ediciones de Bolsillo, Barcelona, 2002
    ORTEGA, Simone: "1080 recetas de cocina" (n. 63), Alianza Editorial, Madrid, 1985
    GALIANO, Cristina: "Mis mejores recetas con Thermomix 31" (p. 129), Espasa, Barcelona, 2012
    THERMOMIX: "Imprescindible Thermomix TM 31" (p. 98), Thermomix, 2006

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • La salsa de tomàquet feta amb thermomix no queda igual que la tradicional, feta amb cassola, però totes dues són bones. Podeu anar alternant els dos mètodes i valorar-ho vosaltres mateixos.
    • Fer la salsa de tomàquet amb thermomix és molt pràctic. Però tingueu en compte que amb la thermomix podeu fer servir com a màxim 1kg de tomàquets.

     

    Conservació:

    • Podeu fer amb antelació la salsa de tomàquet que es necessita per a una recepta i guardar-la en un tàper a la nevera.
    • Podeu fer salsa de tomàquet en quantitat, congelar-la en tàpers de mides diferents i posar-los al congelador. 

    Elaboració de la salsa de tomàquet

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

     

    2 grans d'all, picats o a làmines

    En una cassola, si pot ser antiadherent i de fons gruixut, on fareu tota la salsa, poseu-hi l'oli i l'all, en fred (si la base de la cassola té un diàmetre gran, l'aigua del tomàquet s'evaporarà abans i fareu la salsa en menys temps). 

    Poseu-ho al foc: 1 o 2 min, fins quan tot just l'all comenci a agafar color  (compte, que de seguida es crema).

    2 cebes (400-500 g), a trossets

    • (Podeu trossejar-les amb un ganivet;
    • o bé amb l'accessori picador de la batedora elèctrica, poca estona perquè si no queden fetes puré i no va bé;
    • o bé amb la thermomix, programant 4s, v=4; si voleu els trossos més petits, programeu 1 s més.)

    Opcional:

    1 pastanaga, picada

    Afegiu-ho a la cassola. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant perquè la ceba no es cremi, fins que quedi una mica daurada: uns 10 min.

    1 kg de tomàquet madur, a trossets o fet puré (no cal pelar-lo)

    • Us interessa a trossets (no esquitxarà) si voleu obtenir una salsa amb trossets (penseu que es notaran una mica les pells) o si penseu reduir-ho tot a puré al final.
      • (Podeu trossejar-los amb un ganivet;
      • o bé trossejar-los amb l'accessori picador de la batedora elèctrica, poca estona perquè si no queden fets puré; 
      • o bé trossejar-los amb la thermomix, programant 4s, v=4.
    • Us interessa fet puré (esquitxarà més) si voleu obtenir un puré de tomàquet on es notin una mica els trossets de ceba però on no es notin els trossets de tomàquet.
      • Podeu fer-los puré amb la batedora elèctrica (feu servir el got colador, si en teniu i no voleu trobar després cap pelleta); 
      • o amb la thermomix a velocitat màxima fins que tingueu un puré ben fi.

     

    1/2 culleradeta de sal (4 g)

     

    1/2 culleradeta de sucre (4 g), només si el tomàquet és àcid

     

    1 fulla de llorer

    alfàbrega

    orenga

    Afegiu-ho tot a la cassola, que deixareu destapada perquè l'aigua del tomàquet es vagi evaporant. Aneu aixafant el tomàquet i remenant de tant en tant, fins que agafi consistència de salsa (no ha de ser líquida; tampoc ha de ser totalment eixuta; ha de tenir una consistència cremosa): uns 30 min (depenent de la quantitat d'aigua que tingui el tomàquet que feu servir pot trigar més –fins a 45 o 60 min–o menys).

    Retireu la fulla de llorer.

    Si us interessa una salsa de tomàquet on s'hi notin  trossets, la salsa de tomàquet ja està llesta.

    2 grans d'all

     

    2 cebes (400-500 g), a trossos de mida semblant

     

    Opcional: 1 pastanaga, a trossos

    Poseu-ho en el got de la thermomix i programeu: 4 s, v=4.

    1 cullerada d'oli d'oliva verge (14 g)

    Afegiu-ho al got. Programeu: 7 min, temperatura varoma, v=1.

    1 kg de tomàquet madur, a trossos de mida semblant

     

    1/2 culleradeta de sal (4 g)

     

    1/2 culleradeta de sucre (4 g), només si el tomàquet és molt àcid

     

    alfàbrega

    orenga

    llorer, en pols

    Poseu-ho en el got i tritureu-ho tot: v= màxima, fins que quedi un puré molt fi (uns 2 min).

    Baixeu les restes de les parets del got amb l'espàtula de silicona.

    Programeu: 45 min, temperatura varoma, v=1. Quan comenci a bullir, retireu el gotet de la thermomix per deixar que el líquid s'evapori i substituïu-lo pel CISTELLET per evitar els esquitxos. Aneu controlant la cocció de tant en tant perquè, depenent de la quantitat d'aigua que tingui el tomàquet que feu servir pot trigar més o menys.

    Comproveu la textura de la salsa. Si la voleu més espessa, programeu: uns minuts més (uns 15 min), temperatura varoma, v=1.

    Opcional: Elaboració d'una salsa de tomàquet fina i uniforme 

    Poseu la salsa en el got de la batedora elèctrica o en el got de la thermomix i programeu velocitat màxima fins que obtingueu una crema ben fina (si ho feu amb la batedora elèctrica, si queden pells de tomàquet i no en voleu, passeu la salsa pel got colador de la batedora elèctrica o, si no en teniu, per un colador xinès).

    Comentaris

    • Irene 30 de Octubre de 2013 08:38

      Moltes gràcies per les teves receptes. Tot i que no m'havia fet amiga de la teva pàgina ja l'havia visitada alguna vegada i he fet el salmó amb iogurt (molt bo per cert). M'agrada molt que posis la recepta de la salsa de tomata perquè és molt senzilla de fer i crec que és completament diferent de la salsa de tomata de pot (no la suporto). Jo també en faig de més i així en tinc per altres vegades, però també he de dir que quan la congelo i descongelo no m'acaba de fer el pes. Per cert, jo que sóc molt llepafils ratllo les tomates (i llenço la pell) perquè si les trossejo em molesta la pell i si en faig puré queda massa líquid pel meu gust.

    • Receptes Cartesianes 30 de Octubre de 2013 09:03

      Gràcies a tu per seguir-les. A mi em queda bé, la salsa de tomàquet, quan la descongelo. Si no vols pells, una opció és ratllar els tomàquets, òbviament, però si has de ratllar gaires tomàquets, és més lent.